Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småtnyt
1. maj i gården var – som altid – en festlig dag med taler, sange, gøgl og latter. Der komrigtig mange LFS’ere og hørte overborgmester Ritt Bjerregaard, som uanmeldt varkommet på besøg for at sige nogle ord om fremtidens København. Desuden var derbesøg af BUPLs formand Henning Pedersen, formand for BUPL og PLS’ formand. Øglegøglernefik som sædvanlig latteren frem hos både børn og voksne, og de røde sangemanglede heller ikke.
Slip velfærden løs!
Det er budskabet, når offentligt ansatte fra en lang rækkeorganisationer samles 31. maj kl. 16.30 på Christiansborg Slotsplads.
Med fest og happenings vil vi vise Danmark, at denoffentlige sektor rummer masser af virkelyst og kreativitet. Lav vækst ikommunerne og flere og flere krav om kontrol og dokumentation i den offentligesektor er spild af god energi. Vis tillid til offentligt ansatte og giv osbedre muligheder for at gøre det, vi er bedst til.
Regeringens serviceloft med krav om yderst begrænset vækst ikommunernes serviceniveau betyder samtidig, at der er færre hænder til at løseen voksende mængde presserende opgaver i forhold til alle landets borgere.
Der er ikke meget kvalitet i den kommende kvalitetsreform,hvis den blot indebærer mere af samme skuffe.
Vores krav til kvalitetsreformen, tre-partsforhandlingerneog økonomiaftalen mellem Regeringen og Kommunernes Landsforening er, at hvereneste offentligt ansatte skal mærke egne vilkår forbedrede, før vi kan yde denønskede service og dermed er tilfredse.
Så vis tillid til offentligt ansatte, giv den offentligesektor samme økonomiske vækst som den private og sørg for at borgere ogmedarbejdere på demokratisk vis får indflydelse på udviklingen af den offentlige sektor
Børn og unge underbudgetteret gennem flere år
Nu farer medarbejderrepræsentanterne iHovedsamarbejdsudvalget i Børne- og Ungdomsforvaltningen i blækhuset og udtaler,at aktiviteterne på børne- og ungeområdet i Københavns Kommune har væretunderbudgetteret gennem flere år. Det kan ikke tolkes på anden måde, når Børne-og Ungdomsforvaltningen skal finde besparelser for 278,4 mio. kr. i forbindelsemed budget 2008.
De ser underbudgetteringen af aktiviteterne på børne- ogungeområdet som den reelle forklaring på, at Børne- og Ungdomsforvaltningenblev født med store økonomiske problemer. Problemer som fører til uoverskueligekonsekvenser for kvaliteten i det pædagogiske arbejde. Besparelser på samletset 278,4 mio.kr. på skole- og institutionsområdet kan ikke gennemføres ivirkelighedens verden, uanset hvordan man tænker at gøre det.
Når dette læses har politikerne i Børne- og Ungdomsudvalgethaft møde og – måske – allerede taget stilling til besparelser ibudgetforslaget. Forhåbentlig stiller politikerne sig det spørgsmål om der ertale om merforbrug, som det ofte er sagt, eller om det i realiteten handler om endecideret underbudgettering i de seneste mange år.
Jeg er blevet kontordame i min egen institution.
Altdet, der gjorde, at jeg følte, jeg gjorde en forskel, er rykket ud påsidelinien. Siger Kirsten Egsgaard, som et lille stykke tid endnu erleder af fritidshjemmet Valhal, Københavns største fritidshjem, i et interviewi Ugebrevet A4. Politikernes bureaukratiske regn af regler, skemaer og sejlendelønbudgetter får hende til at gå, før hun egentlig havde tænkt det. Hunoplever, at hun mere og mere er tvunget ind på kontoret til administrativtarbejde, og at det giver hende en dårligere føling med livet i institutionen,som hun skal lede og inspirere. De mange politiske tiltag er medvirkende til atødelægge arbejdsglæden for ledere, der har egne ideer. ”Vi har ikke tid til atfinde vor egen profil. Initiativerne oppefra fremmer ikke kreativiteten iinstitutionerne”, siger hun. Kirsten Egsgaard var i mange årforretningsudvalgsmedlem i LFS. Hun holder i øvrigt afskedsreception den 25.maj, som skrevet i sidste nummer.
