Hvidbog om handicapområdet i København
LFS har sammen med organisationen Handicapaktivisterne lavet en hvidbog, som dokumenterer forholdene for voksne med udviklingshandicap i Københavns Kommunes botilbud.
Formålet er at oplyse medlemmerne af Københavns Kommunes Borgerrepræsentation og andre, der interesserer sig for handicapområdet, om hvilke forhold, samfundet byder mennesker med handicap, der bor i kommunens botilbud. Håbet er, at den kan åbne op for en nødvendig debat og (gen)prioritering af et handicapområde, som gennem en årrække har været under nedbrydning, og som nu er tæt på at falde helt sammen. Hvidbogen gennemgår lovgrundlaget, økonomien, gør status på botilbudsområdet, og sidst men ikke mindst kommer med forslag til, hvordan en genopretning af området kan påbegyndes.
Hvidbogen kan hentes på www.mitlfs.dk/16055.
84 procent vil give mere i løn
Spørger man den danske befolkning, om de ansatte i den borgernære velfærd fortjener mere i løn, erklærer hele 84 procent sig enige.
Epinion foretog i foråret en befolkningsundersøgelse for FOA, og det var slående, hvor stor en opbakning velfærdsmedarbejderne fik fra danskerne. Foruden de 84 procent, der tilkendegav, at der skal mere i lønposen til dem, der løfter velfærden, svarede ni ud af 10, at sosu’en, den pædagogiske assistent og perlerækken af øvrige offentligt ansatte i den borgernære velfærd skal have bedre arbejdsvilkår og fortjener større anerkendelse.
Amager Strandparksløbet 2024
De danske eftersommer viste sig fra sin allervenligste side, da Amager Strandparksløbet for mennesker med udviklingshandicap fandt sted den 7. september.
Løbet, som har holdt pause siden før covid-19, var arrangeret af Spektrum og Captum, som er del af Center for Selvstændig Bolig og Beskæftigelse, CSBB.
Der var Zumba-opvarmning, som var arrangeret af Idrætsskolen, og der var generel festivalstemning foran Strand Station 3, hvor en lang række borgere med handicap hyggede, mens de heppede på venner og bofæller. De ca. 300 deltagere kunne vælge imellem en fire kilometer eller 2,6 kilometer lang rute, og der var præmier for både hastighed og kampånd.
Det blev Andreas fra Idrætsskolen, der var den suveræne vinder af den længste rute på fire kilometer, som han tilbagelagde på 16 minutter og 15 sekunder.
Inspiration til maden i dagplejen
Hvordan omsætter man alle de gode råd om sund kost til småbørn i dagligdagen i dagplejen? Det kan man hente hjælp til i inspirationsmaterialet ’Gør sund mad til barnemad’, som kan hentes ganske gratis på www.madkulturen.dk
Materialet er udviklet af Madkulturen i samarbejde med to kommuner og med opbakning fra FOA og Rådet for sund mad. Projektet skulle i første omgang ruste dagplejerne i de to samarbejdskommuner til at tilbyde børnene sund og varieret mad gennem et målrettet undervisningsforløb, men projektet er altså også resulteret i et hæfte, som indeholder viden, inspiration og opskrifter målrettet dagplejen og børn i 0-2-års alderen.
Må børn lege numselege
Ansatte i dagtilbud kan komme ud for episoder, der kan være svære at håndtere, når det gælder børns seksualitet. Heldigvis er der hjælp at hente i august-udgaven af Fagbladet FOAs podcast ’Færdigt Arbejde’.
Podcasten har besøg af pædagogisk leder Sara Trantel Glad og Anna Louise Stevnhøj, som udover at være redaktør for LFS Nyt også har beskæftiget sig professionelt med børn og seksualitet igennem en årrække.
De samtaler om, hvor grænsen for de gode numselege går, hvordan man kan forholde sig som pædagogisk medarbejder, og om hvordan man etablerer et fælles sprog i personale- og forældregruppen for de episoder, der måtte opstå omkring børn og seksualitet.
’Færdigt arbejde’ kan hentes på alle gængse podcastplatforme.
LFS vært for velbesøgt inklusionskonference
Alle var velkomne, da LFS den 31. august inviterede til inklusionskonference. Baggrunden for konferencen er, at det er 10 år siden, at Københavns Kommune besluttede ’Tidlig Indsats- og inklusionspakke’. Målet var at skabe de bedste vilkår for inklusion af udsatte børn i folkeskolen, men hvordan er det gået? Det skulle diskuteres på konferencen, og der var mødt et bredt udsnit af paneldeltagere op. Blandt deltagerne var repræsentanter for Børne- og Ungdomsforvaltningen, bestyrelsesmedlem fra Københavns Lærerforening, forperson fra Autisme Ungdom og forskellige inklusionspædagoger og forældrerepræsentanter. Mette Molbæk, der forsker i inklusion gav også et oplæg og stillede op til debat. Salen på Islands Brygge var næsten fuld til bristepunktet, da over 80 deltagere dukkede op og deltog i diskussionen.
