Og prisen gik til: Ib Jensen
Ib Jensen, pædagog og tidligere leder af Skovbørnehaven Mariehønen, er årets modtager af ERNA-prisen. Han følger hermed i fodsporene af den række af pædagogiske fyrtårne, der har været prismodtagere, siden prisen blev indstiftet i 1979.
Hovedpersonen selv siger da også, at han både er overrumplet og beæret:
”Det er jo et yderst fornemt selskab, jeg er kommet i, og jeg havde slet ikke set det komme,” siger Ib Jensen, der gik på pension fra sit lederjob i Skovbørnehaven Mariehønen i 2018, hvor han blev ansat som leder som 59-årig.
”Da jeg fik mit første barnebarn, fik jeg lyst til at vende tilbage til småbørnsområdet og til børn, som siger ja og har lyst til livet. Jeg havde også lyst til at slutte mit arbejdsliv med at bære det fulde ansvar for en institution,” fortæller Ib Jensen, som fik muligheden i den lille skovbørnehave i Virum, der med sine kun 27 børn gav Ib Jensen mulighed for både at være leder og pædagog sammen med børnene.
Ib Jensen er oprindeligt uddannet småbørnspædagog og begyndte som pædagog i en vuggestue, derefter var han på et fritidshjem, og derefter igen 15 år på et behandlingssted for sårbare børn og unge. Han var også seminarielærer i tre år, primært indenfor musikfaget, og musikken har altid været en væsentlig del af Ib Jensens pædagogvirke. Han udgav i 2015 CD’en ”Se på mig” med 13 sange fra børnehaven.
Børnenes hemmelige verden
Ib Jensen har gennem mange år været synlig i den samfundsmæssige debat om normeringer og forringelserne af pædagoguddannelsen, hvor han har argumenteret imod den stigende akademisering og mangel på kreative fag.
Han gjorde sig særligt bemærket i DR-programmerne ”Børnenes hemmelige verden” fra 2015, hvor mange talte om den meget dygtige pædagog og hans måde at omgås børnene på.
Ib Jensen holder stadig fast i faget ved sit virke som udviklingskonsulent for daginstitutioner og foredragsholder – og så er han aktiv i rollen som bedstefar for fire børnebørn.
ERNA-prisen 2020 uddeles på Dansk Pædagogisk Historisk Forenings årsmøde torsdag den 23. april kl. 19.00 til 21 på Borgbygård, Englandsvej 358, Kastrup.
ERNA-prisen
ERNA-prisen uddeles hvert år af Dansk Pædagogisk Historisk Forening til et menneske, der via sit virke har placeret sig i den pædagogisk historie eller har synliggjort historien gennem forskning og formidling indenfor børne- og daginstitutionsområdet.
Selve den fysiske pris er en statuette af Erna Juel-Hansen, udført af Tora Raknes, billedhugger, seminarielærer/rektor og medstifter af foreningen. Erna Juul Hansen levede fra 1845 til 1922, og hun var Danmarks første uddannede pædagog. Hun blev Frøbel-uddannet børnehavelærerinde i Tyskland og åbnede sammen med Niels Juel-Hansen den første børnehave i Danmark i 1871 – godt 40 år efter asylernes start.