Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nyheder
Dagplejen i Gentofte truet
Kommunalbestyrelsen i Gentofte varslede i forbindelse
med budget 2017, at den kommunale dagpleje skullelukkes. Beslutningen kom som et chok for både dagplejere og forældre, som svarede igen med læserbreve, pressehenvendelser,
underskriftsindsamling og en Facebook-gruppe Forældrene arrangerede desuden borgermøde, hvor de forsøgte at få politikerne i tale. Indsatsen bar frugt. Kommunalbestyrelsen trak forslaget tilbage ved møde den 10. oktober. Der skal i stedet spares en mio. i 2018 og to mio. fra 2019.
”Det er en stor sejr. Tillykke til forældre og dagplejere i Gentofte,” siger formand for dagplejeområdet i LFS, Majbritt Kronbøl.
Sidste chance for frit PAU-optag
Fra 2017 ændres procedurerne for optagelse på pædagogisk assistentuddannelse. Men pædagogmedhjælpere og dagplejere kan stadig nå at søge ind i 2016. Ansøgningsfrist er 7. november 2016, og der er studiestart mandag den 12. december 2016. Medarbejdere over 25 år med to års relevant erhvervserfaring kan tage uddannelsen på kun 42 uger – PAU EUV1. Arbejdspladsen modtager refusion på op til 110 pct. af højeste dagpengesats under hele uddannelsen. Læs mere på: www.ucc.dk/paedagogisk-assistent
Idrætssjovdag
Der var luftgolf, forhindringsbane, hulahopringe, sjippetorv, skateboard, pedaloræs, boldlege, ansigtsmaling og løbebane på Rådhuspladsen i København den 30. september, hvor område Valby/Vesterbro/Kgs. Enghave inviterede til Idrætssjovdag. Flere hundrede børn slog sig løs og dansede, løb og hoppede sig gennem formiddagen.
Kvik 50-årig
Dagplejen i Rødovre fejrede 50 års fødselsdag den 30. september, og borgmester Erik Nielsen stillede op med borgmesterkæde til ære for de mange små gæster. Borgmesteren brugte anledningen til at kalde dagplejen for et ligeværdigt tilbud i viften af dagtilbud og til at love, at dagplejen i Rødovre skal bestå.
Er din kollega ny i Danmark?
Kommer din nye kollega fra Polen, England eller Syrien, kan hun blive overrasket over, at ferien er betalt, og at hun må sige sin mening til lederen. Men hun kan også blive overrasket over, at kollegerne forventer, at hun er medlem af en fagforening.
Er du TR, kan du derfor tilbyde et kursus til nydanske medlemmer, hvor man kan få en indføring i forholdene på det danske arbejdsmarked og viden om den danske model. Kurset er arrangeret af FOA og varer fire dage. Eneste betingelse er, at du som TR deltager på kursets sidste dag. Kurset finder sted 12. til 15. december 2016. Yderligere informationer og tilmelding i kursusafdelingen i LFS.
Skolestartere mindre sociale
Det er gået den gale vej, når det handler om færdigheder som at håndtere konflikter, modtage en kollektiv besked, sidde stille og tage hensyn til hinanden. Det vurderer ca. hver anden børnehaveklasseleder, når de sammenligner med, hvad børnene kunne for fem år siden. Kun få procent siger, at det er blevet bedre, og ca. hver anden siger, at det er uændret. 0.klassebørnene har til gengæld fået mere styr på bogstaver og tal. Knap fem ud af 10 børnehaveklasseledere svarer, at børnene i højere grad kan bogstaverne og cirka fire ud af 10 siger, at det er uændret.
Det viser en rundspørge lavet af Politiken og Danmarks lærerforening. Rundspørgen er lavet blandt landets 2554 børnehaveklaseledere, hvoraf 468 har svaret. Rundspørgen er lavet som en spørgeskemaundersøgelse i august 2016 august og er ikke repræsentativ, men kan udtrykke en tendens.
Region H imod nye botilbud
En ny type institution i grænselandet mellem kommuner og regioner er ikke den bedste løsning for svært psykisk syge. Løsningen bør findes inden for de rammer, som allerede eksisterer i regionerne.
Sådan lyder meldingen fra regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S), samtidig med at regeringen og Danske Regioner forhandler om om oprettelsen af en ny type bosted til svært psykisk syge med dobbeltdiagnose. Sophie Hæstorp Andersen mener, at regionerne allerede har løsningen.
"Jeg har skrevet til socialministeren, at jeg mener, at vi skal bruge de eksisterende rammer, som vi allerede har i regionerne, hvor vi alle fem regioner driver specialiserede botilbud til svært psykisk syge", siger hun og
understreger dog samtidigt, at en løsning inden for regionernes eksisterende botilbud kræver, at kommunerne er villige til at samarbejde om løsningen, da de skal henvise til og betale for tilbuddet.
Nedslidte går på efterløn
Knap hver anden af dem, der har trukket sig tidligt tilbage for at gå på efterløn, havde smerter hver uge, før de trak sig tilbage. Det er langt flere end blandt dem, der ikke gik på efterløn. Dobbelt så mange af dem, der trak sig tidligt tilbage, var desuden ramt af stress, ondt i ryggen eller andre arbejdsrelaterede sygdomme i deres sene arbejdsår. Det viser en analyse lavet af AE.
Tallene understreger, at de, der går på tidlig efterløn, i høj grad er personer, som er mere nedslidte, og som har haft et hårdere arbejdsliv end de, der bliver på arbejdsmarkedet. Med forringelsen af efterlønnen og en mulig fremrykkelse af den forhøjede pensionsalder risikerer vi at stå med en gruppe mennesker, der har haft et langt, hårdt arbejdsliv og er plaget af smerter – men som ikke har mulighed for at trække sig tidligere tilbage. Hent analysen på www.ae.dk/analyser
Underret digitalt
Hvis du er bekymret for et barn, skal du underrette kommunen. Det har du pligt til både som fagperson og privatperson. På www.borger.dk kan du underrette elektronisk, og du bliver guidet gennem hele underretningen og får til sidst en kvittering. Du kan vælge, om du vil underrette med navn eller anonymt.
Hvis underretningen skal laves i dit virke som fagperson på en skole eller i en institution, kan du på Københavns kommunes hjemmeside finde en underretningsformular til professionelle. Du kan også finde en handlevejledning for, hvordan du som fagperson skal handle.
Se: www.borger.dk/sider/boern-i-mistrivsel.aspx og www.kk.dk/bekymret
Julemarked
Holder I julemarked, og vil I gerne have det foromtalt i LFS Nyt? Så skriv til redaktionen på lfsnyt@lfs.dk senest 26. oktober.
Leder
UCC inviterer til gratis morgenmøde den 26. oktober om, hvordan man håndterer lederopgaven uden stress. Oplægsholder er Lis Lyngbjerg, forfatter til "Ledertrivsel i travlhed". Læs mere og tilmeld på ucc.dk/aktuelt/konferencer
VISO
VISO holder sin årlige konference den 6. december 2016, hvor der deles ud af VISOs specialiserede viden om børn, unge og voksne. Der vil på konferencen være fokus på både handicap, specialundervisning og social udsathed. Se mere på www.tilmeld.dk/VISOkonferencen2016
Kontanthjælpsloft
I 2025-planen lægger regeringen op til at skære i børnechecken for familier med mere end to børn. Disse nedskæringer kommer oveni kontanthjælpsloftet, som rammer godt 30.000 familier. En familie med tre børn kan risikere at miste 40.000 kr. om året, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.