Noter
Klogere på livet med autisme
I podcastserien ’Autisme på nært hold’ kan du blive klogere på, hvordan det er at leve med autisme. Her udfolder et panel bestående af to til fire mennesker med autisme – og med stor livserfaring og viden om autisme – nogle autismerelaterede dilemmaer. Dilemmaerne er indsendt af lytterne.
Podcasten er skabt af BOAS Mentor under Den Sociale Udviklingsfond.
Du kan finde ’Autisme på nært hold’ i din foretrukne podcastapp.
LFS vægkalender 2023
LFS får hvert år fremstillet en vægkalender, som måler 70 gange 100 cm, og som er velegnet til at have hængende på væggen i institutionen.
Thomas Balle, som selv er medlem af LFS, har illustrereret 2023-kalenderen, som bærer parolen ’Red velfærden – giv os ligeløn’.
Kalenderen kan hentes i LFS, Rosenvængets Alle 16, 2100 København Ø, af alle LFS-medlemmer.
Novo-penge til science-børnehaver
Hvordan gør man små børn mere nysgerrige på naturen?
Novo Nordisk Fonden har givet 21,7 mio. kroner i støtte til et forskningsprojekt på Københavns Professionshøjskole. Formålet er at udvikle science-pædagogiske lege- og læringsmiljøer, så børn både får interesse for naturen og viden om, hvordan de kan være med til at passe godt på den.
Projektet har fået navnet NAVADA, som står for Naturvidenskabelig Dannelse i Daginstitutioner, og skal i løbet af en periode på fem år også udvikle en certificering, som dagtilbuddene kan bruge, hvis de vil profilere sig med et særligt fokus på science-pædagogik.
Viden om stress, alle bør have
Stress er noget, man får – ikke noget man ved noget om. Sådan er det for de fleste, indtil stressen rammer dem selv.
Men ansatte i det velfærdsfagene, pædagoger, lærere, sygeplejersker, socialrådgivere og så videre, lider mere af stress end andre. Derfor er det superrelevant at sætte sig ind i, hvad stress er, hvad det kommer af, og hvordan man kan forebygge og behandle.
Til det formål har to af Danmarks største kapaciteter på området skrevet denne lettilgængelige og yderst læsbare håndbog, Stress i professionsfagene, der på en vedkommende måde helt konkret beskriver, hvordan stress påvirker både kroppen, psyken og arbejdsmiljøet i professionsfagene. Bogen beskriver, hvad den enkelte medarbejder kan gøre for at mindske sin stressbelastning, hvad medarbejderne i fællesskab kan gøre, og hvad arbejdspladsen kan gøre. Endelig gennemgås et typisk alvorligt stressforløb med en beskrivelse af de mange forskellige indsatser, der kan gøres undervejs for at hjælpe den stressramte tilbage på arbejde, og mindske risikoen for tilbagefald. Bogen er skrevet af Bo Netterstrøm, dr.med. og ph.d. i stress og sygdom, og Thomas Milsted, forfatter, foredragsholder og skribent med mere end 25 års erfaring som arbejdsmiljørådgiver. Bogen er udgivet på Forlaget Pressto.
Jan Hoby, næstformand i LFS, i debatindlæg i Information 19.10.22
”I slutningen af september mødte jeg to pædagoger og en pædagogmedhjælper i slutningen af 50’erne og en i begyndelsen af 60’erne. Alle var nedslidte efter et langt arbejdsliv i vuggestue og børnehave, men ingen af dem havde råd til at gå på Arne-pensionens fattigdomsydelse på 13.740 kroner før skat, og de frygtede for, om de ville kunne klare sig igennem hele vejen til pensionsalderen.”
Genvalgt
Michala Bovien og Michael Monberg fortsætter deres hverv som fællestillidsrepræsentanter yderligere to år, idet de den 25. oktober blev genvalgt af deres TR-kolleger på almenområdet i København. De har begge siddet som FTR i LFS på Rosenvængets Allé siden 2017.
Gratis influenzavaccination til de 2-6 årige
Man kan stadig få de to til seksårige vaccineret gratis mod influenza. Det sker hos ens egen praktiserende læge. Vaccinen er specielt udviklet og godkendt til børn og gives som en næsespray, der sprøjtes op i hvert næsebor. Sundhedsmyndighederne har valgt at tilbyde vaccinen til denne aldersgruppe, fordi børn spiller en stor rolle i spredningen af influenza i samfundet, og fordi de forventer, at både covid-19 og influenza vil blusse op i de mørke måneder.