Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Branding
Branding af diverse firmaer og grupper er så moderne og nu er turen kommet til pædagogerne. Det har Københavns Kommune besluttet som et led i kommunen som attraktiv arbejdsplads. Kampagne-magerne håber at den vil skabe dialog og opmærksomhed, og formålet er at fastholde og tiltrække medarbejdere gennem en anerkendelse af deres faglighed.
Kampagnen vil være synlig i gadebilledet i uge 44 til 47, og en hjemmeside vil agere som redskab til at videresende stillingsannoncer. Også facebook tages i brug. Desuden modtager hver enkelt arbejdsplads ved kampagnestart en pakke, der klæder dem på til den.
Sloganet er ”Tænk, hvis ikk’ vi var her”... Og den grundlæggende idé i kampagnen er at vise hvordan København ville se ud, hvis der ikke var ansat pædagoger. Og ja den tanke lyder da skræmmende. Men som folkene i børnekulturinstitutionen Galaxen siger: må vi bede om en kampagne der hedder ”Tænk hvis vi var fler’”
Lokalpolitikere har fået mindre magt
Kommunalpolitikere oplever, at de har fået flere krævende arbejdsopgaver og mindre politisk indflydelse efter kommunalreformen. De kommunale embedsmænd, ministerier og Folketinget har fået mere magt, viser en ny, stor undersøgelse fra AKF, Anvendt KommunalForskning.
I AKFs undersøgelse svarer 40 pct. af de adspurgte politikere, at ”det er svært at gennemføre politiske ideer, hvis ledende embedsmænd er imod”. I 2003 var dét tal kun 25 pct. Baggrunden er at disse embedsmænd ofte er mere inde i de fagligt komplicerede sager end politikerne selv. Samtidig oplever en stigende del af kommunalpolitikerne, at den centrale styring er blevet øget. Næsten halvdelen af politikerne i undersøgelsen fortæller at de ofte deltager i møder, hvor beslutningerne er truffet på forhånd i kraft af centralt fastsatte love, regler og cirkulærer. I 2003 var det kun en tredjedel af lokalpolitikerne, der havde den oplevelse.
De nye opgaver og det øgede tidsforbrug stiller større krav til fremtidens kommunalpolitikere. Snarere end at være tæt på lokalbefolkningen skal politikerne have fornemmelse for det politiske spil, have personlig troværdighed og kunne håndtere medierne. ”Kommunalpolitikeres rolle og råderum” kan downloades på www.akf.dk (link er ikke længere aktivt, red.).
Gode børnehaver påvirker børn positivt
Ja det er igen, men ikke overraskende blevet påvist at børn, der går i børnehaver med uddannet personale og gode normeringer, bliver mere intelligente og mere skoleparate. Denne gang er en international forskningsoversigt, som SFI har lavet, der gør det tydeligt. Den dokumenterer også at børn med belastede opvækstvilkår klarer sig bedre, hvis de har gået i børnehave af høj kvalitet. Flere får en uddannelse, og de klarer sig bedre på arbejdsmarkedet. Færre bliver arbejdsløse, og færre bliver kriminelle, sammenlignet med jævnaldrende der også har haft en belastet opvækst.
Men de skal udenfor hjemmet og passes tidligt, især når det handler om særligt udsatte børn, bliver de positive effekter størst, jo yngre barnet er.
”Hvis man ser børnehaver som en investering i nuværende og fremtidige generationer, så viser erfaringerne, at der kan genereres temmelig store samfundsøkonomiske gevinster af at tilbyde børn en højkvalitetspasning,” siger seniorforsker Mogens Nygaard Christoffersen fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Rapporten Børnehavens betydning for børns udvikling kan hentes www.sfi.dk
Mistænkeliggørelse af børn og unge
Pædagoger og lærere i landets største byer skal trænes i at spotte ekstremistiske tendenser hos unge, inden de udvikler sig til terrorister. Men den slags ”forebyggende” arbejde kan medføre sindelagskontrol, siger lektor på DPU, Christian Horst, til Information. Han mener ikke at problemet er så stort, at skolepolitik og socialpædagogik skal styres af sikkerhedspolitik, og han mener heller ikke at der er værktøjer, der kan bruges til at spore radikaliserede børn. Derimod risikerer man at et vredt og aggressivt barn ikke ses ud fra den umiddelbare kontekst, men ud fra en fortolkningshorisont, der er afgrænset af terrorismediskursen, advarer han mod. I stedet bør man hellere se på børnenes faktiske problemer, mener han.