Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Netop nu
Klubreform til diskussion
Forslaget til ny klubreform ligger nu på klubbernes bord, og høringen er i skrivende stund i gang.
Forhåbentlig med mange svar som resultat, for høringsvarene er vigtige for den senere politiske stillingstagen og endelige udformning af klubreformen.
Den fælles indstilling om ny klubnormering fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen skal ligge klar den 17. november. Og kommunen har som en del af reformen besluttet at tilføre 4,6 mill.kr. til området, øremærket til klubbernes opsøgende, sociale arbejde.
Arbejdet med en klubreform blev sat i gang ud fra en erkendelse af at klubarbejdet ikke har fået den opmærksomhed det har brug for. I arbejdet med reformen er klubberne blevet medinddraget, bl.a. gennem en undersøgelse, som afdækkede klubbernes egen vurdering af timeforbruget til de forskellige opgaver. Og der er gået mange diskussioner forud for det forslag, som nu er til høring i klubberne.
Dermed ikke være sagt at alle er tilfredse, for der ligger en omfordeling i projektet, og især det har der været en del frustrationer over. Klubber med mange dispensationstimer af den ene eller den anden grund i den nuværende klubstruktur får frataget timer, som andre klubber derved får tilført.
Det er LFS’ grundholdning at der skal være mindst mulig omfordeling. Målet er at lave en enklere, mere gennemskuelig model med større budgetsikkerhed for klubberne.
Som sagt tilføres der midler til området, og grundidéen er at der opereres med en basistildeling, en pladspris og en lokalpulje, det sidste til samarbejdet i bydelene.
Som en del af reformen sker der et opkvalificeringsforløb, som starter i januar. Pengene til det tages fra midlerne til det opsøgende arbejde, altså fra de 4,6 mill.kr. Der projekteres også med en central administrativ betalingsenhed, hvor både timer og penge til arbejdet tages fra den enkelte klub (10 minutter pr. måned pr. barn), men dermed bruges inden for området.
Fritidsklubber med børn inden for pladsgarantien har krav på ferieåbent, og det får de timerne til. Det vil sige 60 timer, nærmere bestemt 30 dage fra 10-12, de timer hvor skolen har lukket på feriedage. Dette får fritidshjem med børn »over« pladsgarantien ikke.
CVU Øst sammenlagt med CVU Stork
CVU Østs kursusafdeling er blevet sammenlagt med CVU Storkøbenhavn. Sammenlægningen giver ingen ændring i de allerede udbudte kurser, temadage, konferencer eller andre arrangementer. Undervisere og undervisningssteder vil være de samme som hidtil. Og oplysninger om kurser og udviklingsarbejde kan stadig læses på hjemmesiden www.mereviden.dk. For begge parter kan sammenlægningen blive til gavn, for kursusafdelingen i form af en kraftigere tilknytning til videncentre, forskning og udviklingsarbejde. Mens CVU Storkøbenhavn vil kunne øge sit tilbud af efteruddannelse på pædagogområdet betydeligt. For begge parter vil netværket af foredragsholdere og kunder blive større. Den nye fælles adresse er:
CVU Storkøbenhavn Ejbyvej 35 · 2740 Skovlunde · 3313 5156 · Fax. 4451 6199 viden@cvustork.dk (mailadresse er ikke længere aktiv, red.) www.mereviden.dk (link ikke længere aktivt, red.)
Her i efteråret tilbydes bl.a.:
- Godt samvær – vores succes 24. - 25. november 2004. Samværet er succeskriteriet for vores arbejde, men det er også i samværet med børnene, vi sætter os selv og vores fag på spil. Mød bl.a. Grethe Kragh- Müller og John Engelbrecht.
- Omsorgssvigt – bryd den sociale arv 2. december 2004. Kari Killén fortæller, hvordan vi som pædagoger kan gå ind i de destruktive processer i forholdet mellem barn og forældre i udsatte familier og forebygge.
Undgå sød vand
Danske børn får for meget sukker, og en stor del af sukkeret kommer fra drikkevarerne. 42 pct. af børns sukkerindtag kommer fra sukkersødede drikkevarer som sodavand og saft, mens 40 pct. kommer fra slik, chokolade og kage. Børn drikker i gennemsnit ca.184 ml sodavand om dagen. Det svarer til, at børn får ca. 20 g sukker dagligt udelukkende fra sodavand.
Derfor udgiver Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen i samarbejde en flyer til rådgivning af forældre med børn i 1-8-årsalderen: »Hvad skal dit barn drikke?«. Flyeren skal sætte fokus på vigtigheden af, at forældre er med til at understøtte gode drikkevaner fra barnet er helt lille og give dem gode alternativer til det alt for søde valg.
Tanken er at sundhedsplejersker, tandplejens personale og andre som kommer i direkte kontakt med forældre til små børn, som fx daginstitutioner og dagpleje vil rådgive forældrene.
Flyeren er sendt ud til sundhedsplejesker og tandplejens personale, men den kan bestilles gratis via Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Ny familiepleje-enhed
Københavns Kommune har etableret en ny koordinerende familiepleje- enhed. Målet er at den skal løfte kvaliteten i anbringelser af københavnske børn.
Fra lokalerne på Christianshavn skal fire medarbejdere på en række nøgleområder sikre en bedre indsats for kommunens anbragte børn og plejefamilierne. Måler er også at indsatsen skal give en bedre økonomisk styring af området.
