Leder:
Er vi på rette vej med trivsel og tillid i København?
Af Britt Petersen, formand
Det er ikke for sjov, når man beder næsten 40.000 kommunale medarbejdere om at udfylde et spørgeskema om deres jobtilfredshed og trivsel. Det er rigtig alvorligt. De mange svar kan nemlig give et fingerpeg om, hvorvidt man er på den rette vej i forhold til den måde, hvorpå man organiserer arbejdet på kommunens mange arbejdspladser.
LFS har været - og er - stærk tilhænger af Tillidsdagsordenen, som blev vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation i 2013. Visionen var, at kontrol og afrapportering skulle erstattes med tillid og ansvar til den enkelte medarbejder. Fokus skulle flyttes fra regler og bureaukrati til, hvad der er bedst for borgerne.
Vi har som fagforening for alle de pædagogiske medarbejdere, der er ansat i Københavns Kommune, skubbet på, hvor vi kunne, for at få visionerne bag Tillidsdagsordenen forankret i de kommunale systemer. Vi tror nemlig på, at vores medlemmers arbejdsmiljø og arbejdsglæde i høj grad bygger på, at de bliver mødt med tillid til deres faglighed og dømmekraft i hverdagen.
Derfor har vi også sammen med Københavns Kommune lanceret begreberne Arbejdsfællesskaber og Kerneopgaven som et vigtigt led i at få indflydelsen og fagligheden tilbage til der, hvor den hører til - nemlig hos dem, der ved, hvor skoen trykker.
Arbejdet med at forankre Tillidsdagsorden i blandt andet MED-aftalen er nået længst i Børne- og Ungdomsforvaltningen, og derfor er det opløftende at kigge nærmere på tallene i den netop afsluttede trivselsundersøgelse blandt medarbejderne i Københavns Kommune.
Den viser nemlig, at medarbejderne i BUF er den gruppe, der oplever størst indflydelse på forandringer på deres arbejdsplads. Det er også i BUF, at medarbejderne i højest grad oplever tillid fra deres ledelser, og sidst men ikke mindst er det i BUF, at flest medarbejdere har tillid til de udmeldinger, der kommer fra ledelsen. Trivselsmålingen viser også, at medarbejderne i BUF vurderer deres egen tilfredshed med kvaliteten af det arbejde, de har udført, som meget vigtig for deres trivsel.
Det er alt sammen tydelige fingerpeg om, at Tillidsdagsordenen både giver bedre trivsel og bedre kvalitet til glæde for borgerne, hvis den bliver forankret og efterlevet i det virkelige liv.