LFS vægkalender 2024
LFS får hvert år fremstillet en vægkalender, som måler 70 gange 100 cm, og som er velegnet til at have hængende på væggen i institutionen.
Thomas Balle, som selv er medlem af LFS, har illustrereret 2023-kalenderen, som bærer overskriften ’LFS – Faglighed og fællesskab’.
Kalenderen kan hentes i LFS, Rosenvængets Alle 16, 2100 København Ø, af alle LFS-medlemmer.
Vi varmer op til OK24
50 debatlystne LFS’ere trodsede regnen og mødte op til debat om OK24 mandag den 18. september.
Aftenens første oplægsholder Jonas Kylov Gielfeldt er sociolog med økonomisk ulighed som speciale, og han punkterede myterne om, at der ikke er råd til mere i løn til offentligt ansatte. Det økonomiske råderum kan øges med 100 milliarder ved blandt andet at øge beskatningen af den rigeste ene procent af befolkningen, reducere gevinsten ved kapitalinvesteringer og sænke erhvervsstøtten for bare at nævne nogle få områder, hvor der kan skrues.
Jonas Kylov Gielfeldt blev mødt med stort bifald og nysgerrige spørgsmål, inden historiker og forsker Astrid Elkjær Sørensen gik på talerstolen. Oplægget handlede om, hvordan uligelønnen er opstået, og hvorfor den har bidt sig fast. I enden af Astrid Elkjær Sørensens oplæg var der ligeledes gode spørgsmål fra salen og debat.
Til sidst fortalte LFS formand Kirsten Gunvor Løth om de kommende trepartsforhandlinger. Umiddelbart inden mødets begyndelse havde statsminister Mette Frederiksen meldt ud, at pædagoger er i den gruppe, som regeringen gerne vil give et lønløft på 2500 kroner om måneden. Beløbet imponerer ikke LFS-formanden, da det først er fuldt indfaset i 2030 og i første omgang svarer til 416,5 krone om måneden før skat. Desuden lagde Kirsten Gunvor Løth vægt på, hvordan udspillet er en måde, hvorpå Mette Frederiksen skaber splittelse internt i fagbevægelsen.
Teatertid for de største i børnehaven
Trænger I til et kulturelt indslag for de ældre børnehavebørn? Så kan I overveje at besøge Anemonen teater og se forestillingen ”Lille frø”. Forestillingen er for de 4-8 årige og handler om Lille frøs liv. Han er en rumfrø, der landede med en meteor. Desværre er Lille frø ret slem, så han skal sig på lidt af en rejse, for at alt bliver godt igen. Teateret sætter fokus på at være langt væk hjemmefra, men stadig være den, man er, og at vide, man er elsket. Forestillingen varer 55 minutter, og I kan læse mere på Anemonen.dk, hvor der også skal bestilles billetter.
Jan Hoby i P1 Debat om finansloven
Det var finansloven, der var på lydtapetet i P1 Debat torsdag den 31. august; dagen hvor regeringens finanslovsudspil blev præsenteret. Næstformand i LFS Jan Hoby deltog i debatten sammen med en række politiske ordførere samt direktøren for SMV, Jesper Beinov, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Sofie Holme Andersen og Otto Brøns Petersen fra den borgerlige tænketank Cepos. Og der var ingen roser til finanslovsudspillet fra Jan Hobys side. Tværtimod. Udsendelsen kan høres via www.dr.dk/lyd/p1/p1-debat/p1-debat-2023-08-31
Lisbeth Waidtløw i Kosmopol om handicaphvidbog
Bestyrelsen for Specialområdet i LFS har sammen med Handicapaktivisterne lavet en hvidbog, som dokumenterer de faktiske forhold i Københavns Kommunes botilbud for voksne med udviklingshandicap. Udgivelsen af hvidbogen blev dækket af tv-stationen Kosmopol, hvor formand for Specialområdet Lisbeth Waidtløw udtalte sig om den alvorlige situation på handicapområdet i København. Indslaget fra fredag den 8. september kan søges frem på www.tv2kosmopol.dk ved at søge efter ’Botilbud under pres’. Den opfølgende artikel fra lørdag den 9. september findes ved at søge efter ’Jeff frygter fremtiden på botilbud’. Hvidbogen blev efterfølgende omtalt den 18. september i et debatindlæg i Berlingske Tidende under titlen ”Sådan undgår du som politiker igen at skulle sige »undskyld« om 20 år”, skrevet af Mitzie Pitzner fra Handicapaktivisterne.
Kirsten Gunvor Løth i P1 Debat om lønløft af pædagoger
Mette Frederiksen meldte ud i medierne, at den har afsat tre milliarder til lønløft af blandt andre pædagoger. Det var emnet for P1 Debat den 18. september, hvor Kirsten Gunvor Løth var inviteret til at give sit besyv med. Hun redegjorde for, hvor få penge tre milliarder kroner rent faktisk er, når man ser på behovet for generelt at løfte alle offentlig ansatte i underbetalte kvindefag, og hun advarede mod en splittelse internt i fagbevægelsen. Udsendelsen kan høres her: www.dr.dk/lyd/p1/p1-debat/p1-debat-2023-09-18