Besparelserne på rengøring fortsætter flere år endnu
Selvom Coronavirus for mange har været en øjenåbner for, hvor vigtig god hygiejne er, kan børn, ansatte og forældre forvente et forringet rengøringsniveau fremover. Budgetaftalen for København tilbageruller ikke de varslede nedskæringer på rengøring.
Tekst og foto: Signe Rosa Skelbæk
Et flertal i Københavns borgerrepræsentation er netop blevet enige om årets budget, og selvom budgettet har mange fine takter, så kan forældre, børn og personale desværre også se frem til flere nullermænd i krogene.
Årets budgetaftale indeholder nemlig hverken besparelser eller forringelser på rengøringen indenfor børne- og ungeområdet. Det betyder i praksis, at de allerede vedtagne besparelser vil blive gennemført hen over de næste par år.
”Der blev under budgetforhandlingerne i efteråret 2018 lavet en investeringscase, hvor man samlede rengøringen centralt, og hvor der skulle hentes store effektiviseringer,” siger Britt Petersen, formand for LFS.
Formålet med aftalen fra 2018 var, at en samling af rengøringen på tværs af områder ville sikre en ”ensartning af standarder vurderet ud fra brugernes behov, hygiejne og anvendelse. Det betyder, at borgerne vil opleve et ensartet rengøringsniveau uafhængig af hvilken skole, institution, sundhedshus eller øvrig borgerrettet lokale de anvender i Københavns Kommune,” fremgår det af aftalen, som LFS er i besiddelse af.
Mere skidt overalt
I rapporten fremgår det også, at ”Det bemærkes, at en standardisering af rengøringen kan opleves som en forbedring eller en forringelse af serviceniveauet.”
Britt Petersen er ikke i tvivl om, at man vil opleve store forringelser.
”Rengøringen har været et af de områder, hvor man gennem årene har sparet rigtig meget. Man har haft ideer om, at man ved blandt andet at skifte til nye klude, kunne man spare så og så meget. Det passer muligvis i en teknisk udregning, men i praksis betyder det, at man vil opleve besparelser og forringelser på rengøringsniveauet. Der er et stort gab mellem eksperternes udsagn om, hvor man kan spare, og hvor lang tid ting tager, og så det, der opleves i praksis,” siger hun.
Ønskede ikke at spare
Jesper Christensen (borgmester for børne- og ungdomsforvaltningen) forklarede forud for budgetforhandlingerne, at der ikke var lagt op til besparelser på området.
”Der er ikke lagt op til besparelser på rengøringsområdet i budgetforhandlingerne til efteråret. Dels har regeringen åbnet op for flere midler til kommunerne, og dels har situationen med Coronavirus skabt midlertidige behov for et ekstra højt fokus på rengøring og hygiejne. Det er endnu for tidligt at sige, hvad Corona kan betyde i forhold til rengøringen fremover, men det vil givetvis blive et tema for nogle af de politiske drøftelser, vi skal have,” skrev han i en skriftlig kommentar til LFS.
Corona var vendepunktet
Det er imidlertid en sandhed med modifikationer, mener Britt Petersen.
”Budgetaftalen aflyser ikke den eksisterende plan fra 2018, som betyder, at der år for år vil skulle spares på rengøringen. En del af besparelserne har ikke kunnet indhentes i år i det omfang, der var planlagt, på grund af Corona, men så længe aftalen eksisterer, vil der være besparelser i vente,” siger hun.
Og det er ærgerligt, at skoler og daginstitutioner igen kan forvente et faldende niveau på rengøringen, mener hun.
”Siden nedlukningen i foråret har man i København opjusteret rengøringen med 25 procent for at kunne leve op til de gældende retningslinjer, og for første gang nogensinde får vi meldinger om, at brugerne kan se, at der bliver gjort rent. Det tyder på, at vi skal holde det niveau for at tilfredsstille brugerbehovet.