Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Leg i centrum
Af Elisabeth Lockert Lange
Sjovt, skægt, hygge, sejt er nogle af de ord som går igen i børnenes bedømmelse af projekt Play, et bevægelsesprojekt for overvægtige børn. Vi har at gøre med en succes med andre ord.
Play er meget bedre!”
Siger en pige som deltager på et raftinghold under Play-projektet. For der er hygge og sjov, når man sidder sammen med veninderne i en raft.
De mange tilbagemeldinger af lignende slags passer ganske godt med projektleder Martin Machados egen vurdering. Nemlig at det er det sociale, fællesskabet, de gode oplevelser og sejrene, der først og fremmest tænder disse børn, som ofte ikke har lyst til idræt og fysisk aktivitet.
Play er et samarbejde mellem DGI Storkøbenhavn (Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger) og Københavns Kommune, og idéen er at der oprettes en stribe idrætsaktiviteter i foreningerne i DGI. Det er lykkedes over forventning, men der er også hold som ikke blev oprettet i efteråret, men som får chancen igen i det nye år.
Play-projektet er ikke nyt, det startede oprindeligt tilbage i 2001, men dengang kun som DGIs. Samarbejdsprojektet blev lanceret i dette forår, og det er tanken at det skal køre frem til sommeren 2010. Gennem Play får børn og unge mellem 8 og 16 år, som bor i Københavns Kommune, og som er overvægtige eller er i risiko for at blive det, tilbudt diverse spændende aktiviteter på land og i vand, alle med legen i centrum.
”Play er sjov idræt, det er en måde at gøre motion sjovt og engagerende på. Der er heller ikke noget konkurrenceelement i aktiviteterne, og det er vigtigt for mange børn”, understreger Martin Machado. Han er pædagog, var ansat i en fritidsklub på Amager og har arbejdet med målgruppen i Københavns Kommune, inden han blev ansat til dette projekt.
Der blev i efteråret oprettet seks foreningshold i DGIs regi, gymnastik (to styk), rafting, svømning, fit for kids og move.
”Desværre blev de udelivhold, vi havde håbet på, ikke til noget, men det kan nås til foråret. Vi laver også aktiviteter på tværs af foreningsholdene, bl.a. ”vild med natur”, som alle børnene på foreningsholdene får tilbudt. Og hvis vi ikke får fyldt op på dem, så kan de tage venner med, så disse hold fungerer også som en slags rekruttering.”
Mange etniske
Netop rekruttering og fastholdelse af børnene er det hårdeste i projektet, mener Martin Machado.
”En enkeltstående aktivitet er ikke svært at få børnene med på, men det kan være et problem at få børnene ind i foreningsregi, ind i noget kontinuerligt. Vi har 30 faste børn, men vi har mange mange flere inde i systemet. Mange afprøver bl.a. en del for at finde lige præcis deres motionsform. Men der er plads til 30 faste børn mere i projektet.”
Hvis børnene vælger rafting, skal de ud og træne i byens kanaler, og forhåbentlig afslutte med en tur til Norge eller et andet sted. En god motivation til at træne hele året. Move-holdet er kun for piger. Her kan de vælge at prøve forskellige ting.
”Det handler jo om at sende dem i en rigtig retning. Opgaven er at finde det, børnene og de unge gerne vil, derfor skal de kunne prøve forskelligt af. Og så sætte en gulerod op som afslutning på det. De hold der er oprettet går da også rigtig godt, vi får super tilbagemeldinger. En pige som går til svømning taler fx om svømmedagen som sin yndlingsdag.”
Med kommunens interessere i projektet er det nu muligt at komme længere ud. De samarbejder bl.a. meget med Sundhedsforvaltningen, sådan at materiale om Play ligger på skoler og institutioner på Nørrebro og Amager, som er projektets to fokusbydele i øjeblikket. Andre bydele kommer med næste år, regner projektlederen med.
At det netop er disse to bydele, som er i fokus skyldes, at der blandt børn i København med overvægt eller risiko for overvægt er rigtig mange børn med anden etnisk baggrund. Ikke at forstå at det er ressourcesvage børn eller familier. De kan sagtens være både veluddannede og ressourcestærke, men børnene er ofte overvægtige. Nogle gange er det forældrene selv, som henvender sig, andre gange får de henvisninger fra sundhedsplejerske og socialcentre, fx fordi der intet sker med børnenes vægt trods samtaler. Og så er der også børn som selv tager initiativet.
