LFS på sagen
Medarbejdere og tillidsvalgte i LFS arbejder med en bred vifte af medlemssager.
Du får i LFS på sagen anonymiserede sammendrag af typiske henvendelser - og af deres resultater.
Succes i flere sager med fastholdelses-fleksjob
Der er mulighed for at blive i jobbet, selv om man ikke kan yde 100 procent på grund af alvorlig sygdom, såfremt der er en veldokumenteret funktionsnedsættelse. Det er lykkedes for en række LFS-medlemmer gennem de seneste år via ordningen om fastholdelses-fleksjob.
Fastholdelses-fleksjob adskiller sig fra almindelige fleksjobs ved at give mulighed for, at medarbejderen kan fortsætte i fleksjob på sin hidtidige arbejdsplads og undgå diverse arbejdsprøvninger mv. andre steder.
Fastholdelses-fleksjob er imidlertid udfordrende at etablere for både den enkelte medarbejder og for arbejdspladsen. Der er store krav til, at arbejdspladsen kan dokumentere, at man først har levet op til overenskomsternes sociale kapitler, som er de aftalemæssige rammer for fastholdelse af allerede ansatte med nedsat erhvervsevne.
De sociale kapitler indebærer blandt andet, at arbejdspladsen skal kunne dokumentere, at der er gjort et reelt forsøg på at fastholde medarbejderen ved at tage diverse skånehensyn, før man arbejder hen imod et fastholdelses-fleksjob. Det kan fx være at omplacere en pædagog med gigt i hænderne fra vuggestue til børnehave, hvor der er knap så mange lynlåse, der skal lynes, eller at anskaffe hjælpemidler der kan aflaste en dårlig ryg mv. Disse processer er ret omfattende og kræver meget skriftlig dokumentation.
Dertil kommer, at der skal kunne argumenteres for, at medarbejderen ikke ville kunne passe et arbejde på ordinære vilkår på en anden arbejdsplads - fx hvis han eller hun fik et job, der var mindre fysisk krævende.
Det kommunale system svigter
Situationen kompliceres yderligere ved, at de kommunale systemer, især i København, ikke er gearede til at hjælpe personer, der stadig er i job, hvilket jo er en forudsætning for at kunne søge om fastholdelses-fleksjob. Dertil kommer, at det kommunale rehabiliteringsteam, som tilkender fleksjobbene, ofte trækker sagerne i årevis ved fortløbende at stille spørgsmålstegn ved lægeerklæringer mv.
LFS prioriterer at støtte arbejdspladser og medarbejdere i disse situationer og er derfor lykkedes i en række af sagerne ved at rådgive arbejdspladserne i forhold til dokumentationskravene og ved at følge tæt op på medlemssagerne gennem alle instanser.
Overvejer man tanken om at søge fastholdelsesfleksjob på baggrund af sygdom, er der en række ting, der er vigtige selv at have for øje. Man skal først og fremmest have sin arbejdsgiver med sig, idet etableringen af et fastholdelses-fleksjob kræver en betydelig indsats af denne. Man skal sikre sig, at der føres grundige referater af sygefraværssamtaler mv., så man kan dokumentere, hvilke skånehensyn der er aftalt i forløbet. Og så skal man lade være med at vente til sidste øjeblik, hvor man er så belastet, at man ryger ud i en heltidssygemelding, som det ikke er realistisk at komme tilbage fra. Man skal nemlig forvente, at sagsbehandlingen i de fleste tilfælde er langvarig og omfattende.