Institutionslukninger udsat
33 københavnske dagtilbud var i farezonen for lukning eller nedjustering på Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 19. juni.
Sagen blev dog standset i 11. time, da Alternativets medlem af udvalget, Emil Sloth Andersen, brugte sin ret til at få behandlingen af sagen flyttet til Borgerrepræsentationen.
Der er kommet mere end 1000 høringssvar i forbindelse med sagen, og Emil Sloth Andersen argumenterede for, at sagen kan følges offentligt, da borgerrepræsentations-møder er åbne og live-streamede. Samtidig giver standsningen af sagen mulighed for, at de partier, der ikke har en plads i børne- og ungdomsudvalget, kan komme til orde. Det gælder Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
Læs mere om forløbet, og se listen over de institutioner, der foreslås lukket på www.mitlfs.dk/16409.
De svære kommunale ord i unge-sager
Hvad betyder samtykke, og hvad er et netværksmøde – og hvad betyder det, at kommunen har fået en underretning?
Der optræder mange svære ord, hvis et barn eller en ung er blevet til en sag i kommunen. Derfor har Videnscenter om børneinddragelse, som er et samarbejde mellem Social- og Boligstyrelsen, VIVE og Børns Vilkår, udarbejdet en pjece, som man kan printe og give til barnet eller den unge, og som forklarer begreberne på en lettilgængelig måde.
Pjecen kan hentes på www.sbst.dk/udgivelser. Søg på ’Ord der er gode at kende når du skal tale med nogen fra kommunen’.
En lortedag: Sommerferie for børn
Arbejdermuseet byder igen i år på sjove aktiviteter i skolernes sommerferie. Temaet er ’Vi er arbejderbørnene’ og tager gæsterne tilbage til 1930’erne. Man kan blandt andet komme med på En Lortedag, hvor man hører om ulækre lokummer, hårde vaskedage og den megen skrald i baggårdene, men også om fantasifulde arbejderbørn der kunne forvandle en lortedag til en legedag. Man kan lære historiske lege som terre, jante og hoppe i hinkerude, og man kan prøve at være buddreng, flaske-sorterer eller tændstikpakker. Og sidst men ikke mindst kan børnene prøve den sorte 1930’er skole.
Læs mere om tidspunkter for de enkelte aktiviteter på www.arbejdermuseet.dk
Medlemmer af LFS har gratis adgang og kan tage en ledsager samt sine børn eller børnebørn med sig. Hent adgangsbillet på www.mitlfs.dk/10984
Rødvinsplettet barndom
En undersøgelse fra 2023 viser, at cirka hvert tiende barn vokser op i en familie med alkoholmisbrug. Derfor er podcasten ”Rødvinspletter” meget relevant – især for pædagogisk personale, der på et eller andet tidspunkt vil komme i kontakt med børn, der vokser op i en familie med et misbrug. Bag podcasten står psykolog og misbrugsbehandler, Mia Nørbak, der i første afsnit fortæller hendes egen historie om at vokse op med en mor, der drikker for meget. Podcastens øvrige afsnit tager udgangspunkt i personlige fortællinger fra voksne, der fortæller og reflekterer over deres opvækst med misbrug tæt på. Mia Nørbaks baggrund som psykolog gør, at dialogen med hendes gæster bliver utrolig nuanceret og dyb, og det føles, som om man er lukket helt ind i et intimt rum, når man lytter til samtalerne.
Podcasten findes gratis på de fleste podcastapps.
Meget mere end bare normkritik
Når man taler om undervisningsmodulet køn, seksualitet og mangfoldighed på pædagoguddannelsen, associerer de fleste hurtigt til begreber som normkritik og nye perspektiver på kønsopfattelse.
Fagbogen ’Lige muligheder’ fra Akademisk Forlag er rettet mod modulet og beskæftiger sig reflekteret med de normkritiske perspektiver, men favner meget andet end ovennævnte. Bogen behandler også grundigt de forskellige aspekter af seksualitet hos både børn, unge og borgere med funktionsnedsættelser, og den beskæftiger sig med de bias, vi kan have i det pædagogiske arbejde, hvad angår børn og borgere med anden etnicitet.
Støttekoncert for Hus Forbi
Du kan helt gratis komme til støttekoncert for hjemløseavisen Hus Forbi. Det er 3F Bygge, jord og miljø, der lægger lokaler til på Mølle Allé 26 i Valby, og koncerten foregår lørdag den 31. august fra klokken 14.
Det sociale frikort bliver
Folketinget har besluttet at gøre det sociale frikort permanent, så socialt udsatte fortsat kan tjene op til 41.280 kroner om året uden at blive trukket i ydelser.
Det sociale frikort har siden 2019 været et forsøg, men evalueringer af ordningen har vist, at det sociale frikort skaber øget livskvalitet og trivsel for udsatte borgere, og at det kan bidrage til at få borgere tættere på beskæftigelse. Læs mere på www.socialtfrikort.dk
Varme hænder er sommerens pageturner
Stine Askov, som selv er uddannet pædagog, har skrevet en roman, som på fornemste vis beskriver dilemmaerne i at være professionel omsorgsperson og samtidig bevare sig selv. Og samtidig er bogen spændende som en thriller.
Hovedpersonen Camilla er omsorgstræt og stressramt efter 15 år som pædagog i en børnehave. Hun falder over stillingsannoncen ”Verdens nemmeste job”, hvor forfatteren Mathilde med en funktionsnedsættelse søger en handikaphjælper.
Camilla får jobbet, og alt virker lykkeligt. Men efterhånden viser det sig, at verdens letteste job ikke er så let endda, for Mathilde har mange krav, som hendes hjælpere skal leve op til: Hænderne skal vaskes i præcist et minut hver gang, de har rørt ved noget, og tørres i eget håndklæde. Vandet til palmen og vandet til teen skal nøje afmåles, og æblet skal skæres i helt ens både. Servicehunden Bastian skal tiltales som et menneske - og så er der Mathildes ønske til en helt særlig frisure, som er ekstremt svær at sætte.
Camilla begynder at tvivle på sin egen virkelighedsopfattelse, og det hele spidser til, da Camilla opdager, at Mathilde manipulerer med hende, når hun sammenligner hende med de andre hjælpere.
Stine Askov har skrevet en åndeløst spændende, nuanceret og tankevækkende roman om relationer og omsorgsarbejde.
Skuddermudder
Regeringen hen over midten er noget værre skuddermudder, for vælgerne ved ikke, hvad de kan forvente sig, sagde LFS-formand Kirsten Gunvor Løth, da hun torsdag den 23. maj deltog i Debatten ’Hvem skal have pengene’ på DR1. Debatten handlede om, hvem der skal have glæde af de ekstra milliarder, som vores rekordhøje overskud på betalingsbalancen udløser: Skal pengene gå til velfærden, til skattelettelser eller til erhvervslivet. Kirsten Gunvor Løth fik tydeliggjort, at den kommunale velfærd på ingen måde har fået del i den generelle velstandsstigning, og hun opfordrede partierne i regeringen til at melde klart ud: Vil I en velfærdsstat, eller ej – for det andet er skuddermudder.