Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Redigeret af Elisabeth Lockert Lange
Dogme-på-Døgn projektet
14 døgninstitutioner er omlagt til økologisk køkkendrift i Dogme-på-Døgn projektet. Pilotprojektet har været i gang over det sidste halvandet år med 14 deltagende døgninstitutioner for børn og unge med særlige behov, handicappede og psykisk syge. Projektet er en del af Københavns Kommunes Dogme økologiprojekt, der også handler om økologiske omlægningstiltag i et antal daginstitutioner, kantiner og plejehjem.
Evalueringen af projektet har været meget positiv. Såvel brugere som personale har taget godt imod projektet og den seneste opgørelse viser en økologiprocent på 72 pct. Samlet set køber Københavns kommune ind for omkring 200 millioner kr. fødevarer om året. En stadig stigende andel er økologisk. Udviklingen har både stor signalværdi og stor konkret værdi for landbrug og miljø.
FOA-opgør med ny løn
FOA har udtaget sine hovedkrav til overenskomstforhandlingerne næste år. Ny Løn skal afskaffes i sin nuværende form og erstattes af faggruppebaserede lønmodeller. Ønsker enkelte faggrupper at opretholde Ny Løn, så kan det ske med forslaget. Det kan ligne en krigserklæring til KL, der er varm tilhænger af Ny Løn.
Hovedkravet er reallønssikring, men der er også krav om fuld løn i den forlængede barselsorlovsperiode og krav om øget efteruddannelse. Som noget nyt foreslår FOA, at der skal indbygges valgfrihed i de offentlige overenskomster, så medlemmerne selv kan vælge eksempelvis mellem mere i løn, mere i pension og mere frihed.
»Vores medlemmer har deltaget ivrigt i processen, og de har signaleret, at overenskomstfornyelsen i 2005 skal stå i lønforhøjelsernes tegn. Det er tale om et klart og entydigt signal – og det står lige så klart, at Ny Løn har udspillet sin rolle i sin nuværende form«, siger FOAs formand Dennis Kristensen.
FOAs tværgående krav til OK 05 bliver en del af LO-forbundenes krav, som sendes til KTO i september. Forhandlingsfællesskabet KTO, der dækker 560.000 (amts) kommunalt ansatte, udtager de fælles krav 1. oktober.
Godt job men umulig chef
En ny undersøgelse af danskernes tilfredshed med jobbet viser, at 20-25 pct. af lønmodtagerne er utilfredse med deres nærmeste leder, mens færre end 10 pct. generelt er utilfredse med jobbet og de aspekter, der ikke vedrører ledelsen, skriver ugebrevet A4. Mænd er mere utilfredse end kvinder, og jo kortere uddannelse, jo større utilfredshed.
Hver tiende ung bliver offer for vold
En rapport fra Videns- og Formidlingscenter for Socialt Udsatte viser, at hver 8. dreng og næsten hver 10. pige i 9. klasse inden for det seneste år har oplevet fysisk vold rettet mod dem selv. Men der er stor forskel på, hvordan de oplever volden. 60 pct af pigerne oplever volden inden for hjemmet, og som regel er det far, der slår, mens drenge mest udsættes for vold på udebane, f.eks. i skolen. Hver anden pige, der har været udsat for vold, har psykiske problemer, mens det kun gælder hver 4. dreng. Hvert år må ca. 160 unge piger og 700 drenge på skadestuen på grund af vold.
Enighed om ny handicappolitik i København
Fra hele salen var der torsdag aften støtte fra partierne i Københavns Borgerrepræsentation til en samlet kommunal handicappolitik. Handicappolitikken er kulminationen på en lang proces, den er et håndslag og en fælles forpligtelse til at få tænkt tilgængelighed, arbejde, uddannelse, fritid og pleje ud i alle hjørner af kommunens forvaltninger.
Borgerrepræsentationen har også besluttet at oprette et handicapråd, der skal være talerør og holde øje med, at alle borgere tilbydes den samme service og samme muligheder for at bruge byen.
Formand for det Sociale Brugerråd i København, Jørgen Eckmann, lover at organisationerne meget gerne kommer med bidrag og idéer, så udviklingen af handicappolitikken sker i fortsat dialog og samarbejde mellem parterne.
For få indvandrerplejefamilier
Lokalcentrene i København har forgæves søgt indvandrer-plejefamilier i årevis, bl.a. via annoncer. Børnefamilieteamet på Nørrebro Lokalcenter vil nu gå utraditionelle veje og kontakte indvandrergruppernes egne netværk og foreninger, skriver JP København. En undersøgelse foretaget af Familieplejen Danmark viser, at kun 10-12 af organisationens 2.000 plejefamilier har indvandrer- eller flygtningebaggrund.