Det blev et fælles ja til OK24
Urafstemningen om OK24 på det kommunale område lukkede ét minut i midnat søndag den 14. april. Afstemningen endte med et markant fælles ja, selv om det blev et stort nej
fra medlemmerne af LFS. Formand Kirsten Gunvor Løth er ikke overrasket.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
Det blev et stort ja til OK24 på det kommunale område. To-tredjedele af de 420.000 offentligt ansatte i den kommunale sektor brugte deres stemme, og ja-procenten var på hele 87,2.
Også i FOA var stemmeprocenten tårnhøj. 67,07 procent oversteg rekorden på 65 procent i 2018, hvor overenskomstforhandlingerne var tæt på at lande i konflikt.
Det kommer ikke bag på LFS-formand Kirsten Gunvor Løth, at urafstemningen endte ud med et markant ja blandt forbundene i Forhandlingsfællesskabet.
”Det var forventeligt. Flertallet af de øvrige fagforeninger har anbefalet et ja og har markedsført overenskomstresultatet som en sejr for fagbevægelsen. LFS er så overhovedet ikke enige. Vores lavestlønnede medlemmer – og de øvrige lavtlønnede på det offentlige område – er blevet totalt skoldet af den her overenskomst og får ikke engang lønstigninger, der modsvarer deres reallønsfald siden 2022,” siger Kirsten Gunvor Løth.
Sølle 2000 mere
I LFS er det pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og dagplejere, der må se langt efter en mærkbar lønforhøjelse. Pædagogerne får mere, da de var en af de heldige grupper, som trepartsforhandlingerne i efteråret tildelte ekstra lønkroner, som udmøntes i samme periode som overenskomstperioden 2024 til 2026.
”Overenskomst og trepart er blevet blandet totalt sammen, og derfor er det blevet mudret for folk, hvad de egentlig har fået ud af selve overenskomstforhandlingerne. Vi må i LFS konstatere, at den overordnede ramme var alt for lille. FOA gik til overenskomstforhandlingerne med et krav på 10 procent af lønsummen, men bed som forhandlingsleder til bolle og accepterede 8,8 procent. Det, synes vi, er ærgerligt i en tid, hvor Danmark har en oversolid økonomi, og hvor medarbejderne flygter fra velfærdsprofessionerne. Så vi vil ikke være med til at oversælge et resultat, der giver en nyansat pædagogmedhjælper sølle 2000 kroner mere om måneden,” siger Kirsten Gunvor Løth.
Næsthøjeste stemmeprocent i FOA
LFS endte som den lokale fagforening i FOA med den næsthøjeste stemmeprocent på 69,76 procent.
Og medlemmerne af LFS siger et klart nej til overenskomstresultatet. 60,8 procent af de medlemmer, der har stemt, siger nej, mens 39,2 siger ja.
Det er Kirsten Gunvor Løth godt tilfreds med.
”Det er vigtigt, at folk tager stilling og bruger deres stemme. Jeg er rigtig glad for, at vi har slået rekord, og at vi har et klart nej. Det betyder, at vores medlemmer har forholdt sig til overenskomsten, og det sender et signal til både vores forbund og til arbejdsgiverne om, at de ønsker at være med til at bestemme.”
Dagplejen siger nej
Stemmeprocenten blandt dagplejerne i FOA stikker ud, når man ser på alle de store faggrupper i FOA. Procenten landede på hele 79,8 procent, hvilket er langt højere end gennemsnittet for alle de øvrige faggrupper, og 65,6 procent stemte nej.
Det undrer ikke formanden for dagplejeområdet i LFS, Natascha Steen.
”Vi gik til overenskomstforhandlingerne med forventning om at få en ny og tidssvarende overenskomst. Vi endte ud med en overenskomst, der i den grad har skuffet. Vi er for det første utilfredse med rammen. Resultatet betyder, at en helt almindelig dagplejer i eget hjem får en lønstigning på ca. 2600 kroner om måneden, når alt er udmøntet om to år. Det matcher ikke engang det reallønsfald, der er opstået på baggrund af krisen i Ukraine,” siger Natascha Steen, der dog pointerer, at det er fornyelsen af dagplejens seniorordning, der især har sendt dagplejerne til stemmetasterne.
”Vi har hele tiden vidst, seniorordningen skulle ændres. Men vi havde ikke regnet med, at seniorordningen ville blive erstattet udelukkende af muligheder og ingen rettigheder; i hvert fald på den del, der handler om belastning ved gæstebørn,” siger Natascha Steen.
Beregn din nye løn
LFS har lavet en lønberegner, som du kan bruge til at udregne, hvad OK24 betyder for din løn.
Du finder lønberegneren via www.mitlfs.dk/16330.