Tæt fagligt samarbejde om velfærd
FOA, BUPL og Danmarks Lærerforening intensiverer i år deresfaglige samarbejde om den kommende kommuneaftale og de kommende kommunalebudgetlægninger.
De tre faglige organisationer samlede under overskriften”Vilje til velfærd” 300 tillidsfolk i Odense, og det fører i første række tilat en række lokale aktiviteter løber af stabelen den 31. maj, skriver FOA i enpressemeddelelse. Desuden vil organisationerne arbejde tættere sammen centraltfor bedre at kunne påvirke den politiske proces, der traditionelt fører til enaftale mellem regeringen og kommunerne i juni måned.
De tre faglige organisationer har den fælles vision, at denoffentlige service skal udvikles og forbedres år for år. I år vil de stillekrav om forbedring af kommunernes økonomiske rammer for 2008, holde fokus påhver enkelt kommunes kommunale budgetlægning og arbejde for at udviklekvaliteten i den offentlige opgaveløsning. De tre organisationer vil præsenterekravene for Kommunernes Landsforening - KL's formandskab senere her i maj. Læsudspillet til "Vilje til Velfærd" her: (link virker ikke længere, red.)
Sparer på anbringelser af børn
Nye tal fra Ankestyrelsen viser, at kommunerne fjerner flestsårbare børn og unge i årets første måneder, skriver Jyllands Posten.Kommunerne havde i alt 921 anbringelser i første kvartal 2006, men kun 495 ifjerde kvartal. Tendensen er tydelig: der anbringes færrest børn sent på året,og det mener flere skyldes økonomiske hensyn, bl.a. er SL ikke i tvivl om atkommunerne tager disse økonomiske hensyn, selvom det er ulovligt i forhold tilserviceloven. De er betænkelige over udviklingen, og det er socialminister EvaKjer Hansen (V) også, hun er ”noget foruroliget over tallene”, og afkræver kommunerneen forklaring. Mens hun håber, at færre anbringelser er udtryk for, atkommunerne sætter tidligere ind over for de udsatte børn, vurderer SLs formand KirstenNissen at børnene typisk fjernes for sent.
Ikke alle bliver eftertragtet
Nye beregninger foretaget af LO på baggrund af data frablandt andre Danmark Statistik, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og FOA viser,at det langt fra er alle typer af ansatte i kommunerne og regionerne, der vilblive eftertragtede, skriver Ugebrevet A4. Mens der vil mangle arbejdskraft påsundheds- og socialområdet især i plejeområdet vurderer de at der i 2021 vilvære 8.000 pædagoger i overskud. Ændringer i de danske kvinders fødselsraterkan dog forandre det billede.
Dyrt at afskaffe lukkedage
LFS og BUPL-Hovedstaden advarer om i Jyllands Posten, at detvil gå ud over børnene, hvis de københavnske daginstitutioner tvinges til atholde åbent flere dage uden samtidig at få bevilget flere penge. Advarslenkommer efter, at de Konservatives familieordfører, Per Ørum Jørgensen, harforeslået, at kommunerne skal pålægges et loft på max. fem lukkedage årligt.Men der er sparet så meget på daginstitutionernes budgetter, at de har brug for 10 lukkedage for at få hverdagentil at hænge sammen på grund af besparelser på daginstitutionernes budgetter.Selvom personalet hellere end gerne ville afskaffe lukkedagene helt, hvis dervar penge til det.
I virkeligheden går det den forkerte vej
Mens regeringens Familie- og arbejdslivskommission anbefalermadordninger i daginstitutionerne og mere tid til omsorg for børnene, så gårudviklingen i den kommunale virkelighed den modsatte vej.
Børneforsker Ida Winther, Danmarks Pædagogiske Universitetsiger til Berlinske Tidende, at mens man taler meget om madordninger, så fyrerkommunerne køkkendamerne, fordi regeringen har nedsat forældrebetalingen tildaginstitutioner, eller også indføres der brugerbetaling. Hun hæfter sig ogsåved forslaget om, at pædagogerne skal bruge mindre tid på administration ogmere tid på børnene: ”Man taler om mere omsorg for børnene, samtidig med atpædagogerne skal lave læreplaner for børnene og sprogtest af børnene for fuldttryk”, siger hun. Kilde: Berlingske Tidende 10.maj.