Budget 2021: Et mærkbart løft på socialområdet
Det er første gang, jeg har set en erkendelse af, at det sociale område har brug for en saltvandsindsprøjtning, siger LFS-formand Britt Petersen om det budgetforlig, der lægger rammerne for Københavns Kommunes økonomi i 2021. Hun er til gengæld bekymret for, om de enkelte dagtilbud får et forklaringsproblem i forhold til forældre, som tror, at de har fået minimumsnormeringer.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Det sociale område får for første gang i mange år et reelt løft med afsættelsen af 344 millioner kroner over de næste fire år til en social investeringsplan.
”Det er yderst tiltrængt, og vi er slet ikke i mål. Københavns Kommune er som alle andre kommuner slemt belastet af budgetloven med deraf følgende serviceloft og anlægsloft, der gør, at kommunen ikke disponerer frit over sin egen kommunekasse. Derfor er vi altid bagefter, og København er eksempelvis håbløst underforsynet med idrætsfaciliteter. Men det nye er, at vi ser en politisk vilje til at løfte nogle af de efterslæb, der er opstået på handicap- og udsatteområdet over en længere årrække,” siger Britt Petersen.
Budgetforliget tilfører flere midler til forebyggende arbejde over for udsatte børn og unge samt midler til flere hænder på udsatte og handicapområdet. Der sættes også penge af til en håndfuld nye botilbud.
Skidtet vender tilbage
Britt Petersen glæder sig blandt meget andet over, at der er afsat varige midler, så ordningen med daginstitutionssocialrådgivere kan gøres permanent.
”Det er ekstremt vigtigt i forhold til den forebyggende indsats. Risikoen for at miste socialrådgiverne har været en stor bekymring i en lang række af vores dagtilbud,” siger Britt Petersen.
Det er til gengæld ikke lykkedes at få tilbagerullet de besparelser på rengøringen, som er vedtaget ved tidligere budgetforlig.
”Coronasituationen, hvor rengøringen blev skaleret op med 25 procent, viste, hvor stor en forskel, det gør. De faglige organisationer i København har påpeget over for politikerne, at man for første gang i mange år rent faktisk har kunnet se, at der blev gjort rent. Men det er ikke lykkedes at overbevise politikerne,” beklager Britt Petersen.
Budgetforliget har også stadfæstet beslutningen om at lægge byens fritidshjem ind under folkeskoleloven, hvilket muliggør en takststigning, der skaffer 70 millioner ekstra i kommunekassen.
”Vi tabte kampen om fritidshjemmene. Men det forhindrer ikke, at vi kæmper videre for fritidspædagogikken,” siger Britt Petersen.
Forklaringsproblem
Som formand for LFS sidder Britt Petersen især tilbage med en bekymring på baggrund af budgetforliget:
”Københavns Kommune slår sig op på, at der er indført minimumsnormeringer allerede fra 2022. Der er også tilført pæne midler fra henholdsvis finanslovsmidlerne og fra kommunens eget budget. Men vi er ikke i nærheden af minimumsnormeringer, hvis vi bruger den definition, som er blevet populær i forbindelse med Forældrebevægelsen, nemlig en voksen per tre vuggestuebørn og en voksen per seks børnehavebørn. Og jeg kan da godt frygte, at det bliver de lokale daginstitutionsledere, der står tilbage med et forklaringsproblem, når forældrene står i døren og spørger, hvor alle de medarbejdere er blevet af,” siger Britt Petersen.
Børn
- 450 mio. kr. i årene til 2021-2024 til flere medarbejdere i dagtilbud
- Rekruttering af flere pædagoger via opskalering af den to-årige merituddannelse
- Ordningen med socialrådgivere i dagtilbud gøres permanent
- Ny daginstitution på Artillerivej og udvidelse af daginstitutionen F/S Rosa
- Planlægning af tre nye skoler i hhv. Valby Syd, i Vejlands Kvarter samt i Nordhavn og udvidelse og renovering af en række øvrige skoler.
Udsatte
- Ekstra midler til forebyggelse af anbringelse af særligt udsatte børn og unge og til de nødvendige anbringelser
- Ekstra midler til efterværn til udsatte unge
- Flere midler til opsøgende gadeplansmedarbejdere og til flere sagsbehandlere i hjemløseenheden
- Flere sagsbehandlere på handicapområdet, til udsatte voksne og voksne med sindslidelse
- Flere midler til bedre madkvalitet i botilbud
- Nyt botilbud med 20 pladser til udsatte, nyt botilbud med 30 pladser til unge med autisme, ekstra 52 botilbudspladser til sindslidende, og planlægning af nyt botilbud til københavnere med sindslidelse på Solterrasserne i Valby.
- Mentorstøtte til udsatte børn via rollemodelprojektet Barnets Ven
- Du kan finde hele budgettet via www.kk.dk/indhold/budget-2021.