Måske har de set folderen om Play på skolen. For Martin Machado laver oplæg både på skoler og i daginstitutioner, han stiller op på messer og fortæller i det hele taget igen og igen om projektet.
”Og så skal vi holde fast på dem. Derfor aftaler vi med institutioner om at de melder hvilke børn, der kommer og hvilke der ikke gør. Vi ringer så til forældrene, og som regel er det på grund af sygdom eller andre aftaler, at de ikke dukker op.”
Skred i opfattelse
De instruktører under DGI foreningerne, som børnene møder på holdene, arbejder frivilligt og gratis. Og på Play-holdene er der altid to instruktører. Så kan man bedre skabe en synergieffekt, så man ikke går død, og desuden skaber det stabilitet, vurderer Martin Machado.
Det er ham der kobler foreningerne og instruktørerne, og han har ingen problemer med at få frivillige instruktører. Projektet har nu søgt penge, så instruktørerne kan få egentlig uddannelse i at være Play instruktør.
Ud over de faste hold er der gang i meget andet. Et tværgående kost- og ernæringsprojekt for både børn, forældre og pædagogisk personale. Et fritidsklubprojekt med bevægelsesværksted, tre dage i to uger. Med teoretisk kompetenceudvikling i en dag og så to dage med mad og bevægelsesværksted.
”Nogen kigger så på legepladsen og laver oplæg til, hvordan man kan gøre den mere spændende og indbydende at bevæge sig på. Vi har udkast til lege med, en masse bevægelseslege og en legekasse med ting og sager til inspiration til 15 forskellige lege. Og så vil vi følge op på det et halvt år efter.”
Play har også et skoleprojekt kørende, hvor man kan vinde frokost til sine skolekammerater, maden laves af husholdningsskolen Suhrs elever.
”Et sådant fritidsklubprojekt er også egnet som rekruttering til foreningsholdene, i fritidsklubberne er en del overvægtige eller i risikogruppen. Der er en del flere end pædagogerne oplever, for vores, samfundets, opfattelse af overvægt er rykket, så en hel mellemgruppe på kanten af overvægt nu regnes for vægtmæssigt normale. Det handler også om børn i risikogruppen. som fx har for meget hvalpefedt eller svinger i vægt”, siger Martin Machado og tager sig i siden ved en imaginær bæltedælle: ”sådan én skal børn ikke have.”
Ikke slankeprojekt
Her kan det pædagogiske personale spille en stor rolle, vurderer han.
”Pædagoger er tættest i kontakt med børn og forældre og er nærmest til at tage snakken. Men ofte har både pædagoger og lærere berøringsangst over for emnet. Jeg oplever derimod ikke at forældrene har et tabu omkring vægtproblemer. De kan ofte selv placere om deres barn er i risikogruppen.”
Han opfordrer til at man i faggruppen tager en snak om, hvem der skal have hjælp, fx via Play projektet. Og når alt dette er sagt er det vigtigt at understrege, at Play ikke er et slankeprojekt.
”Det er meget vigtigt. Og derfor er der heller intet slankemål indbygget. Play er et livskvalitetsprojekt. Det handler om sjov bevægelse, gode oplevelser, foreningskultur og sund kost. Tykke børn har svært ved at tabe sig som voksne, og børn som bevæger sig får en masse godt, og det gør de også med sund kost. Foreningskulturen er også vigtig, via den holder børnene ved og bryder mønsteret.”
Martin Machado er glad for sit arbejde med børnene. Han synes det er fedt at kunne bruge tid på de gode oplevelser. ”På en hel intens uge på en friluftsskole, alt det gode, intet fnidder, blot fede oplevelser. Den oplevelse havde jeg kun lejlighedsvis som fritidsklubpædagog. I dette projekt er der tid og midler til det.”
Læs mere om projektet på www.playprojekt.dk (link er ikke længere aktivt, red.).
Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger er hovedorganisation for 5.000 lokale foreninger, der tæller 1,3 millioner idrætsudøvere.