LFS trækker i arbejdstøjet
”Hvis vi ikke har fokus på kampen mod ulighed, har vi tabt kampen om fremtiden. Det gør optakten til OK24 endnu mere presserende, for hvis vi taber kampen om ligeløn for kvindefagene i 2024, er udsigterne meget ringe,” sagde Jan Hoby, da han præsenterede hovedbestyrelsens forslag til det, som LFS særligt skal arbejde for i de næste to år.
Den brændende platform i forslaget til det fremtidige arbejde, som er arbejdsprogrammet for de kommende to år, er overenskomstforhandlingerne i 2024. Men det fremtidige arbejde sætter også fokus på det faktum, at fagbevægelsen bløder medlemmer. Derfor skal LFS skal prioriterede både organisering og mobilisering af nye som gamle medlemmer og styrke og udvikle samarbejdet med de folkelige massebevægelser, der har været i stand til at bringe forældre, pårørende og andre faggrupper på gaderne.
Det skal vi: OK24
LFS skal være rustet til en overenskomstkamp i 2024. Derfor vedtog repræsentantskabet, at der generelt skal arbejdes på mobilisering af alle medlemmer. Der skal opbygges netværk på tværs af arbejdspladser, der skal afholdes særlige medlemsmøder om strejkens historie og styrke samt medlems- og aktivistmøder, der sætter fokus på kampen imod uligeløn. Det forberedende overenskomstarbejde skal prioriteres på TR-uddannelsen. Der skal sættes fokus på, hvorfor lønstigninger i kroner og øre er mere solidarisk end lønstigninger i procenter. LFS skal kommunikere klart, enkelt, tydeligt og systematisk på alle sociale medier op til og under OK24.
Det skal vi: Organisering
LFS skal handle aktivt i forhold til det faldende medlemstal ved at skabe ny fagforeningskultur. Der skal arbejdes for, at alle medarbejdere inklusive ledere har ret til og krav på et ordentligt arbejdsmiljø. LFS skal medvirke til at opbygge stærke arbejdspladsorganiseringer og dermed et stort aktivistisk medlemsbaseret netværk. Almenområdet og dagplejeområdet har haft succes med at lave arbejdspladsklubber, og denne idé skal spredes til alle afkroge af LFS’ arbejdspladser.
LFS skal flytte flere ressourcer til den opsøgende og organiserende indsats, og det skal sikres, at alle nyansatte hurtigst muligt kontaktes af LFS, lige som LFS skal være synlig på pædagogiske uddannelser. Der skal arbejdes på at fastsætte en kontingentsats for timelønsansatte med henblik på at få flere indmeldt, når de starter på den enkelte arbejdsplads.
Det skal vi: Arbejdsfællesskaber
LFS skal fortsætte og styrke indsatsen for gode arbejdsfællesskaber, hvor medarbejderne er med til at skabe løsninger på alle niveauer i hele den offentlige sektor. Der skal arbejdes for en helhedstilgang til arbejdet med kerneopgave, faglighed og arbejdsglæde. Visionen er en ledelsesstil i hele den offentlige sektor, hvor medarbejdere og ledelse i fællesskab tager ansvaret for at skabe løsninger og træffe beslutninger på domæner, der normalt er forbeholdt ledelsen alene. Et af midlerne er at udbrede kendskabet til STRUKTUR-KUR, som er udviklet af LFS og Børne- og Ungdomsforvaltningen i København.
Det skal vi: Genstarte solidaritet og sammenhold
LFS skal udvikle og styrke samarbejdet med grupper og sociale bevægelser, som vi har værdifællesskab med, herunder medarbejdere, pårørende og bevægelser som #EnMillionStemmer og #VærdigPsykiatri. Der skal etableres et samarbejde med ”Broen til fremtiden” for at styrke bæredygtighed og grøn omstilling i LFS.
Spørgsmålene om forsøg med 30 timers arbejdsuge og fire dages arbejdsuge med fuld løn og personalekompensation i Københavns Kommune og andre kommuner skal genrejses.
Det skal vi: Krav til pædagoguddannelsen
Pædagoguddannelsen skal løftes efter mange års nedtur, og LFS skal stille krav til den kommende reform af uddannelsen. LFS ønsker, at pædagogik bliver et fag på uddannelsen, at kreativitet og æstetik kommer til at fylde mere, og at der kommer flere undervisningstimer og mere feedback. LFS skal bruge sin plads i pædagoguddannelsens uddannelsesudvalg til at understøtte de pædagogstuderendes indflydelse samt og deres aktiviteter og til at rejse debatten om mere undervisning i pædagogik, kreative fag og højere kvalitet af praktikforløbene lokalt.
Ovenstående er uddrag af det vedtagne ’Fremtidigt arbejde 2022- 2024.’ Læs hele materialet på www.mitlfs.dk/15688