Småt nyt
Vold og trusler?
Arbejder du med borgere, hvor vold og trusler er en risiko i hverdagen, kan du hente hjælp i en ny inspirationsguide. Guiden, der både indeholder afsnit om forebyggelse og om håndtering, er udarbejdet af Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Du kan bestille et eksemplar på F64J@sof.kk.dk, men du kan også finde den på sof.kkintra.kk.dk/voldogtrusler.
Ernaprisen 2017
Dansk Pædagogisk Historisk Forening uddeler hvert år Ernaprisen til en person, der har haft betydning for pædagogikkens historie. Og i 2017 er det Benny Schytte, forsker, forfatter og foredragsholder, som modtager den ærefulde pris. Benny Schytte har gennem det meste af en menneskealder beskæftiget sig med rammerne for kropslige aktiviteter for børn og unge i børneinstitutioner og skoler. Han har skrevet en lang række bøger om udeliv og om idræt i det pædagogiske arbejde, og han har været med til at opbygge udendørs legemiljøer i både Danmark og det øvrige Norden. Benny Schytte var i 10 år formand for Dansk Legeplads Selskab og redaktør af tidsskriftet Legepladsen, som holdt liv i debatten om betydningen af de fysiske rammers betydning for udelivet i institutioner og skoler.
Vi vil gerne betale for offentlig kvalitet
Danskerne vil gerne betale skat, hvis de får offentlig kvalitet for pengene. Det viser en ny undersøgelse, Epinion har lavet for LO. Epinion har spurgt et repræsentativt udsnit af befolkningen, hvad politikerne skal tage hensyn til, når man ønsker at sende offentlige opgaver i udbud. Og hele syv ud af ti danskere svarer, at de væsentligste hensyn er ”kvalitet” og ”sikker drift”. Herefter kommer ”hensynet til medarbejderne”. Kun omtrent halvdelen angiver, at pris er et væsentligt/meget væsentligt forhold.
Når danskerne bliver spurgt til, hvad eventuelle gevinster skal gå til - bedre service eller lavere skatter - er svaret klart: Bedre service. To ud af tre peger på bedre service, mens kun to ud af ti ønsker lavere skat.
Lysere tider for dagplejen
Dagplejen har haft trange kår, men nu ser udviklingen ud til at vende.
Den kommunale dagpleje er det pasningstilbud, der har den største tilfredshed blandt forældre, og hvor medarbejdertilfredsheden er bedst. Det har undersøgelser vist adskillige gange. Antallet af dagplejere er alligevel faldet drastisk gennem en årrække på grund af faldende børnetal, og fordi kommunerne har prioriteret aldersintegrerede institutioner.
En ny undersøgelse, som Bureau 2000 har foretaget for FOA blandt kommunernes pladsanvisere, viser imidlertid, at hver fjerde kommune nu er i gang med at ansætte dagplejere, og yderligere hver tredje kommune forventer at få brug for nye dagplejere i det kommende år. Det er dog ikke uproblematisk at få skruet op for arbejdsstyrken igen efter mange års fyringer og jobusikkerhed inden for faget. Næsten halvdelen af kommunerne i undersøgelsen fra Bureau 2000 oplyser, at det kan være svært at finde kvalificerede dagplejere.
VILD
Frida har altid vidst, hun var anderledes end andre piger. Og hun har sin egen idé om, hvordan man skal leve sit liv.
Meridiano Teatret præsenterer hos Anemoneteatret en ny dukketeaterforestilling for børn fra 3 år og voksne, om en lille piges mystiske sjælevenskab med et gammelt livsklogt familiestamtræ. Frida betror træet sine tanker, sin frygt, sin tvivl og alle sine ønsker og drømme.
Aldergruppe: 3 - 99+. Vises 3. maj til 24. maj. Se præcise spilletidspunkter på www.anemoneteatret.dk
Empowerment
Socialstyrelsen og COK arrangerer national handicapkonference 30. maj, hvor fokus er på empowerment. Begrebet var det store buzzword i starten af 2010’erne, og konferencen kigger på, hvor langt handicapområdet er nået siden. Læs mere på www.cok.dk/handicap
Selvmord
Anbragte børn og unge er stærkt overrepræsenterede, når det kommer til selvmordsforsøg. 28 procent af de 18-årige, der er eller har været anbragt, fortæller, at de på et tidspunkt har forsøgt at begå selvmord. Det tilsvarende tal for alle unge er fem procent. Det fremgår af en endnu ikke offentliggjort forskningsrapport fra SFI, som ventes at udkomme i løbet af 2017.
Hånd i Hånd
Det påvirker hele familien, når en forælder bliver ramt af en psykisk lidelse. Socialforvaltningen i København tilbyder derfor gruppeforløb, som skal hjælpe børn og voksne med at tale om alle de svære følelser, som følger med at leve i en familie, der er ramt af psykisk sygdom. Projekt Hånd i Hånd kører i 2017 og 2018 og sker i samarbejde med Psykiatrisk Center Amager.
Langtidsledig
Danmark er det land i EU, hvor langtidsledige udgør den laveste andel af den samlede ledighed, nemlig 19,4 procent. Det skyldes, at Danmark er EU-mestre i at få arbejdsløse i job igen. Succesen kan i høj grad tilskrives vores flexicurity-model. De seneste år har man dog svækket sikkerhedsnettet, og det kan på sigt bringe fleksibiliteten på arbejdsmarkedet i fare, fremgår det af en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.