Sandt eller falsk?
Bliver børn hyperaktive af sukker?
Får slik, chokolade, kage og sodavand børn til at drøne rundt eller tale uafbrudt? Det er en gængs fortælling, at sukker gør børn hyperaktive. Men det er faktisk en myte.
”Mange forældre oplever, at deres børn bliver hyperaktive i situationer, hvor de har spist sukker. Men forskningen tyder ikke på, at det er sukkeret i sig selv, der gør børnene hyperaktive,” siger Christian Mølgaard, læge og professor i børneernæring ved Københavns Universitet.
Fødevarestyrelsen udgav tilbage i 2009 rapporten ’Kostens betydning for læring og adfærd hos børn’. Her gennemgår forskerne bag rapporten den videnskabelige litteratur om sukkers indflydelse på børns hyperaktivitet.
Børn får typisk sukker i situationer, hvor de i forvejen er aktive og glade, og forskningen viser, at nogle forældre holder et særligt skarpt øje mod børnene, hvis de ved, at de har fået sukker.
”Man har lavet forsøg, hvor man sagde til forældrene, at børnene har fået en stor dosis sukker, selvom det ikke passede, og i de situationer vurderede forældrene børnene til at være mere hyperaktive, selvom børnene altså ikke havde fået sukker. Informationen om at børn havde fået sukker, gjorde faktisk forældrene mere kontrollerende,” siger Christian Mølgaard.
Selvom sukker i sig selv ikke gør børn hyperaktive, er der stadig masser af grunde til at holde mængden af sukker på et minimum, understreger Christian Mølgaard, der er professor i børns ernæring.
”Sukker kan give risiko for fedme, og det kan give huller i tænderne. Det kan også gøre, at man ikke får vitaminer nok, fordi man spiser sig mæt uden at få vigtige næringsstoffer. Så man bør holde tilsat sukker på et minumum”.
Man kan have viden, som man troede, var helt rigtigt, men som i virkeligheden viser sig at være noget værre vrøvl. Myter udtrykker forestillinger om, hvorfor verden ser ud, som den gør, og hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Hvis du har en myte, som du vil have, at vi undersøger, så send en mail til lfs@lfsnyt.dk.