Spørg LFS-monopolet
Skal jeg fortælle mine dagplejebørns forældre, at min søn er ude i noget snavs?
Kære brevkasse.
Jeg er dagplejer, hvilket jeg har været i mange år, og jeg elsker mit arbejde.
Jeg bor i et område, hvor man i vidt omfang kender hinanden, og hvor der bliver snakket – det gør der jo i lokalmiljøer – og lige nu er jeg nervøs for, hvor meget der bliver snakket om mig og min familie.
Jeg er nemlig kommet i en svær situation. Min yngste søn, som er teenager, har fået nogle dårlige kammerater, der er lidt ældre end ham, som han hænger meget ud med, selv om jeg gør, hvad jeg kan for at få ham til at række ud mod nogle andre.
Drengegruppen hænger ved det lokale indkøbscenter, hvor de står og ryger. Jeg har også en mistanke om, at nogle af de unge drikker og måske endda rapser i forretningerne. Der er nogle af de lokale forretningsdrivende, der synes, at de er irriterende – og måske endda utryghedsskabende. Jeg kan også se i Facebookgruppen for vores lokalområde, at andre borgere er begyndt at kommentere, at de synes, at drengene opfører sig ubehageligt.
Min søn er en gang blevet kørt hjem af politiet. Det skete, fordi drengegruppen ikke flyttede sig, da de fik besked på det af en butiksindehaver, som følte sig chikaneret. Min søn er under den kriminelle lavalder, og derfor kørte politiet ham hjem for at få en snak med mig og for at vise ham, at han skulle tænke sig om, hvilket jeg faktisk syntes, var helt i orden. Jeg er lige nu i tæt kontakt med skole og med SSP, og vi overvejer at ”tvinge” min dreng på efterskole mod hans eget ønske.
Min bekymring går på, om jeg skal fortælle forældrene til mine dagplejebørn, hvad der foregår, før rygterne når frem til dem, eller før de selv ser min dreng i drengegruppen og føler sig generet af dem. Skal jeg lægge kortene på bordet og fortælle, at jeg har udfordringer med min søn, så de ved, at jeg er ansvarlig – for at skabe tryghed omkring min omgang med deres børn? Eller skal jeg lade som ingenting og regne med, at de selv kommer og spørger, hvis de hører rygter ude i byen og er blevet utrygge?
Venlig hilsen
dagplejeren
Kære dagplejer.
Det er selvfølgelig ikke rart at blive snakket om.
Men når det er sagt, så har du i min optik absolut ingen pligt til at oplyse forældre til dine dagplejebørn om dine eller din families private forhold.
Din relation til forældrene til dine dagplejebørn handler helt og holdent om deres børn – og ikke om dit privatliv, som du har ret til at have for dig selv.
Personligt tror jeg ikke, at du skaber tryghed ved at oplyse forældrene om din søns omgangskreds og vaner. Du kan faktisk risikere det modsatte, nemlig at det skaber utryghed og spekulationer, fx om hvorvidt din søns venner kommer i jeres hjem, mens du er på arbejde.
Stort held og lykke med din dreng.
Majbritt Kronbøl
Kære dagplejer
Jeg synes næsten selv, du giver svaret i dit spørgsmål.
Du vil gerne have, at forældrene til dine dagplejebørn skal opleve dig som en ansvarlig person, så de kan føle sig trygge og sikre ved at aflevere deres børn hos dig i dagplejen. Jeg synes derfor, du skal lægge kortene på bordet og fortælle om dine udfordringer omkring din søn, og hvordan du prøver at løse dem. Sørg gerne for, at der er tid og ro til snakken, hvis det er muligt.
Dels tager du faktisk et reelt ansvar for din søn ved at være i kontakt med både skole og SSP, og I forsøger at finde løsninger (som f.eks. et efterskoleophold).
Dels kan du komme eventuel sladder i møde ved selv at tage emnet op. Du vil formentlig ovenikøbet opleve, at du får opbakning, gode råd, sympati og andre positive tilkendegivelser, når du taler med forældrene om det. Du skal tænke på, at I har det at være forældre til fælles; godt nok er deres børn stadig små, men alle forældre vil gøre alt og ønsker kun det bedste for deres børn uanset alder. Min salig far sagde tit: ”små børn, små problemer – store børn, store problemer”… Vi har alle været teenagere, og de fleste kan nok nikke genkendende til dette.
At lade som ingenting får sjældent ting til at forsvinde, og lige hvad angår emnet børn, opdragelse og dannelse, kan det være svært at tage dette op som udenforstående, så du kan ikke forvente, at forældrene vil komme og spørge, hvis de hører rygter ude i byen. Hvis man som forælder selv tager temaet op, er det trods alt lettere at tale om, og man kan snakke om det uden, at folk er bange for at træde nogen over tæerne, eller at den anden tager det som en personlig anklage.
Når man som forældre står med ”de store problemer”, er man bedre tjent med at tale om det, søge vejledning, hjælp og sparring, frem for at tie og risikere at vende det indad med den skam, skyldfølelse og dårlige samvittighed, det kan give. Det er ingen skam at bede om hjælp, men for mange af os er det alligevel svært.
Som du beskriver situationen, er du heldigvis i stand til at tage ansvar og handle på problemerne, og på den måde er du allerede i gang med at håndtere det og finde løsninger; du går i den rigtige retning.
Held og lykke med både snakken med forældrene og med din søn og samarbejdet med skole og SSP.
Lisbeth Waidtløw
Spørg LFS-monopolet
Kan du tillade dig at være irriteret på din kollega, fordi hun tygger tyggegummi hele dagen? Er du træt af, at venner og bekendte altid vil have gode råd om deres børn, når I ses til rødvinsmiddage?
Du kan nu få LFS-monopolets kvalificerede bud på svar på de dilemmaer, du ikke kan finde svar på i en overenskomst, arbejdstidsaftale eller hos din tillidsrepræsentant.
Send dit spørgsmål til lfsnyt@lfs.dk, så vil panelet gøre sit bedste for at hjælpe dig.
PS: Du er selvfølgelig helt anonym.
Panelet
Emil Solvind, født 1982. Pædagogmedhjælper og FTR på Frederiksberg. Rådgiver ofte venner og bekendte… til tider endda med succes.
Majbritt Kronbøl, født 1963. Dagplejer og valgt områdeformand for dagplejen. Har en mening om det meste og putter ikke med den.
Kirsten Løth, født 1979. Pædagog og valgt områdeformand for almenområdet. Tænker, at der ikke er ret meget, man ikke kan løse ved at bruge ord – mange ord.
Lisbeth Waidtløw, født 1967. Socialpædagog og valgt områdeformand for specialområdet. Kan næsten altid se en sag fra flere sider – og det hjælper med kaffe undervejs.