Børnehaven: Vi opfordrer forældrene til at bruge det åbne vindue
I Vesterbro Børnegård ser man det som en del af den pædagogiske opgave at hjælpe børnene af med bleen. Det handler om at skabe gode rammer. Men det handler også om et tydeligt forældresamarbejde, hvor noget så lavpraktisk som rådgivning om børnenes tøj har stor betydning.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
”Vi har børnene i 60 procent af deres vågne tid. Så det er helt naturligt, at vi går aktivt ind i det med at få dem til at lægge bleen. At holde op med at bruge ble er jo en del af det at blive selvhjulpen og at få selvtillid,” siger Mathias Emil Broe Nielsen, som er pædagog i institutionens børnehavedel.
Det er faktisk ofte det pædagogiske personale, der gør forældrene opmærksomme på, at barnet er ved at være parat.
”Vi kan tit se, når der er et åbent vindue, hvor barnet virker interesseret, eller hvor flere af barnets jævnaldrende er ved at smide bleen. Det er typisk et godt tidspunkt, fordi det er en kulturting blandt børnene. Det smitter, når nogen viser interesse for toilettet og for at gå uden ble,” siger Mathias Emil Broe Nielsen, som oplever, at forældrene tager godt imod rådgivning fra det pædagogiske personale.
De spejler sig i hinanden
”Forældrene spørger os meget til råds, og vi samarbejder om det. Vi er tydelige om, at det er helt fint, at de sender barnet afsted uden ble, selv om det betyder, at der skal skiftes tøj en del gange, og vi opfordrer dem til at lade barnet være uden ble derhjemme, så det bedre kan mærke sig selv. Og så beder vi dem om at undlade bodystockings, men om i stedet at give barnet tøj på, som det selv nemt kan tage af, når det skal tisse,” siger Mathias Emil Broe Nielsen.
Ca. halvdelen af de børn, der kommer fra Vesterbro Børnegårds egen vuggestuedel har smidt bleen, før de rykker videre i børnehave, og den helt store hovedpart af de øvrige har smidt bleen, før de fylder fire.
”I børnehaven har vi den store fordel, at børnene spejler sig i de andre, og at de kan se, at de ældre børn ikke bruger ble. Det skærper interessen for projektet. Vi gør meget ud af, at det skal være sjovt og positivt, og vi tvinger ikke, men vi opfordrer,” siger Mathias Emil Broe Nielsen
Bolsjepædagogik kan også bruges
Han har dog oplevet, hvordan spejlingen blandt børnene én gang har ført til det stik modsatte.
”For nogle år siden havde vi en drengegruppe, som bare ikke var interesserede i at smide bleen, og hvor vi oplevede, at de fastholdt hinanden i ikke at ville gå på toilettet. Da de nåede femårsalderen, bestemte vi os for at være kreative. Så nogle af mine kollegaer lavede ”grøn gruppe”, som gik ud på, at man tog på tur ud af huset, hvor man snittede pinde og lavede bål og den slags. Kriteriet for at kunne deltage var, at man selv kunne gå til bussen, selv bære sin taske – og at man ikke brugte ble. Det var så motiverende, at hele drengegruppen smed bleerne i løbet af få uger,” siger Mathias Emil Broe Nielsen, som fik fuld opbakning fra forældrene.
”De var faktisk ved at være bekymrede for, om deres drenge ville nå at komme af med bleerne, før de skulle begynde i skole.”
Gode råd fra Vesterbro Børnegård
- Bodystockings er no-go, når barnet er blevet halvandet år. Det er meget bedre med tøj og undertøj, som barnet selv kan få af – og gerne hurtigt.
- Tilbyd toiletbesøg fra halvandet årsalderen, når barnet alligevel skal have skiftet ble.
- Hvis man fornemmer, at barnet viser interesse for at gå på toilettet, så aftal med forældrene, at de tager masser af skiftetøj med, så barnet kan prøve at gå uden ble.
- Signaler tydeligt til barnet med både ord og kropssprog, at det er helt i orden, hvis det kommer til at tisse i bukserne.
- Er barnet utrygt under toiletbesøg, skal man give sig tid til at være hos barnet.
- Giver barnet udtryk for, at det har brug for privatliv under toiletbesøget, så hjælp med en løsning som for eksempel et andet toilet, hvor der er mere ro.