Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
MIN PÆDAGOG
De fleste af os har mødt en pædagogisk medarbejder, der har gjort en forskel – enten i vores eget eller i vores barns liv.
LFS Nyt lader i denne serie en række kendte danskere fortælle om netop den dagplejer, medhjælper eller pædagog, som har afsat et varigt minde for dem.
Jeg fik et trygt institutionsliv via min søn
”Da jeg skulle sende min søn i institution, var jeg noget utryg ved, om de ville drage nok omsorg og give nok tryghed til mit barn. Jeg tror, det er fælles for mange af os, der er vokset op med omsorgssvigt, og hvor de professionelle ikke så noget eller gjorde noget. Jeg har jo fået at vide, at min far afleverede mig i vuggestue i slåbrok og nærmest sad og sov sin rus ud i garderoben, og at de flere gange fik besked på at sende mig hjem med taxa … som vuggestuebarn. Der var heller ikke nogen i børnehaven eller skolen, der reagerede på, at min far var misbruger af alkohol.
Man kan roligt sige, at jeg ikke overforbrugte vuggestuen til mit eget barn. Og da han sådan for alvor skulle i institution, i børnehave, var jeg meget opmærksom på, om pædagogerne så min dreng, og om de sørgede for at sige det til mig, hvis der var noget.”
”Vi har været helt ubegribeligt heldige med vores børnehave, Hylet. Deres pædagogik bygger helt lavpraktisk på kærlighed. Og hvis der er noget, bliver det sagt højt og tydeligt. Der var en mandag, hvor de kom og spurgte, om der havde været noget særligt hjemme hos os i weekenden, for Samson havde haft sådan en svær dag og reageret anderledes end han plejede. Jeg blev så glad og tryg over at blive involveret og lykkelig for at mærke, at de var opmærksomme på ham.”
”Jeg har som forældre følt mig grebet i Samsons børnehave, og det har været helende for mig at opleve professionelle, som i den grad tager deres ansvar alvorligt. De tidlige omsorgspersoner er så ekstremt vigtige, for de er de nærmeste til tidligt at opdage, hvis der er ubalancer i en familie. I dag er det en stor motivationsfaktor i mit arbejde at støtte pædagoger i at tale med forældrene, hvis de er bekymrede for noget, også på det meget tabubelagte alkoholområde. Det er stadig rigtig svært for mange, især hvis far og mor tilhører den pæne middelklasse eller overklassen”
Hvem:
Lotus Turèll. Født i 1979 i København.
Hun er uddannet fra Københavns Universitet i medievidenskab og pædagogik og har tre coachcertificeringer. Lotus arbejder som foredragsholder, konsulent, forfatter og coach.
Senest aktuel med DR-programserien ’Lotus og den fulde sandhed’ og bogen Underdanmarks Jægersoldater, som hun har skrevet sammen med Lisbeth Zornig Andersen.
Lotus er mor til sønnen Samson på seks år.