Ligeværdighed er udgangspunktet for mit arbejde
Tekst og foto: Agnete Solvej Christiansen
”Jeg har et navn, som er svært at udtale for de fleste. Det stammer fra Holland, hvor jeg også er født. Jeg kom til Danmark som femårig, fordi min far fik et arbejde ved det Europæiske Miljøagentur, og så fulgte vi som familie med. Da jeg var 15 år, blev det tid til, at vi skulle vende tilbage til Holland, men jeg havde jo mit liv i Danmark, så jeg var ikke indstillet på at flytte. Som teenager er det enormt indgribende at skulle flytte væk fra sit liv, så jeg blev i Danmark og boede hos kærester og min families venner, indtil jeg blev voksen.”
”Mit ansigt har hængt i lygtepælene over hele byen for nyligt, og det mest underlige var faktisk, at jeg ikke syntes, det var så underligt, som jeg havde forventet. Ved siden af mit arbejde som gadeplansmedarbejder er jeg nemlig politisk aktiv i Enhedslisten, hvor jeg dette år var kandidat til Europaparlamentsvalget. Jeg er også organisationssekretær for netmediet Solidaritet, og så udgiver jeg videnskabelige artikler. Jeg har en baggrund som historiker. Min fritid går med disse måske lidt seriøse interesser, og så holder jeg meget af at læse skønlitteratur. Jeg holder også stadig af at spille rollespil, men jeg gør det mest sammen med de unge, jeg arbejder med.”
”Jeg arbejder med kriminalitetstruede unge mellem 12 og 25 år, det har jeg gjort de seneste syv år. Vi arbejder med en bred definition af, hvad det vil sige at være en kriminalitetstruet ung. Når man bor i udsatte boligområder og har venner, som måske har storebrødre, der begår kriminalitet, bliver man nemt suget ind i det. Min vej ind i det pædagogiske arbejde skete ved, at jeg var frivillig leder af et rollespilsprojekt i Tingbjerg. På den måde lærte jeg en masse af de unge at kende, og da en åbning som gadeplansmedarbejder kom, var det nærliggende for mig at søge. Jeg planlægger min arbejdstid sammen med de unge, og min arbejdstelefon er altid tændt. Det er for mig en helt vild fed måde at arbejde på.”
”Lommepengeindsatsen er det, der fylder mest i mit arbejdsliv. Vi ansætter de unge til at bygge bord-bænkesæt og male dem. Vi bygger også plantekasser, og vi har cykler og andre ting, som vi reparerer. Det er i høj grad drenge, som jeg arbejder med, og det håndværksmæssige arbejde bliver vores fælles tredje, der gør, at vi kan få snakket om det, der fylder. Det er i høj grad teenageproblemer, der fylder, og det kan svinge enormt hurtigt, hvad der er problemet. Jeg er især glad for, at støtte til eksamenslæsning også er en del af mit arbejde. Det er typisk 9. klasse eller 1. HF. De drenge, som jeg har med at gøre, er ikke nødvendigvis sindssygt flittige i skolen, og det er en af grundene til, at det er de her håndværksmæssige ting, vi laver med dem – for at give dem nogle succesoplevelser og nogle færdigheder. Når drengene skal til eksamen, er jeg glad for, at vi kan hjælpe dem med at forstå og indfri de krav, som de møder. Vi kan faktisk løfte dem ret meget i løbet af kort tid.”
”Mit arbejde kræver en god portion tålmodighed. Jeg arbejder jo med teenagere, og det er ikke alle aftaler, der bliver overholdt, og man bliver nødt til at prøve igen og igen. Når man føler, at man har brugt måneder på at trænge igennem med et klart budskab, og den unge er på rette vej, så kan det kollapse indenfor 24 timer. Det kan være, at den unge falder tilbage i et misbrug eller opsøger en konflikt, hvor man tænker: Vi har ellers de seneste tre måneder talt om, hvordan man kunne håndtere det her på en fornuftig måde. Følelser er noget, som er svært at snakke om for mange af de unge, som jeg har med at gøre. De har ikke ordforrådet til det, og mange af de problematiske ting, som de havner i, har at gøre med ting, som de ikke er i stand til at sætte ord på. Det fylder rigtig meget for dem, og så prøver de at få luft på en anden måde. Ligeværdighed er udgangspunktet for mit arbejde. Selvfølgelig er jeg en autoritet, men den unge behøver ikke have noget at gøre med mig, hvis han ikke vil, og jeg kan også godt bede de unge om at gå, hvis de for eksempel opfører sig overdrevet barnligt for deres alder, selvfølgelig med øje for, at vi prøver igen næste dag.”
Navn: Reinout Bosch
Alder: 34 år
Arbejdsplads: Gadeplansmedarbejder under Socialforvaltningen
Bonusinfo: Reinout Bosch er forfatter til bøgerne ”Historisk Materialisme – Materialistisk historieteori under postmodernismens hegemoni” og ”Kritik af Nordisk Socialisme”, som kom i kølvandet på Pelle Dragsteds bestseller.