Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Overenskomst 2008
Markante lønstigninger
Er stadig kravet fra LFS . Og så skal der ellers skabes synlighed om hvorfor det er mere end rimeligt med markante lønstigninger til alle offentligt ansatte ude i den offentlige mening. Så når dette læses har omverdenen måske været vidne til cykeldemonstrationer, aktioner, menneskekæder, happenings, gademusik og -teater? ja kun fantasien sætter grænser.
Når dette blad udkommer, er LFS?erne i konflikt. Sammen med resten af de organiserede i FOA, BUPL'erne og sygeplejerskerne.
Nogle er endog konkret i strejke, for LFS'ernes vedkommede de ansatte på daginstitutionerne i Indre By og pædagogmedhjælperne på Frederiksberg. Det er de fra den 19. april, mens næste gruppe strejkende, nemlig dagplejerne på Frederiksberg og i Rødovre og Gladsaxe kommuner kommer på den 28.april. Hvis der ikke er sket noget uventet inden da.
På et godt besøgt medlemsmøde den 1. april blev teksten udlagt - og for sidste gang før tavsheden sænker sig over forhandlingerne i Forligsinstitutionen. Folk mødtes i bydele og planlagde aktiviteter. Der er tydelig kampgejst og masser af kreativitet og idéer - som altid når det pædagogiske personale kommer på banen.
Baggrunden kender de fleste - men Britt Petersen, formand i LFS, fortalte alligevel kort om at FOA og LFS klart og hurtigt havde afvist arbejdsgivernes ramme for lønstigninger som alt for lille. Og ikke mindst havde de afvist "den omvendte Robin Hood", som LFS har døbt det fænomen at mens arbejdsgiverne mener at alle faggrupper skal skyde 0,75 pct. i en skævdelingskasse, får de lavestlønnede intet tilbage fra kassen. Det er skævdeling der vil noget - men ikke det LFS vil.
"Vi troede først at nejet var vores alene, for SL og BUPL fortsatte forhandlingerne. Men mens SLs hovedbestyrelse godkendte resultatet og nu er ude hos medlemmerne med budskabet, så sagde BUPLs hovedbestyrelse nej til rammen."
Sygeplejerskerne forhandler i regionerne og er også endt i Forligsinstitutionen. Hvilket betyder at det tilsammen er et flertal af de offentligt ansatte, som har sagt nej til arbejdsgivernes tilbud med den begrundelse at det er for småt, og som nu er endt i Forligsinstitutionen. Mens det er et mindretal der har en aftale.
Britt Petersen fortalte om det foreløbige forløb i Forligsinstitutionen. Parterne havde fået besked på at forhandle alt det mulige på plads, hvilket de gjorde. Arbejdstidsregler, feriekoloniaftale med mere.
Den slags har der nemlig ikke været de store problemer i. Problemerne kommer når man når til det der koster penge, lønstigningerne. Parterne fik derefter besked på at præcisere hvad de var enige om, uenige om og hvad der kunne forhandles om i Forligsinstitutionen.
"Vi har hele tiden sagt ord: markante lønstigninger. Nu blev vi tvunget til at sige tal! Vi har vovet det halve øje og regnet baglæns. Og har sagt 15 pct. til alle og derudover det løse. Altså alt det som ikke er løn, pension eller feriepenge. "Oversat" til løntrin ville det svare til fire løntrin. Vi synes egentlig at i betragtning af den i forvejen dårlige løn, problemer med rekruttering og det store fokus på velfærd er det et beskedent krav. Det ville såmænd være ok at kræve 24-30 pct. for vi er et lavtlønsområde."
Ingen ved hvor det ender, og Britt Petersen understregede igen - som hun også havde gjort på det store tillidsmandsmøde i marts måned - at hun ikke vil foregøgle nogen at vi kommer ud af Forligsinstitutionen eller en strejke for den sags skyld med et højt resultat. Det er der intet i historien der sandsynliggør. Men vi er nødt til at gøre det alligevel. Ellers tror arbejdsgiverne jo at vi er tilfredse. Så der er ingen vej udenom. Og vi kan ikke nå til enighed i forligsen, så selvom forligskvinden har udsat konflikten med 14 dage, så er det der vi ender.
