Første private dagtilbud afsløret i massiv social dumping
En privat daginstitution i Husum skal betale 288.410 kroner tilbage til nuværende og tidligere medarbejdere. Det viser en afgørelse fra Indsatsteamet mod social dumping i Københavns Kommune, CSR. Det er første gang, at der træffes afgørelse om social dumping på børnepasningsområdet i København.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Social dumping forbindes typisk med byggeri og anlæg. Men den første sag på børnepasningsområdet i København viser, at man også kan tjene penge på at underbetale pædagogisk personale.
Børnehuset Leo, tidligere Børnehuset Jasmine, som ligger i Husum, er blevet præsenteret for en regning på 288.410 kroner. Det handler om forkert beregning af timer, ikke medregnede betalte frokostpauser, for lav løn, manglende tillæg og manglende pension. Beløbet dækker perioden fra 1. maj til 1. november 2019 og udgør næsten en fjerdedel af den samlede lønsum.
Sagen får overborgmester Frank Jensen til at reagere:
”Det hører ingen steder hjemme, at medarbejdere i en privat daginstitution er blevet groft underbetalt og arbejder under dårlige forhold, som det er tilfældet her. Der skal være fair arbejdsforhold i København – uanset om man arbejder på en byggeplads eller i en privat daginstitution,” siger Frank Jensen.
Ingen dumping for skattepenge
David Salomonsen, som er chef for CSR-enheden, siger, at overtrædelserne i Børnehuset Leo er overraskende store.
”Når man ser på beløbet i forhold til lønsummen, er det set i vores perspektiv grove overtrædelser af arbejdsklausulerne,” siger David Salomonsen.
Sagen får CSR-enheden til at rette øget fokus mod det private børnepasningsområde.
”Vi kan konstatere, at hovedparten af institutionsområdet er meget velreguleret. Men der er så også dagtilbud, der falder helt uden for, og hvor vilkårene adskiller sig markant fra de overenskomstfastsatte,” siger David Salomonsen.
Overborgmester Frank Jensen udtrykker, at den politiske ambition i Københavns Kommune er helt klar: ”København har slået hårdt ned på social dumping siden 2014, og vi har løbende oprustet i kampen mod snyd og løndumping. Indsatsen har vist sig at være ekstremt effektiv – og en ærgerlig sag som denne her viser med al tydelighed, hvor vigtigt det er at fortsætte arbejdet. Så vi får afdækket de brodne kar, som desværre også findes i de private daginstitutioner, og medarbejderne kan få den løn, de har ret til,” siger Frank Jensen.
Stærk samfundsinteresse
Det var LFS, der i første omgang gjorde CSR-enheden opmærksomme på Børnehuset Leo, og Britt Petersen, formand for LFS, er meget tilfreds med udfaldet.
”Vi er meget glade for, at arbejdsklausulerne i dag også dækker dagtilbudsområdet. Det betyder, at vi kan videreformidle de sager, hvor ejere af private tilbud ikke vil i dialog med os, og hvor vi ved, at løn- og arbejdsvilkår er under al kritik. Det er naturligvis i de enkelte medarbejderes interesse. Men der er også en stærk samfundsinteresse i, at vi bekæmper et gråt arbejdsmarked, hvor der spekuleres i at hente profit ud af børnepasning ved at underbetale medarbejderne,” siger Britt Petersen.
Arbejdsklausuler bør udvides
Arbejdsklausulerne, der gør det muligt at slå ned på institutioner, der begår social dumping, blev først udvidet til at dække daginstitutionsområdet i 2018. Derfor kan CSR-enheden ikke komme efter institutioner, der blev stiftet før det årstal.
Britt Petersen mener, at de københavnske politikere bør udvide arbejdsklausulerne, så de kan indfange social dumping i institutioner, der er stiftet før 2018, samt de private børnepassere, der har oprettet institutionslignende storordninger.
Men det kræver ifølge Københavns Rådhus en ændring af Dagtilbudsloven, som Frank Jensen håber på.
”Det er ikke holdbart, at nogle private daginstitutioner kan gemme sig bag en lovgivning og underbetale deres medarbejdere. Jeg håber, at der på Christiansborg fremover vil være opbakning til at ændre lovgivningen, så vi kan stille krav om ordentlige løn- og arbejdsforhold til alle, der modtager tilskud til privat børnepasning fra kommunen,” siger den socialdemokratiske overborgmester.
Arbejdsklausulen
Arbejdsklausulen stiller krav om, at alle, der udfører arbejde for Københavns Kommune, skal have fair løn- og arbejdsvilkår. Dette indebærer, at medarbejdernesløn, arbejdstid og arbejdsvilkårsom minimum skal være på niveau med de gældende overenskomster for samme type arbejde. Arbejdsklausulen gælder endnu ikke private børnepasningsordninger, som er oprettet før 2018.
Det er Københavns Kommunes indsatsteam mod social dumping, CSR-enheden, som står for at varetage kontrollen af arbejde udført forKøbenhavns Kommune, hvor der foreligger en arbejdsklausul i kontrakten.
Leverandører skriver samtidig med, at de laver aftale med Københavns Kommune, under på, at CSR-enheden har ret til fuldt indblik i løn- og arbejdsvilkår hos leverandøren.
CSR-enheden kan tage sager op af egen kraft, på baggrund af henvendelser fra faglige organisationer eller via henvendelser fra enhedens hotline. Enheden arbejder ud fra en risikobaseret tilgang, hvor indsatsteamet særligt fokuserer der, hvor det vurderes, at der er størst risiko for overtrædelser.