Leder
Budgetaftalen i København er på plads
Af Britt Petersen, formand for LFS
Budgetforhandlingerne i kommunerne er altid spændende, for de lægger niveauet for blandt andet velfærden på de forskellige områder.
Vi havde håbet på, at politikerne i København ville satse på drift. Det er politisk u-sexet, men nødvendigt, og samtidig havde vi på tværs af organisationerne i fællesskab sagt ” rekruttering og fastholdelse” med de helt særlige udfordringer, vi har i forhold til nogle af uddannede grupper indenfor velfærdsområderne, heriblandt pædagoger.
Vi modtog derfor budgetaftalen med spænding og kunne hurtigt konstatere, at mange af vores ønsker er opfyldt. Der er flere penge til børnene, de unge, de ældre, borgere med psykiske problemer og borgere med handicap. Vi er glade for det hele, men især for at det lykkedes et bredt flertal at sætte ekstra penge af særligt til botilbud på psykiatri og handicapområdet. Det er nemlig mere end tiltrængt. KL-aftalen om kommunernes økonomi for 2022, hvor KL først var ude og sige, at der mangler 5 milliarder kroner på det specialiserede område for derefter at indgå en aftale med 0 ekstra kroner, fik os til at frygte en gentagelse i budgetforhandlingerne. Men det blev altså gjort til skamme i København.
Rekrutterings og fastholdelsesudfordringen, tror jeg, alle på det pædagogiske område kender, og derfor er det blevet diskuteret ekstra med politikerne. Der er blevet afsat ekstra penge til at uddanne allerede ansatte pædagogmedhjælpere på merit-pædagoguddannelse, så vi kan fortsætte med at uddanne alt det, vi kan, og der er afsat 75 millioner til rekrutteringsudfordringerne på velfærdsområderne. En halv million skal gå til at lave en personalepolitisk redegørelse, der skal pege på redskaber og relevante indsatser, og de resterende 74,5 millioner fordeles til udvalgene på forskellige velfærdsområder. Socialforvaltningen får 22 procent af pengene, Børne- og Ungdomsforvaltningen får 48 procent, og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen får 30 procent. Pengene er bevilget for fire år, så der skal indgås en fireårig aftale om udmøntningen, og aftalen skal indgås med de faglige organisationer, efter at udvalgene selvfølgelig hver for sig har drøftet de overordnede rammer og prioriteringer.
75 millioner kroner løser selvfølgelig ikke rekrutteringsudfordringerne, men vi håber, at det kan hjælpe til. Og så skal vi selvfølgelig fortsætte med at uddanne alt det, vi kan, både til pædagoger og til pædagogiske assistenter.
Vi er alt i alt rigtig godt tilfredse med budgetaftalen. Er man derudover borger i København, så kan man også glædes over, at budgetaftalen har et stort grønt fingeraftryk.