Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Hjemløse
Af Elisabeth Lockert Lange
Støtte til de dobbelt udstødte hjemløse
Hjemløse uden kontakt med hverken familie, venner eller det eksisterende hjælpesystem, de såkaldt dobbelt udstødte hjemløse, får nu hjælp i form af støtte- og kontaktpersoner. Metoden er udviklet via et forsøgsprojekt, og den form for gadeplansarbejde indføres nu i alle 15 lokalcentre.
Støtte- og kontaktpersonsarbejde for hjemløse, fremskudt sagsbehandling og opsøgende arbejde er nøgleord for indsatsen. Det indføres nu som en fast del af Københavns Kommunes arbejdsmetoder og som et tilbud i forhold til særligt udsatte borgere.
Gadeplansarbejde over for hjemløse er gennem et par år blevet afprøvet og udviklet via et projekt med støtte-kontakt- personer og et projekt om retssikkerhed for de svageste borgere. Det første af projekterne er beskrevet i LFS Nyt nr. 17/2003.
Initiativet er især rettet mod de såkaldt dobbelt udstødte. Hjemløse, som både er udstødt af familie, venner og arbejdsmarkedet, og som heller ikke er i kontakt med det eksisterende hjælpesystem. Idéen er at tilpasse systemet til brugeren i stedet for at putter brugeren ind i de tilbud, kommunen i forvejen har.
Gadeplansindsatsen vil foregå fra alle byens 15 lokalcentre og de fire rådgivningscentre for stofafhængige. Indsatsen baserer sig på »det gode møde« mellem borger og system, og sagsbehandlingen tager ikke udgangspunkt i den skrevne sag, men i forholdet mellem borgeren og medarbejderen. Medarbejderen følger borgeren, indtil han eller hun bor i en permanent bolig og kan gøre brug af systemet på lige vilkår med andre borgere med særlige behov. Den enkelte borger sætter selv rammerne for støtten og planlægger i samarbejde med støtte- og kontaktpersonen, hvordan støtten skal se ud.
Der er sat 6,7 mill. kr. af årligt til den forstærkede gadeplansindsats over for de dobbelt udstødte hjemløse. Finansieret af den sats-pulje-aftale som København har lavet med staten.
Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard er meget tilfreds med, at det er lykkedes at skaffe penge til projektet via satspuljen.
»Det betyder at vi nu kan give arbejdet et ordentligt løft uden at pengene skal tages fra andre grupper som fx børnene og de ældre.«
Gadeplans-indsatsen bygger som nævnt på to forsøgsprojekter. Forsøgsprojektet med støtte- og kontaktpersoner var iværksat i samarbejde med Socialministeriet i forbindelse med en kommende revision af Serviceloven, der skal åbne mulighed for, at kommunerne skal kunne tilbyde støtte- og kontaktpersoner til en bredere kreds end hidtil, f.eks. til hjemløse, alkoholikere og stofafhængige.
Lovændringen er foreløbigt udskudt, men erfaringerne i København har været så positive at kommunen allerede nu har valgt at omsætte de indhøstede erfaringer i praksis.
Centrene har siden januar i år arbejdet med at tilpasse de nye opgaver til den lokale struktur. De fleste centre har allerede ansat nye medarbejdere til at møde de hjemløse på gaderne.