Noter
Københavnerbørn får bedre afgangseksamen
Københavnske skolebørn har i mange år forladt folkeskolen med et lavere karaktergennemsnit end landsgennemsnittet.
Det efterslæb er nu indhentet efter en massiv indsats i forhold til skoler, der præsterer dårligere end de andre. Forvaltningen peger på intensive undervisningsforløb for eleverne, støtte til skolens ledelse og kompetenceudvikling af lærerne. Københavns Kommune har samtidig indledt et samarbejde med A. P. Møllerfonden, som netop handler om skoleledernes uddannelse.
Årets Dagtilbud 2018
Vuggestuen og Børnehaven Nyrup i Helsingør Kommune har netop modtaget prisen ’Årets Dagtilbud’ sammen med 20.000 dejlige kontante kroner.
Årets Dagtilbud uddeles en gang om året til et dagtilbud, som har gjort sig bemærket på baggrund af høj kvalitet i det pædagogiske arbejde inden for et særligt fokusområde. Vuggestuen og Børnehaven Nyrup blev indstillet til prisen på baggrund af institutionens brug af teknologi i pædagogikken. Det er lykkedes det pædagogiske personale at inddrage de digitale redskaber, så de understøtter børnenes eksperimenter og leg, og der er skabt en pædagogisk praksis, hvor børns kreative udfoldelser er målet, og hvor de digitale redskaber er midler.
Ny kogebog til sociale tilbud
Kogebogen ’Velsmag til hverdag’ er målrettet sociale tilbud og er en del af indsatsen ’Madliv København’. Her samarbejder Københavns Kommune kommunen med Meyers Madhus om at forbedre kvaliteten af mad i forvaltningens køkkener.
Marianne Schulz er koordinator for indsatsen i Borgercenter Voksne og fortæller, at kogebogen har særlig vægt på mennesker, der lever med psykiske lidelser og misbrug.
”Det er deres behov, opskrifterne afspejler. Der er lagt en række dogmer nedover opskrifterne. De skal være enkle at gå til, så de er lette at bruge for medarbejdere uden særlig uddannelse i madlavning”, fortæller Marianne Schulz.
Alle de tilbud, der er med i Madliv København, får et eksemplar. Andre, som ikke er med, men som arbejder med mad og måltider på socialområdet, kan kontakte Meyers Madhus på raadgivning-kk@lmfood.dk og rekvirere en kogebog.
Hus Forbi samler ind til bøder
Zoneforbud og forbud mod ’utrygge lejre’ har ramt en række københavnske hjemløse, som har fået bøder for at sove rundt omkring i byen. Derfor har Hus Forbi, de hjemløses avis, startet en indsamling med et formål at hjælpe med at betale bøderne, når enhver ankemulighed er udtømt.
Formanden for Foreningen Hus Forbi, Henrik Søndergaard Pedersen, siger, at det er uden sidestykke, at et stort flertal i Folketinget under skiftende regeringer ikke har hindret antallet af hjemløse i at stige fra4.998i 2009 til6.635i 2017.
”Man har i stedet for at føre en ordentlig socialpolitik politisk vedtaget at gøre en gruppe menneskers blotte eksistens ulovlig. Det er så vores folk, der udsættes for det her, og vi kan ikke bare lægge os til at dø. Derfor vil vi hjælpe hjemløse med at betale deres bøder, så de kan fortsætte med at leve, selv om det er ulovligt. Men først skal alle ankemuligheder selvfølgelig udtømmes,” siger Henrik Søndergaard Pedersen.
Man kan støtte indsatsen ved at give et bidrag på MobilePay 5889 og skrive ”ZONE” i beskedfeltet.
Forældre til børn med ADHD skal træne
Der er efterhånden massiv dokumentation for, at meget urolige børn og børn med ADHD får det bedre, hvis deres forældre får undervisning i, hvordan de bedst støtter barnet. Nu findes der også et forældretræningsprogram, man kan følge via nettet.
Programmet hedder iKomet og retter sig mod familier med børn i alderen 3-11 år. Programmet er udviklet i Sverige på Karolinska Instituttet, som også forsker i effekten, og et kontrolleret studie har vist, at online-programmet virker lige så godt på forældrenes opdragelsesstrategier og børnenes adfærdsproblemer som traditionel forældretræning
Det er Center for ADHD, der med støtte fra Ole Kirks fond har oversat iKomet til dansk og udviklet ADHD tillæg med psykoedukation og tilspidsning af de pædagogiske redskaber til ADHD. iKomet kan findes på https://adhdcenter.dk/ikomet
Gevinster ved at hjælpe
Man kan nu også lave beregninger over, hvad man kan forvente at få igen, hvis man investerer i indsatser over for udsatte børn og unge.
Socialstyrelsen har nemlig skabt en ny version af SØM, Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, som hjælper kommunerne med at foretage systematiske vurderinger af de økonomiske konsekvenser ved sociale indsatser og med at få en længere tidshorisont på investeringen.
Hvis man fx ønsker at implementere Cool Kids, som er en indsats til børn og unge med angst, så kan SØM hjælpe med at skabe overblik over, hvad man vil kunne spare, hvis man fx lykkes med at reducere antallet af børn med behov for psykiatrisk behandling. Man kan finde meget mere materiale om SØM på www.socialstyrelsen.dk
FIT
Danske kommuner benytter sig i stigende grad af metoden Feed-back-Informed Treatment, som forkortet kaldes FIT. Det gør de for at forbedre samarbejdet mellem borger og medarbejder ved sociale indsatser. VIVE evaluerede, da Københavns Kommune i et forsøg brugte FIT ved bostøtteindsatser. Metoden havde ifølge evalueringen ingen effekt – hverken på borgernes trivsel eller andre effektmål. Læs mere på www.vive.dk
Familiemangel
Der er mangel på pleje- og aflastningsfamilier i København – især familier som kan håndtere børn med flere samtidige udfordringer, for eksempel søskendepar og børn med handicap eller diagnoser. Lige nu mangler Københavns Kommune 22 plejefamilier og 56 aflastningsfamilier, som primært skal bo i eller tæt på København. Læs mere på www.blivplejefamilie.kk.dk og www.blivaflastningsfamilie.kk.dk
Hjemløshed
Er du bekymret for en hjemløs borger i vinterkulden, kan du henvende dig til Hjemløseenheden på telefon 3317 4122. Er det aften, nat eller weekend, skal du ringe til Den Sociale Døgnvagt på telefon 3317 3333. Ring 112, hvis der er akut brug for ambulance eller sociolance. Vil du gøre endnu mere, kan du blive frivillig. Se mere på blivfrivillig.kk.dk/