Selvom antallet af anbragte børn er faldende, mangler der plejefamilier, ikke mindst af anden etnisk baggrund end dansk. Faktisk er det kun hver tiende anbringelse i København som også sker til en familie bosat i Københavns Kommune. Den nye enhed skal styrke netop rekrutteringen af plejefamilier. Men med familiepleje-enheden ønsker kommunen også at styrke uddannelse og fastholdelse af plejefamilier – og naturligvis ønsker de at få en bedre styring af økonomien på området.
Cirka 140 børn nyanbringes i København hvert år. Knap ti procent af de godt 15.000 anbragte børn i Danmark kommer fra Københavns Kommune, heraf var der forrige år 122 tvangsanbringelser. Regeringen er netop nu undervejs med en anbringelsesreform af samme grunde, som København nu har valgt at omlægge familieplejeområdet.
Familie- og arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard hilser den nye familiepleje-enhed velkommen. »At fjerne børn fra familien og vante omgivelser sker altid på en ulykkelig baggrund. Derfor satser vi politisk massivt på forebyggelse og tidlig indgriben, så mange anbringelser forhåbentlig helt undgås. Men med de anbringelser der skal foretages, vil vi tilbyde de bedste vilkår for børnene og plejefamilierne, og der er brug for at koordinere indsatsen bedre«.
Den koordinerede familieplejeenhed skal bistå kommunens lokalcentre og ruste dem bedre til at finde, fastholde og opkvalificere plejefamilier, bl.a. via større offentlige kampagner. En bedre vidensopsamling internt i forvaltningen samt et bedre uddannelsesmateriale, ensartede kursustilbud og udvikling af netværksgrupper til plejefamilierne er andre overskrifter for nogle af enhedens kommende opgaver.
Årets pris fra »En god start i livet«
på 50.000 kr. gives i år til seminarielærer og forfatter Pernille Roug, Næstved.
Roug, Næstved. Pernille Roug tildeles prisen for sin enestående indsats og sit engagement med at indføre Marte meo-metoden i Danmark. Marte meo-metoden er en ressourceorienteret, pædagogisk metode, der ved hjælp af videoklip fokuserer på det, der fungerer godt i forældrenes kontakt med barnet. Pernille Roug lægger stor vægt på den tidlige indsats og underviser bl.a. pædagoger og sundhedsplejersker i, hvordan de kan forbedre samspillet i familier, hvor der er problemer i kontakten mellem forældre og barn. Pernille Roug er licensered supervisor for Marte meo uddannelsen i Danmark og har skrevet lærebogen: Marte meo i praksis, der udkom på Gyldendal i 2002.
Gode ideer efterlyses til et mere rummeligt arbejdsmarked Hvis man har en god ide til at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked i Københavns Kommune, men mangler pengene, så er det nu muligt at søge om midler til at realisere den gode ide. Alle offentlige og private virksomheder, foreninger, organisationer m.fl. kan søge om midlerne fra Københavns Kommunes Koordinationsudvalg for den forebyggende arbejdsmarkedsindsats.
Koordinationsudvalget satser på borgernes iderigdom og kreativitet. Derfor har byens politikere for 2005 afsat en pulje på fem mio. kr., som kan søges af alle virksomheder, foreninger, organisationer osv., der har en god ide til, hvordan der kan skabes et arbejdsmarked, hvor så mange københavnere som muligt har en plads, også dem der ellers har svært ved at få eller beholde deres arbejde.
Koordinationsudvalget vil i 2005 uddele de fem mill. kr. til projekter og initiativer, der fremmer beskæftigelse af personer med svag eller ingen tilknytning til arbejdsmarkedet, der forebygger arbejdsskader, nedslidning osv. og dermed mindsker sygefravær, og der sikrer arbejdsfastholdelse af virksomhedens ansatte ved f.eks. sygdom eller ulykke.
Som særlige indsatsområder i 2005 har Koordinationsudvalget valgt at satse på projekter, der fremmer arbejdsmarkedsintegration af yngre mødre med anden etnisk baggrund, af personer med afhængighedsproblemer og af personer med fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse. Der er ansøgningsfrist 2. december 2004.
Læse mere på www.koordinationsudvalg. kk.dk (link er ikke længere aktivt, red.)
Ny kvalitetsportal på www.fokus-net.dk (link ikke længere aktivt, red.)
FOKUS, Forum for Kvalitet og Udvikling i offentlig Service, har lanceret en ny kvalitetsportal om kvalitetsudvikling i amter og kommuner. www.fokusnet. dk samler relevante udgivelser, projekter og links om kvalitet og udvikling i den offentlige service. Her vises de nyeste publikationer fx Frit valg og bedre ledelsesinformation på ældreområdet og du kan søge målrettet på portalen ved at vælge en af profilerne: Arbejdsmarked, Miljø og teknik, Undervisning og kultur, Socialområdet, Sundhed, Ledelse og organisation eller Kvalitetsmetoder generelt.
Målet med portalen er, at den skal være et knudepunkt for informationssøgning på kvalitetsområdet. Målgruppen er de politiske og administrative beslutningstagere i den offentlige sektor, organisationer med videre samt de faglige miljøer.