Det betyder at konflikten starter den 19. april, en lørdag hvor kun få af LFS' medlemmer arbejder. Langt de fleste starter derfor reelt mandag den 21. april. Dette er den første "bølge" som omfatter ca. 23.000 medlemmer af FOA. Den anden bølge, med yderligere ca. 12.000 FOA-medlemmer, går i konflikt den 28. april.
"Men vi er alle med og alle på. Alle skal hive dette hjem", sagde Britt Petersen med klar stemme.
"Så vi skal være synlige, være der hvor andre mennesker kan se os. De skal kunne sige ?ja de offentligt ansatte bør have mere i løn!? Det er kun den offentlige mening, der kan påvirke politikerne. Dette er alvor."
Mandeløn til kvindefagFor 100 år siden den 20. april fik Danmarks kvinder valgret til kommunevalg. Her 100 år efter har kvinderne stadig ikke ligeret lønmæssigt. Dagen, den 20. april, en søndag, vil blive festligholdt med et stort arrangment. Samtidig bliver kravene om mandeløn til kvindefag fremsat på mange forskellige måder. Krav som er lige så rimelige og naturlige som valgretten i sin tid var. Arrangementet byder bl.a. på en festparade, en koncert med Anne Linnet, debatter med kvinder af alle slags i dagens Danmark og masser af andre aktiviteter. Læs mere på mitlfs.dk |
Hjemmearbejdet er gjort - lønkløften er fortsat dyb
Sådan skriver FOA i en pressemeddelelse op til de 14 dages tavshed om forhandlinger i Forligsinstitutionen frem til den 19.april. De ligger efter forligsmanden har modtaget resultatet af de forhandlinger, som arbejdsgiverne og organisationerne kunne blive enige. Det der ikke kostede penge. Bl.a. at give de ansatte mulighed for at vælge at bruge en del af overenskomstforbedringerne til enten løn, pension eller frihed.
For tilbage står uenigheden om lønstigningerne i de næste tre år. Parterne er kaldt til nyt møde i Forligsinstitutionen mandag 7. april.
"Det, der skiller parterne nu, er først og fremmest kroner og ører", siger Dennis Kristensen, formand for FOA.
"Vores krav om markante lønstigninger til alle betyder, at vi vil have et ensartet kronebeløb til alle på 350 kr. om måneden oveni de lønstigninger, som er aftalt i KTO-forliget. Det er det, som de ansatte i gennemsnit mangler i lønningsposen for at have haft samme lønudvikling som de privatansatte siden 1996. Det er ikke nyt", siger han og fortsætter:
"Men derudover kræver vi at få slået hul på den uretfærdige uligeløn mellem de traditionelle kvindefag, der arbejder med børn, ældre, syge og svage grupper, og de traditionelle mandefag, der arbejder med døde ting. Skal vi for alvor tage fat på ligeløn, så skal disse kvindefag opnå lønstigninger over de næste tre år på i alt 15 procent."
Som sagt er det nu kun lønnen, der skiller parterne. Og FOA formoder, at forligsmanden i løbet af den kommende uge vil afprøve forligsmuligheder. Men ingen har vist nogen stærk tro på at det lykkes. Lønkløften er stor.
"Derfor må man nok erkende, at en sandsynlig udgang vil være, at FOAs medlemmer går i strejke fra 19. april", siger Dennis Kristensen.
FOA har varslet konflikt for 23.000 medlemmer fortrinsvis inden for børnepasning, ældrepleje og sygehusvæsen fra døgnets begyndelse lørdag 19. april. Fra døgnets begyndelse mandag 28. april slutter yderligere 12.000 FOA-medlemmer indenfor børnepasningen og ældreplejen sig til strejken, så strejken i alt vil omfatte 35.000 medlemmer.