For 40 år siden: Kampen om Byggeren
Byggelegepladsen Byggeren blev skabt i 1973 af beboere på Nørrebro på et bart område mellem Stengade og Blågårdsgade, der var opstået efter de store bysaneringer i området.
Byggeren blev snart et meget besøgt sted blandt børnene på Nørrebro og blev anerkendt som kommunal institution i maj 1974. Men der var klausul om, at den måtte vige for den socialdemokratiske overborgmester Egon Weidekamps "Helhedsplan for Indre Nørrebro".
Kommunen vedtog helhedsplanen i januar 1978, og den indebar, at Byggeren, Folkets Hus og Folkets Park skulle væk til fordel for nyt tæt boligbyggeri.
Den 24. marts 1980 mødte kommunens mandskab op for at fjerne den del af Byggeren, der stod i vejen for nybyggeriet. Men Nørrebros Beboeraktion havde arrangeret en beboerblokade foran byggelegepladsen. Dette fik borgmester Pelle Jarmer til at miste tålmodigheden. Han fik under stort politiopbud Byggeren rykket hen på den ene halvdel af området. Men knap var betjentene forsvundet, før beboerne strømmede til og flyttede legeredskaber og huse tilbage. En uge senere rykkede kommunen så ind med bulldozere og ryddede hele pladsen og det kom til slagsmål og tumulter mellem politi og beboere.
De lokale opførte dog bagefter opførte en hel ny Bygger og lavede barrikader rundt i områdets gader for at forhindre politiet i at komme til. Politiet lovede at holde sig væk fra Byggeren indtil et ekstraordinært møde i Borgerrepræsentationen den 5. maj. Men den 3. maj sendte kommunen for tredje gang entreprenørmateriel og lastvogne ind på byggepladsen, hvorefter politiet slog kæde omkring dem, mens arbejderne fjernede den nye Bygger. Dette gjorde aktivisterne rasende og førte til alvorlige sammenstød, og politiet erklærede kvarteret i undtagelsestilstand.
Trods aktivisme lykkedes det ikke at få Borgerrepræsentationen til at frede Byggeren, og i dag er der en park på det meste af den grund, der tidligere husede byggelegepladsen.
Privatfotos er venligst udlånt af Jan Løth, far til almenområdets formand Kirsten Løth, der overværede rydningen som baby. Jan Løth fortæller, at familien boede i Helgesensgade og gik mod Byggeren sammen med store dele af det øvrige Nørrebro, da politiet ryddede pladsen.
”Der var ond stemning. Politiet stillede både med kampklædte betjente og med folk i civil, og der var en klar oplevelse af, at politiet optrappede konflikten, som udartede sig voldsomt fra begge sider. Der var civilbetjente, der gik rundt og langede ud efter folk, men der var også demonstranter, som smed sten og molotovcocktails efter de arbejdere, der var sat til at rydde pladsen. Vi havde jo en baby, Kirsten, med, og vi valgte derfor at forlade kampzonen, da det eskalerede.