Den første og den sidste beretning
”Det har været en ustyrlig ære at få lov til at tale på andres vegne i alle disse år. For vi er som enkeltpersoner i bund og grund uinteressante.” Sådan afsluttede en synligt berørt Britt Petersen sin mundtlige beretning, hvorefter et samlet repræsentantskab hyldede hende med langvarige, stående klapsalver.
Britt Petersen begyndte sin sidste beretning som formand i LFS med at huske tilbage på sin første i 1992.
”Min beretning dengang handlede blandt andet om den store arbejdsløshed, der prægede vores områder. Et flertal af danskerne havde netop nej til EU’s Maastricht-traktat, og det fyldte en del på repræsentantskabsmødet. Det nej fik dog ikke lov til at vare så længe. Og så kunne vi samles om den helt uventede EM-triumf i fodbold,” sagde Britt Petersen, som konstaterede, at det ironisk nok er helt modsatte problemstillinger, der fylder i 2022, hvor hun for sidste gang stod på talerstolen som formand for LFS:
”I dag har vi enorme rekrutteringsproblemer på vores områder. Vi har klimakrise, vi har inflationskrise, vi har en Trump, der spøger i baggrunden. Vi har ikke engang fodbolden, for det er svært at samles om VM i Qatar,” sagde Britt Petersen, som også kom ind på, at vi ikke har nogen regering, selv om vi har haft folketingsvalg.
”De foreløbige udsigter til regeringsdannelsen får i hvert fald mine små nakkehår til at stritte,” sagde Britt Petersen, som pegede på, at det er mange år siden, at reformer fra lovgivernes side har forbedret velfærdssamfundet.
”De har snarere handlet om at forringe lønmodtagernes forhold.”
Ikke et ord om corona
Den mundtlige beretning handlede om perioden fra seneste repræsentantskabsmøde i november 2020. Britt Petersen valgte dog at udelade corona-perioden fra den mundtlige beretning og henviste til den skriftlige. Hun talte i stedet om de yderst aktuelle rekrutteringsudfordringer.
”Vi må igen konstatere, at det ikke er svært at skaffe private dagplejere i kommunerne, mens det er meget vanskeligt at rekruttere kommunale dagplejere. Så kommunerne har en udfordring, de bør få set på,” sagde Britt Petersen, som også var frustreret over KLs ageren i forhold til pædagogmerituddannelse af pædagogmedhjælpere:
”KL har pludselig fundet ud af, at der ikke er hjemmel til at udbetale løn til pædagogmedhjælpere, mens de er under uddannelse. Det er en uløst konflikt, og det passer ikke ret godt til mit temperament, at vi ikke har fået den løst, før jeg går af,” sagde en ærgerlig Britt Petersen, der til gengæld er godt tilfreds med den rekrutterings- og fastholdelsesaftale, der er indgået med Københavns Kommune.
”Det er som noget helt uhørt lykkedes at få afsat for 75 millioner budgetpenge til fastholdelse og rekruttering. Det siger noget om et stærkt samarbejde og om en kommune, der erkender behovet for at gøre noget ekstraordinært. Det er resulteret i bonusaftaler, som vi både har fået ros og ris for. Der har ikke været penge til alle, og der har ikke været de samme penge til BUF og til SOF, men jeg synes, vi har fået det bedste ud af de midler, der var. Jeg er også godt tilfreds med, at vi har fået taget hul på seniorordningerne, selv om regnestykkerne har været komplekse, og ordningerne i første øjekast kan virke svære at gennemskue,” sagde Britt Petersen.
Slutspillet er begyndt
De næste overenskomstforhandlinger finder sted i 2024, og Britt Petersen understregede, at slutspillet for længst er begyndt.
”Forventningerne er store blandt de offentligt ansatte. Der varmes op til konflikt – både med arbejdsgiverne og blandt de faglige organisationer internt. Vi venter alle på lønstrukturkommissionen, og til dem, der argumenterer for, at den vil ødelægge den danske model: Helt ærligt! De offentlige lønninger har altid været politiske bestemte og afhængige af Finansministeriet,” sagde Britt Petersen og lovede, at hun kom på besøg, hvis der igen i 2024 som i 2018 er udsigt til nattevagter foran Forligsinstitutionen. Hun sluttede af med at minde om, at LFS altid har haft en større indflydelse, end størrelsen har berettiget til.
”Det forpligter. Vi skal blive ved med at være gode til at samarbejde, for det er det, der har givet os den store indflydelse, vi har.”