Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
En plan
-for bedre psykisk arbejdsmiljø
Ingen ved bedre end daginstitutionslederne hvad prisen har været for den hårde tur, som Børne- og Ungdomsforvaltningen har stået model til de sidste år under den såkaldte genopretning.
Prisen for lederne har været deres arbejdsmiljø og ofte også deres arbejdsglæde. De har oplevet stress over at urimeligt stort arbejdspres, alt for meget kontrol og alt for lidt opbakning og anerkendelse. Undersøgelsen på undersøgelse har dokumenteret og bekræftet, hvor elendigt det står til derude hos lederne.
Lysner det nu? Måske. I hvert fald varsler forvaltningen en ny plan som skal forbedre det psykiske arbejdsmiljø hos ledere i de københavnske daginstitutioner og skoler.
Børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) fortæller:
”Vi er i gang med et kæmpe fagligt og trivselsmæssigt løft for de københavnske skoler og institutioner. Skal den indsats lykkes, kræver det et godt, psykisk arbejdsmiljø for lederne og de ansatte. Og ikke mindst, at vi er i stand til at tiltrække gode og kompetente ledere.”
Redskaber til at give lederne et godt psykisk arbejdsmiljø er bl.a. en ny basislederuddannelse (som skulle være startet allerede), en taskforce med fokus på akutte konkrete problemer for bedre psykisk arbejdsmiljø i forbindelse med fx ledelse, økonomi, personaleforhold og faglighed. Alle ledere skal i år have tilbudt en mus-samtale, lover borgmesteren, og der skal også laves arbejdsmiljøarbejde, inklusiv en arbejdspladsvurdering for ledere med bistand fra eksterne konsulenter i hvert distrikt og med udgangspunkt i lokale forhold.
I forhold til kommunikation og den meget påtalte manglende opbakning, planlægger forvaltningen at etablere repræsentantskaber i hvert distrikt for at få fokus på dialog, og samtidig etableres der dialogfora hvor disse repræsentantskaber og direktionen deltager. Også bottom-up kommunikation stilles i udsigt, sådan at idéer, forslag og synspunkter fra institutioner og skoler kommer med i udviklingen af forvaltningen. En bottom- up kommunikation vil uden tvivl både falde på et tørt sted og i rigtig god jord. Desuden planlægges der med en mentorordning for nye ledere.
Forvaltningen har meldt ud at den samlede handleplan kommer til at koste 12,5 millioner kroner.
Vil det så løse problemerne? Vil det hjælpe? Det vil tiden vise, under alle omstændigheder er det et godt tegn at ledernes problemer nu tages alvorligt i så høj grad, at der konkret udvikles tiltag til at afhjælpe dem. EL