Mangler du et eller flere fag for at kunne starte på merituddannelsen?
Det har aldrig været nemmere for erfarne pædagogmedhjælpere at få tilbudt en merituddannelse til pædagog. Men nogle snubler over den forhindring, at de mangler et eller flere adgangsgivende fag. Nu har KVUC skabt et deltidsforløb, hvor man kan gøre sig klar til meritpædagoguddannelsen, mens man er i arbejde.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
København mangler pædagoger og finansierer derfor gerne meritpædagoguddannelser til erfarne og dygtige pædagogmedhjælpere, der gerne vil have papir på deres kompetencer.
Men for en række af de eftertragtede kandidater til merituddannelsen er der én stor forhindring: De opfylder ikke adgangskravene. Der kræves nemlig fire fag på gymnasialt niveau: Dansk (A), Engelsk (B), Psykologi (C) og Samfundsfag (C).
Man kan allerede i dag tage den såkaldte ”pædagogpakke” på HF, hvor man tager de fire fag på et år.
Men nu har KVUC, som er Københavns største voksenuddannelsescenter, skabt en pædagogpakke, som man kan tage, mens man arbejder ved siden af.
”Den helt indlysende fordel er, at man ikke skal tage et år ud af kalenderen, hvor man skal leve på en SU. De fleste oplagte kandidater er jo voksne og har måske familie og børn,” siger Anita Lindquist, som er rektor på KVUC.
Alle er pædagogmedhjælpere
Deltidsforløbet for pædagogmedhjælpere er tilrettelagt, så man modtager fysisk undervisning én dag om ugen. Dette kræver altså samarbejde fra arbejdspladsen. De øvrige fem ugentlige undervisningstimer foregår online. Dertil kommer læsning og opgaveskrivning.
”Hvis man mangler alle fire fag, tager det to år. Hvis man fx kun mangler et fag, kan man typisk færdiggøre sin pædagogpakke på et halvt år, ” siger Anita Lindquist, som peger på, at alle fag i deltidspædagogpakken er tilrettelagt, så de giver mest mulig mening for kommende pædagoger.
”Vi ser for os, at det kan blive et virkeligt spændende studiemiljø, fordi alle deltagere er voksne og har den samme baggrund som pædagogmedhjælpere. Undervisningen kommer i vidt omfang til at tage udgangspunkt i praksis, og vores erfaring er, at voksne, der kommer tilbage på skolebænken, kan bruge deres erfaring og ballast på en virkelig god måde,” siger Anita Lindquist.
Ordblind eller skoletræt
KVUC er helt bevidst om, at nogle pædagogmedhjælpere har afholdt sig fra at tage pædagoguddannelsen, fordi de har dårlige erfaringer med sig fra deres skoletid.
”Vi har på KVUC mange studerende, som har haft afbrudte skoleforløb. Nogle har bare ikke trives i skolen, andre lider eksempelvis af ordblindhed, som aldrig er blevet opdaget, og det har gjort deres skolegang til en serie af nederlag, ” siger Anita Lindquist.
KVUC screener derfor alle nye elever for ordblindhed og tilbyder hjælpemidler, hvis det er tilfældet.
”Vi oplever gang på gang, at det er livsforandrende at få at vide, at det var det, der er galt, og at få de rigtige hjælpemidler. Så det er ikke nogen forhindring for at tage en uddannelse, ”siger Anita Lindquist, som også oplever, at dårlige skoleoplevelser kan erstattes af bedre, når man tager uddannelse i voksenalderen.
”Vi er vant til at undervise folk, der har været væk fra uddannelsessystemet i mange år, så det skal man ikke lade sig skræmme af. Vores erfaring er, at folk opdager, at det ikke er nær så slemt at gå i skole, som de huskede det – erhvervserfaring og modenhed gør en kæmpe forskel. ”
Pædagogpakken har fire fag
Du skal have fire adgangsgivende krav på gymnasialt/HF niveau for at blive optaget på pædagoguddannelsen, nemlig Dansk A, Engelsk B, Psykologi C og Samfundsfag C.
Det gælder, uanset om det er den ordinære pædagoguddannelse, eller om det er meritpædagoguddannelsen, som tager lidt kortere tid, og som du kan tage, hvis du har to års erhvervserfaring fra det pædagogiske felt. Du kan ofte få din merituddannelse finansieret af din kommune. Spørg din leder eller i LFS.
De fire fag udbydes som en samlet ”pædagogpakke”.
Du kan tage pædagogpakken på to måder:
- Fuldtidsforløb på et år, hvor du går på et fast hold med ca. 24 timers undervisning om ugen.
- Deltidsforløb på to år, hvor du skal møde ind én dag om ugen, og hvor den øvrige undervisning foregår hhv. online og med hjemmearbejde.
Rådgivning og hjælp
Har du spørgsmål til en af pædagogpakkerne, eller er du interesseret, men i tvivl om det er noget for dig, kan du få råd og vejledning hos vejlederne i KVUC’s HF Vejledning. Ring på tlf. 82 32 66 07, skriv en e-mail til hf@kvuc.dk eller book en tid til vejledning på kvuc.dk.