Sandt eller falsk
Er mennesker med Downs syndrom særligt glade?
Det er en stereotyp myte, når man siger, at børn og voksne med Downs syndrom er mere glade end andre.
Det siger læge og ph.d.-studerende Ellen Hollands Steffensen, som netop forsker i Downs syndrom.
”Mennesker med Downs syndrom er lige så forskellige som alle andre. Nogle gange er vi mennesker glade, andre gange triste, sure, forvirrede, bekymrede, begejstrede osv.,” siger Ellen Hollands Steffensen.
Hun er i forbindelse med sin forskning stødt på forældre, der faktisk synes, det er irriterende, at der eksisterer generelle forforståelser af, at deres barn skulle være mere glad eller mere kærligt end andre børn, fortæller Ellen Hollands Steffensen.
”Men der er flere studier, hvor man har interviewet forældre, som har et barn med Downs syndrom, og hvor forældrene fortæller, at deres barn har 'lært' dem at leve mere i nuet, at tage tingene, som de kommer og at sætte pris på de små ting i livet. Det kan eventuelt hænge sammen med, hvad flere forældre beskriver som en umiddelbarhed i deres barns oplevelse af verden – at barnet udtrykker glæde uden filter. Det betyder så også, at barnet udtrykker utilfredshed eller andre negative følelser uden filter,” siger Ellen Hollands Steffensen.
Hun påpeger, at diagnoserne autisme og ADHD optræder hyppigere hos børn og voksne med Downs syndrom end i den generelle befolkning.
”Det kan spille ind i, hvordan sådan et barn eller voksen med en ekstra diagnose møder verden og opleves af andre.”
Fotokreditering : Anna Louise Stevnhøj/Midjourney
Man kan have viden, som man troede, var helt rigtigt, men som i virkeligheden viser sig at være noget værre vrøvl. Myter udtrykker forestillinger om, hvorfor verden ser ud, som den gør, og hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Hvis du har en myte, som du vil have, at vi undersøger, så send en mail til lfsnyt@lfs.dk