Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Af Elisabeth Lockert Lange
Legepladser i fare
Endnu engang skaber politikerne uro og usikkerhed omkring de bemandede legepladser. Aldrig så snart havde de lavet en målsætning for de pædagogisk bemandede legepladser og sat penge af til det i år, så varslede de nedskæring næste år.
Men netop i denne tid hvor København udnævnes til superby, burde de være stolte af det, der bringer København i top, deriblandt det kreative og unikke tilbud som Københavns legepladser er.
Så sker det igen-igen.
De bemandede legepladser er endnu engang på listen over spareforslag i budgetforhandlingerne for næste år.
Det er det pædagogiske personale, det der endnu er tilbage efter adskillige års sparerunder, naturligt nok både rystede og oprørte over. Det er opslidende for de ansatte, som på den ene side opfordres til ekstra initiativer og til at udarbejde målsætninger, og på den anden side det ene år efter det andet har en lukning hængende over hovedet.
De ansatte har da også straks taget affære, Legepladsernes Faggruppe skrev brev til borgmester Bo Asmus Kjeldgaard og direktør Else Sommer i Børne- og Ungdomsforvaltningen og et åbent brev til alle politikerne i Børne- og Ungdomsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget. Samtidig har de iværksat en underskriftindsamling både fysisk og elektronisk. Det vender vi tilbage.
Først skal vi nemlig lige se på hvad det er for et tilbud til byens børn og unge, politikerne overvejer sådan med et pennestrøg at nedlægge.
Ville man ikke tro at politikere tænker i cost-benefit, altså i om pengene er godt givet ud, om resultatet står mål med indsatsen? Meget tyder på at det gør de ikke.
Noget tyder også på at politikerne ikke læser deres egne målsætninger. For netop for de bemandede legepladser ligger der planer for deres fremtid, sågar ligger der en målsætning for de bemandede legepladser ude på biblioteker og skoler. En målsætning som personalet har udarbejdet i tæt samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, og som de troede kunne fremtidssikre børnenes legepladser og deres egne arbejdspladser efter mange års turbulens.
På kommunens hjemmeside kan man da også læse følgende under overskriften: Bemandede legepladser - også i fremtiden:
”Et populært tilbud til de københavnske børnefamilier er de 27 bemandede legepladser rundt omkring i byen. Københavns Kommune har nu sat et projekt i gang, der skal sikre legepladsernes eksistens også i fremtiden.”
Der fortælles derefter om den planlagte modernisering og opgradering, som de to forvaltninger Teknik- og Miljø og Børne- og Ungdom er gået sammen om. Med det udtrykte mål at de fysiske faciliteter og pædagogiske tilbud udbygges, og at det pædagogiske personale på legepladserne efteruddannes.
Ja der er faktisk afsat 111 mill.kr. i budget 2008 til at opprioritere og istandsætte de pædagogisk bemandede legepladser efter en køreplan, så de nedslidte legepladser gradvist kan komme til at leve op til nutidige krav.
Børn og unge udenfor
Så hvad er det lige der er sket, som har fået de samme politikere som glædede til ”at skabe attraktive og tidssvarende byrum også for de yngste københavnere”, til nu at overveje at fjerne det pædagogiske tilbud, altså den bemanding, som gør legepladserne attraktive for både børn, unge og voksne?
Er det fordi legepladserne ”stikker ud”, ikke passer ind i kommunens institutionsverden i øvrigt? Er det fordi legepladserne er (for) forskellige? Hver enkelt legeplads er jo en spejling af det nærmiljø, de ligger i. Og der er derfor stor forskel på en legeplads på Nørrebro og i Indre By.
De samme argumenter kan sagtens lige så vel bruges til at støtte op om legepladserne. De er udpræget fleksible og kreative i forhold til lokalmiljøet og de besøgende, de er omgivet af og ønsker at tiltrække og støtte op om.
Fælles for dem er at de er pædagogisk bemandede. Og i en storby som København har pædagogiske legepladser en helt særlig værdi og rolle. En ret stor gruppe børn og unge tager af forskellige sociale eller familieøkonomiske årsager ikke imod tilbud som fx fritidshjem og klubber. Fx er dækningen af klubber i kommunen på 50 pct. Men det er børn og unge, som alligevel har brug for voksne til at vejlede dem. Som har et stort behov for trygge væresteder med pædagogisk kvalificeret personale til at støtte op om dem. Og det er præcis det, de pædagogisk bemandede legepladser gør.
I klar modsætning til de ubemandede. Det blev tydeligt sidst man lukkede bemandingen, som jo også fører opsyn, på flere legepladser. Resultatet var legepladser, som blev udsat for hærværk og vold, og som ofte blev et tilholdssted for særlige ungdomsgrupperinger. Det førte til at forældre med småbørn, gruppen af institutionsløse børn foruden skoler og institutioner mistede gode legeværesteder. Det var ikke længere trygt for børnene og familierne at komme på de ubemandede legepladser.
I deres brev til politikerne peger de legepladsansatte på de klare tal om småhærværk og småkriminalitet, som kom frem i forhold til pædagogstrejken. Børnene og de unge kedede sig og havde ikke noget sted at være. Men det gælder altså en ret stor gruppe børn og unge i København ”på fuld tid”, ikke kun under strejker.
Som repræsentanter for legepladserne skriver det direkte til Bo Asmus Kjeldgaard og Else Sommer:
”De bemandede legepladser løser og løfter mange samfundsmæssige opgaver. Hvor skal de institutionsløse børn, som dagligt kommer på legepladserne for at få kontakt og støtte fra nærværende legepladsmedarbejdere (eller for at etablerer og fastholde venskaber) gå hen, hvis vi lukkes?”
