Debat: Formanden svarer
Kære LFS
Vi har via LFS modtaget plakater med budskabet om, at vi fortjener en lønforhøjelse på 10.000 kr. pr. måned. Dette er en anerkendelse af vores værdi, og det kommer efter mange års venten på en lønregulering. Endelig følte mine kolleger og jeg, at vores stemmer blev hørt, og vi så frem til at deltage i OK24 for at høre, hvordan FOA og LFS ville kæmpe for at sikre os en lønstigning.
Under debatmøde om opstart til OK24 den 6. september holdt Mona Strib og formændene fra andre forbund inspirerende taler om, hvordan vi kan opnå bedre lønforhold. Alle lagde vægt på, at det især er de lavest lønnede og ufaglærte, der fortjener lønforbedringer. Dette rejser dog spørgsmål om, hvorfor vi ikke kan se dette i et bredere perspektiv. Hvis vi hæver lønningerne for ufaglærte, kan det over tid medføre, at det ikke længere er attraktivt at uddanne sig. Som pædagoger oplever vi også, at selvom vi investerer tid og ressourcer i videreuddannelse, bliver vi ikke tilstrækkeligt belønnet for vores indsats. For eksempel tjener ufaglærte i Vestas 186 kr. i timen, mens pædagoger tjener 210 kr. i timen. Vores arbejde indebærer ansvar for psykisk sårbare børns trivsel og kræver omfattende viden om børns udvikling og diagnosticering. Det er ikke noget, der kan overlades til ufaglærte.
Jeg undrer mig over, hvad LFS gør i FOA, selvom det er en problemstilling, der kan være svær at ændre. Men jeg er bekymret over, at min fagforening, som jeg betaler 935,00 kr. til om måneden, synes usynlig i kampen for bedre lønforhold for pædagoger. Hvorfor var vores formand ikke til stede ved et så vigtigt møde? Det burde have været hende, der råbte op og vejledte os om, hvad vi kan gøre, hvis vores lønkrav ikke imødekommes. Desuden undrer jeg mig over, hvorfor LFS ikke er mere aktiv i sociale medier og i den offentlige debat. Vi kunne lære noget af sygeplejersker og lærere, der er dygtige til at skabe opmærksomhed omkring deres utilfredshed.
Det virker på en eller anden måde, som om LFS er tæt knyttet til kommunen, når de accepterer en aftale, hvor nyuddannede pædagoger får 15.000 kr. i fastholdelsestillæg efter seks måneder, for så at stoppe det efter syv måneder. Den tid, vi andre brugte på at oplære dem, blev ikke belønnet. Dette er bekymrende, da der er en 24 procent nedgang i antallet af ansøgere til pædagoguddannelsen, og mange studerende oplever udfordringer.
Vi har brug for, at der kæmpes for pædagogerne, ellers risikerer vi at mangle kvalificeret personale.
Mvh Doris Tina Stormgaard, pædagog, Brobyggerne
Kære Doris
Tak for dit indlæg. Hvor er det godt, at du har involveret dig i OK24 processen. Det er det, vi har medlemsdemokratiet til. Dit indlæg rejser flere spørgsmål, som jeg skal forsøge at svare på.
OK24-mødet den 6. september: Mødet var indkaldt af FOA forbund og dermed havde LFS ikke mulighed for at bestemme, hvem der fik ordet. Det var Mona Strib, der var vært sammen med sektorformændene i vores forbund. Altså repræsentanter for køkken-, rengørings-, SOSU- og teknisk personale i kommuner og regioner.
Jeg deltog faktisk i mødet. Jeg sad på bagerste række og bad om ordet flere gange, men fik ikke lov. Derfor tog jeg ordet uden om mikrofonen. Måske hørte du mig råbe ad Mona. Det var set i bakspejlet nok ikke helt ok, men jeg var også frustreret over nogle af de ting, der blev sagt. Jeg var uenig i påstanden om, at 10.000 kroners-kravet er fejlslagent, for vores medlemmer bakker op, og de forstår godt, at selv om vi kræver 10.000 kr., så ved de godt, at vi kun vinder, hvis vi står sammen og går på gaden i lønkampen. Det er altså en kampagne og et krav, som vores forbund ikke er enig i.
Synlighed: Jeg synes faktisk, at vi er en ret synlig fagforening i både medier og i den offentlige debat. Jeg har deltaget i Debatten med Clement Kjærsgaard om kommunernes økonomi og jeres arbejdsvilkår. Jeg har været i P1 Debat fire gange på et halvt år, og jeg er blevet interviewet af TV2 om forråelse i vores fag. Jeg mener, at vi er langt mere synlige end vores ligemænd M/K fra BUPL Hovedstaden og SL Storkøbenhavn. Vi kommer aldrig til at kunne konkurrere med store forbund som Dansk Sygeplejeråd og Danmarks Lærerforening, der har omkring 80.000 medlemmer og dermed er otte gange så store som os, men vi vil fastholde presset for at få taletid. Og kan vi blive bedre? JA! Derfor har vi også for et år siden valgt at afsætte midler i budgettet til at udvide vores kommunikationsafdeling. Vi skal have ny hjemmeside og mere aktivitet på vores sociale medier.
Fastholdelses- og rekrutteringsaftalen: Da politikerne i København valgte at afsætte penge til fastholdelsestillæg, var der ikke andre muligheder end at forhandle engangstillæg. Det er lidt teknisk, men i korte træk er det sådan, at hvis man lokalt i en kommune løfter grundlønnen, vil det til de kommende overenskomstforhandlinger se ud, som om pædagoger har en højere grundløn, end de egentlig har. Vi risikerer derfor at skabe en situation, hvor det ser ud, som om vi har fået mere end de privatansatte. Det kunne give en risiko for, at vi stillede os selv dårligere forud for OK24. Derfor var engangstillæg den eneste gode løsning.
For mig og den politiske ledelse er det helt afgørende at grundlønnen bliver løftet. Det kan vi ikke løse ved, at politikerne i København eller andre kommuner afsætter lokale midler. Derfor er det løft, vi kræver, todelt: Lønefterslæbet for de kvindedominerede fag skal løses ved, at Christiansborg afsætter en separat pose penge uafhængigt af overenskomstforhandlingerne. Og OK24 skal sikre markant lønfremgang for alle vores grupper.
Betyder det, at vi skal sige nej til penge, når kommunalpolitikere afsætter puljer? Nej. Men det er klart, at man altid kan diskutere, om LFS har lavet de rigtige aftaler
Pædagogmangel og løft af ufaglærte: Helt kort, så mener vi i LFS, at alle kvindedominerede fag skal løftes. Også de ufaglærte grupper. Men det skal ikke være på bekostning af pædagoger og pædagogiske assistenter. Pædagoger, ledere, pædagogiske assistenter, dagplejere og pædagogmedhjælpere betaler alle sammen det samme i kontingent, hvis de er månedslønnede og arbejder mere end 30 timer. Derfor skal vi kæmpe for alle grupper. Det skal være attraktivt for alle vores grupper at arbejde på det pædagogiske område - uanset uddannelsesmæssig baggrund. Det er den kamp, dit fagforeningskontingent på godt 400 kroner går til. De resterende godt 500 kroner går til A-kassen, som sikrer dig dagpenge, hvis du bliver ledig.
Kære Doris. Tak for, at du tog dig tid til at skrive. Jeg håber, du har fået svar på dine spørgsmål, og at vi fremover kan leve op til dit og mange andre medlemmers ønske om at være en synlig og tydelig kamporganisation.
På vegne af forretningsudvalget, Kirsten Gunvor Løth, formand, LFS.