Noter
PAU er blevet voksen
Det er efterhånden 25 år siden, at 567 elever begyndte på det, der dengang hed PGU – pædagogisk grunduddannelse. Siden har hele 23.000 personer gennemført uddannelsen, der har skiftet navn til pædagogisk assistentuddannelse, og fredag den 9. september blev jubilæet fejret på Københavns Professionshøjskole.
Dagtilbudslederne ansætter i stigende grad de pædagogiske assistenter, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriets Datavarehus. I 2014 lå ledighedsprocenten på 25 procent for Københavns Professionshøjskoles dimittender 1-2 år efter endt uddannelse, mens tallet var faldet til 8,9 procent i 2019.
Fødselsskader kan give erstatning
”Du skal føde dit barn i smerte.” Det var den bibelske straf for, at Eva bed af æblet fra kundskabens træ. Og danske forsikringsselskaber har frem til nu fulgt samme parole, idet kvinder ikke har kunnet få ulykkeserstatning, hvis de kom til skade under en fødsel, fordi fødsler ikke er ”pludselig hændelse, der forårsager personskade”.
Men tiderne har ændret sig, og det samme har forsikringsverdenen. Ankenævnet for Forsikring har i august 2022 afgjort to principielle sager, hvor Ankenævnet mener, at klagerne har været udsat for et ulykkestilfælde i forsikringsbetingelsernes forstand, og at de derfor skal have erstatning. I den ene sag havde klageren under fødslen fået en bristning af endetarmens eksterne lukkemuskel og havde efterfølgende fået konstateret skade i bækkenbunden. I den anden havde klageren gener i halebenet efter fødslen, idet var halebenet blevet udsat for et stort tryk under fødslens pressefase. Ankenævnet har udtalt, at man forventer, at afgørelserne vil danne præcedens, så fødende kvinder fremadrettet får bedre mulighed for at få dækket skader i forbindelse med fødsler.
LFS vægkalender 2023
LFS får hvert år fremstillet en vægkalender, som måler 70 gange 100 cm, og som er velegnet til at have hængende på væggen i institutionen.
Thomas Balle, som selv er medlem af LFS, har illustrereret 2023-kalenderen, som bærer parolen ’Red velfærden – giv os ligeløn’.
Kalenderen kan hentes i LFS, Rosenvængets Alle 16, 2100 København Ø, af alle LFS-medlemmer.
Social Kritik går digitalt
Foreningen, som udgiver tidsskriftet Social Kritik, melder sig ind i mediernes digitale tidsalder. Det sker med en invitation til medlemmerne, som får mulighed for på bladets hjemmeside at engagere sig yderligere i den sociale debat. Formålet med forummets aktiviteter er at udbrede og løfte kvaliteten af den socialfaglige debat i Danmark. Social Kritik er omdrejningspunktet i forummets aktiviteter. Det blev stiftet som tidsskrift i 1988 og frem til 2020 udgivet af redaktør Benny Lihme, som døde pludseligt.
Siden har en ny bestyrelse og redaktionsgruppe relanceret tidsskriftet som medlemsblad. Social Kritik udkommer i trykt form tre gange årligt, men man kan nu vælge at blive online medlem, hvor man både får adgang til tidsskriftet og til det nye online debatunivers for 150 kroner om året. Se mere på socialkritik.dk
PODCAST
How's work?
Har du mod på at lytte podcast på engelsk, og interesser du dig for, hvordan vores personlige psykologiske bagage spiller ind på relationerne på arbejdspladsen – så forsøg dig med Ester Perels podcastserie 'How's work?’
Ester Perel er psykolog og hvert afsnit er en terapisession med hende og to kollegaer, virksomhedspartnere eller en leder og en medarbejder, som har noget, de skal have forberedt eller måske en potentiel konflikt, de skal have løst. Ester Perel er ligefrem, bramfri – og meget bevægende.
Podcasten kan hentes på Spotify, Apple Podcast og Google Podcast.