Ny arbejdstidsaftale for Frederiksberg
Al pædagogisk personale kommer fremover til at opgøre deres arbejdstid efter en 12-ugers norm. Det er resultatet af en ”historisk” lokal arbejdstidsaftale, som er indgået mellem LFS, BUPL og Frederiksberg Kommune.
Tekst og foto: Agnete Solvej Christiansen
LFS har sammen med BUPL indgået en ny lokal arbejdstidsaftale med Frederiksberg Kommune for de kommunale institutioner på dagtilbudsområdet og en række selvejende institutioner har valgt at tiltræde aftalen. Det nye i aftalen er, at al pædagogisk personale fremover skal opgøre deres arbejde efter en 12 ugers norm i stedet for en fire-ugers norm.
”Det betyder større fleksibilitet, og så betyder det, at der også er ens regler for pædagoger, pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter, fordi aftalen også er indgået med BUPL. Det er historisk, og det er jeg rigtig glad for,” siger Emil Solvind, som er fællestillidsrepræsentant for pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter i Frederiksberg Kommune.
Arbejdstidsaftalen kommer efter et langstrakt forhandlingsforløb og træder i kraft 1. januar. Det er en del af aftalen, at alle skal være i nul per 31. december 2022. Man kan altså ikke have opsparede timer i et fortløbende regnskab, når den nye aftale træder i kraft. Derfor skal timer, man har til gode, enten afvikles inden nytår eller udbetales.
”Vi starter på en frisk 1. januar, så det er vigtigt, at alle får afviklet deres opsparede timer inden da,” siger Emil Solvind.
Nyt tillæg
Arbejdstidsaftalen er lavet ud fra et fokus på, at det skal være lettere for både det pædagogiske personale og ledere at opgøre arbejdstiden. Den nye arbejdstidsaftale indbefatter også et nyt tillæg på 1600 kroner om måneden, uanset hvilket timetal som man er ansat på.
”Dette tillæg dækker betaling for omlagt tjeneste, delt tjeneste og tilfældig forlængelse af tjenesten under 15 minutter. Dette er igen lettere for både ledere og medarbejdere,” siger Emil Solvind.
LFS Nyt har tidligere fortalt, hvordan 40 pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter samlet har fået en efterbetaling på en million kroner, efter LFS har gennemgået deres sager og har fundet ud af, at dagtilbuddene ikke havde fulgt arbejdstidsreglerne.
Emil Solvind ser frem til, at den nye arbejdstidsaftale træder i kraft.
”Den nye arbejdstidsaftale giver større fleksibilitet for medarbejderen, men også for lederen. Før skulle merarbejdet udbetales, men nu kan medarbejderen vælge, om det udbetales eller erstattes af frihed i den efterfølgende normperiode,” siger Emil Solvind.
Styr på pauserne
Emil Solvind og en række af hans kollegaer har været ude i alle institutioner, hvor det har kunnet lade sig gøre, for at gennemgå den nye arbejdstidsaftale.
”Med den nye arbejdstidsaftale har vi også haft mulighed for at få det helt klargjort, at ifølge arbejdstidsreglerne har man ret til den arbejdsgiverbetalte 29-minutters pause, hvis man er på arbejde indenfor det tidsrum, hvor pausen bliver afholdt,” siger Emil Solvind og tilføjer:
”Hvis der er institutioner, som ønsker besøg af os, og hvor vi endnu ikke har været, så kommer vi som noget af det første i det nye år.”
Hvis du har spørgsmål til den nye arbejdstidsaftale for pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter på Frederiksberg, så er du altid velkommen til at kontakte Emil Solvind på 30785105 eller på emil@foa.dk