Pædagogisk leder fyret på grund af covid-19 fravær
Michael Preisler-Andersen blev syg af covid-19 i april. Han vendte tilbage til jobbet som leder af Børnehuset Bodil i midten af maj og har siden passet jobbet på deltid trods betydelige senfølger. Nu står han til afsked. Formanden for LFS kalder sagen for helt uanstændig: ”Vi står i eftervirkningerne af en pandemi, hvor velfærdsmedarbejderne har stået forrest. Nu fyrer man dem.”
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
Der mangler pædagogiske ledere i Københavns Kommune. Og sundhedsminister Magnus Heunicke har stærkt opfordret arbejdsmarkedets parter til at finde fleksible løsninger lokalt, så man kan fastholde medarbejdere, der har senfølger efter covid-19.
Alligevel har Københavns Kommune valgt at fyre lederen af Børnehuset Bodil, Michael Preisler-Andersen, selv om han passer sit arbejde på deltid, og selv om lægen skønner, at han vil kunne komme på fuld tid igen i løbet af tre til seks måneder.
Britt Petersen, formand for LFS, kalder sagen for helt uanstændig.
”Vi står midt i efterdønningerne af en pandemi, hvor vores medlemmer har passet deres arbejde. Rigtig mange er blevet smittet og lider under senfølger. Det er helt uhørt, at man vælger at fyre en pædagogisk leder, som trods senfølger er lykkedes med at arbejde deltid i hele perioden. Takken er en fyreseddel. Det bliver endnu mere grotesk af, at Københavns Kommune selv peger på rekrutteringsudfordringer,” siger Britt Petersen.
Fyringsvarsel kom som chok
Michael Preisler-Andersen blev syg af covid-19 den 3. april 2021. Han var syg frem til den 12. maj, hvor han vendte tilbage til sit lederjob i Børnehuset Bodil, som er en lille institution med kun 23 børn. Men Michael Preisler-Andersen har betydelige senfølger i form af skader på lungerne og massiv træthed. Han kom derfor tilbage med en deltidssygemelding og har i perioden 12. maj til midten af september arbejdet mellem 20 og 25 timer om ugen.
”Jeg har deltaget i alle væsentlige møder og aktiviteter i både min egen institution og i klyngen, og jeg har været en synlig og tilstedeværende leder hele vejen igennem, selv om det har betydet, at jeg ikke kunne andet, og at jeg måtte sove, så snart jeg kom hjem,” fortæller Michael Preisler-Andersen.
Han blev derfor chokeret, da han blev kaldt til tjenstlig samtale hos sin klyngeleder den 2. september 2021, hvor han fik at vide, at han ville blive indstillet til fyring på baggrund af langvarigt fravær.
Ude af proportioner
”Jeg oplever afmagt og vrede. Det kom helt uden varsel. Der har ikke været én fraværssamtale, og der har ikke været nogen meldinger om, at der var opgaver, der led under mit delvise fravær,” siger Michael Preisler-Andersen, der tørt påpeger, at det ikke ligefrem har været helbredsfremmende i relation til hans covid-19 senfølger at stå til fyring.
Faglig sekretær i LFS Lisbeth Schmidt mener også, at beslutningen om at afskedige Michael Preisler-Andersen er ude af proportioner.
”Der har ikke været vilje til at finde mulige fleksible løsninger til fastholdelse, der er ikke blevet afholdt fraværssamtale, og der er ikke er udarbejdet en mulighedserklæring, som kunne have medvirket til en løsning, så man kunne have fastholdt Michael Preisler-Andersen,” siger Lisbeth Schmidt, som synes, at sagen er yderst principiel.
”Det bliver en sag, vi vil forfølge og trække videre til FOA,” siger Lisbeth Schmidt.
Minus borgmestersvar
LFS Nyt har bedt børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen forholde sig til, om Københavns Kommune ikke bør følge sundhedsministerens opfordring til at fastholde de medarbejdere, der er ramt af senfølger, og om sagen ikke strider mod kommunens ønske om at fremstå som en attraktiv arbejdsplads i en tid med rekrutteringsudfordringer.”
Borgmesteren har ikke ønsket at svare. Der er i stedet kommet følgende svar fra Nina Hemmersam, centerchef for HR i Børne- og Ungdomsforvaltningen:
”Vi kan ikke udtale os om en konkret personalesag, Men generelt kan vi sige, at der er store krav til vores pædagogiske ledere. Det er et meget krævende job og en stor opgave at være ansvarlig for små børns udvikling i et helt børnehus. I den forbindelse er børnenes tarv og medarbejdernes arbejdsvilkår og arbejdsmiljø det afgørende for os.” Svaret fortsætter:
”Vi griber kun til afskedigelse i situationer, hvor adfærd, kompetencer eller arbejdsevne ikke er foreneligt med kravene i jobbet. Det er altid en konkret og individuel vurdering inden for de gældende regler og retningslinjer.”