MIN PÆDAGOG
De fleste af os har mødt en pædagogisk medarbejder, der har gjort en forskel - enten i vores eget eller i vores barns liv. LFS Nyt lader i denne serie en række kendte danskere fortælle om netop den dagplejer, medhjælper eller pædagog, som har afsat et varigt minde for dem.
Pædagoger og soldater
”Jeg var pædagogmedhjælper i Teaterinstitutionen i Store Kongensgade. Det er det mest givende job, jeg nogensinde har haft. Jeg lærte meget om børn - og jeg har fået en enorm respekt for faget. Det kræver meget at bevare ro og overblik og overskud i et miljø med et ubeskriveligt pres og støjniveau.”
”Jeg er helt konkret lykkelig for, at jeg lærte at putte børn. Det har jeg haft meget glæde af i forhold til min egen datter Agnes. Da jeg havde været der et stykke tid, var jeg i stand til at få 10-12 store vuggestuebørn til at lægge sig til at sove i et kælderlokale i Store Kongensgade. Man skal kunne udstråle lige dele kærlighed, ro, tryghed og omsorg. Det virker på børn. Tvang bringer dig til gengæld ingen vegne.”
”Jeg har efterhånden mødt en masse faggrupper i forbindelse med research til roller. Men jeg har endnu ikke mødt noget, der var så hårdt som at arbejde i en daginstitution. Måske lige bort set fra at være soldat i Afghanistan. Det er så sindssygt hårdt at arbejde med børn, fordi du er på - hele tiden.”
”Det er en myte, at børn ikke forstår ironi. Børnehavebørn har en højt udviklet humoristisk sans. Jeg opfandt figuren ”Den fulde mand”, som gerne ville læse bøger, men som ikke var så god til det. De elskede det, og de var i den grad med på spøgen.”
”Jeg har lige været i New Zealand og filme ’Ghost in the Shell’. Der fungerer daginstitutionerne helt anderledes. Forældre lægger meget frivilligt arbejde, og de indgår direkte i normeringen. Der er noget sundt ved, at man bliver nødt til at forholde sig til hele børnegruppen og se sit eget barn som en del af gruppen. Det kan godt mangle i Danmark, hvor vi forældre er tilbøjelige til kun at tage udgangspunkt i vores eget barn og glemmer, at pædagogerne skal være der for alle.”
Hvem?
Pilou (Johan Philip) Asbæk er født 1982 i København. Han er uddannet fra Statens Teaterskole i 2008 og fik sit folkelige gennembrud som skuespiller i rollen som spindoktoren Kasper Juul i dramaserien ’Borgen’.
Pilou Asbæk har siden haft bærende roller i film som blandt andet ’To verdener’, ’R’, ’Kapringen’, ’Spies & Glistrup’, ’9. april’ og ’Krigen’. Han er også kendt fra centrale roller i en række af DR's store seriesatsninger. Pilou Asbæk modtog i 2011 hele tre priser, heraf både en Robert og en Bodil for hans hovedrolle i filmen ’R’ samt "Shooting Star" ved filmfestivalen i Berlin.
Pilou Asbæk er slået igennem i udlandet og spillede i 2016 Pontius Pilatus i genindspilningen af Ben-Hur. I 2016 debuterede han desuden med en rolle i HBO-serien Game Of Thrones, hvor han spiller piraten Euron Greyjoy. Han er pt. filmaktuel med ’Ghost in the Shell’, hvor han blandt andet spiller sammen med Scarlett Johansson. Pilou Asbæk er gift med dramatiker Anna Bro. De har sammen datteren Agnes.