Fysisk og mentalt
De institutionsløse børn er en af de bemandede legepladsers pædagogisk brede og betydelige opgaver. Opgaver som politikerne enten ikke kender eller vælger at lukke øjnene for betydningen af, når de nu igen overvejer lukninger. Lad os hjælpe dem på vej.
Det vrimler med aktiviteter på de bemandede legepladser. Sport af enhver slags, fra fodbold over hockey og basket til orienteringsløb, og har de unge ikke netop brug for idræt og motion til at styrke deres motorik og sundhed? Der tilbydes ofte lektiehjælp, lege af mange slags, projekter som fx syning, tegning, spil. You name it. Aktiviteter som stimulerer børns fantasi, aktiviteter som med det pædagogiske personales hjælp også er med til at integrere børnene i samfundet, i dets normer og regler, i at skabe venskaber og udvikle deres sprog. Og så er der de mange samtaler med børn, som ofte ikke har for mange voksne at læsse af på eller blot fortælle om deres liv og overvejelser.
Byens børnefamilier flokkes om de pædagogisk bemandede legepladser. Legepladserne er for mange børnefamilier deres eneste trygge rum for fysisk udfoldelse og mulighed for fællesskaber på tværs af alder, køn og sociale og kulturelle forskelle. For nogle er legepladsen den eneste mulighed for at opbygge et positivt forum for kontakt med andre børn og voksne. Hvis man nedlægger legepladserne, gør man kvaliteten af tilbud til byens børnefamilier generelt meget dårligere.
Dagplejere, vuggestuer og børnehaver bruger i stor stil legepladserne som udflugtsmål. Mange har ikke lege- eller udepladser tilknyttet institutionen/dagplejen.
Et eksempel: legepladsen i Ørstedparken.
Den er meget velbesøgt. Af institutioner og skoler som ikke har nogen legeplads og derfor har brug for en tryg og sikker ”lege-base” i nærområdet, i legehuset kan der nemlig lånes legetøj: bolde, ketsjere, sjippetov, tæpper, dukke og dukkevogn m.m. Af familier som betragter legepladsen som ”deres baghave” og flittigt benytter den til at mødes med andre familier i området, især sent om eftermiddagen efter jobtid. Af bedsteforældre, au-pair og private børnepassere som har brug for et trygt legested med kontakt til andre. Af turister, institutioner og organisationer, som er i byen for at besøge udstillinger og andet, og som benytter legepladsen til et lille hvil med madpakker på vejen.
Rigtig mange besøger legepladsens rytmiske legestue, hvor familier og børnepassere kan mødes med andre og få et musisk indspark. Rigtig mange – skoler, institutioner, specialinstitutioner, både fra København og ude i landet – kommer på den interaktive legeplads, i øvrigt verdens første. Her underviser det pædagogiske personale i computerleg.
Legepladsen sørger også for særlige arrangementer, som dækker behov for fællesskaber og social kontakt på tværs af alder, køn eller kultur. De laver fx Olympiske Lege for børnehaverne i Indre By, dansearrangementer, fortællerum, rytmik, ganske almindelige fester og meget mere.
Arbejdsmiljø
Truslerne om besparelser og lukninger har som nævnt fået Legepladsernes Faggruppe til at skrive til direktion og udvalg. Henvendelsen peger også på det urimelige i at opleve sig fyringstruet hvert evig eneste år, når forhandlingerne om næste års budget begynder. For ud over at de ansatte i den grad brænder for de børn og unge de arbejder med, så skal arbejdslivet og arbejdsmiljøet også være udholdeligt for dem selv.
Et turbulent liv har de bemandende legepladsers personale ellers været vant til gennem snart flere årtier. De har skiftet forvaltninger, omstillet sig til nye tider og levet op til de konstant skiftende forvaltningers krav og forventninger.
Denne turbulens har haft følgeskab af det konstante pres det er gennem mange år ikke at vide om man næste år er købt eller solgt. For legepladserne har stort set været lukningstruede, hver gang Københavns Kommune har talt næste års budget. Og således altså også i 2009.
De skriver i deres henvendelse:
”Vi mener, at det at være lukningstruet over længere tid skaber unødig stress og et generelt dårligt psykisk arbejdsmiljø, hvilket ikke harmonerer med bl.a. Københavns Kommunes værdigrundlag, politik om bedre rekruttering, fastholdelse af engagerede medarbejdere og nedbringelse af sygefravær mv. Hvorfor gælder det politiske mål om attraktive arbejdspladser ikke os?”
Spørger faggruppen, hvis erfaring er at personalet rundt på byens legepladser kan få sværere ved at se udviklingsperspektiver, når deres arbejdspladser er under konstant trussel om afvikling. De spilder tid og ressourcer på frygt og forsvar.
De slutter brevet med at bede ”om arbejdsro til det vi er bedst til: nemlig at skabe et godt, sundt og trygt legemiljø for vores mange besøgende på byens bemandende legepladser.”
Du kan støtte legepladserne ved at skrive under på deres underskriftsindsamling eller gå ind på www.byens-legepladser.underskrifter.dk (link er ikke længere aktivt, red.)
Legepladserne planlægger i øjeblikket en stor fælles legepladsdag på Rådhuspladsen i august. Den endelige dato ligger ikke fast i skrivende stund (men er sandsynligvis før det første nummer af dette blad udkommer efter sommerferien). Så derfor hold godt øje med datoen i lokalmedier etc. |