Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Så er der mad
Af Elisabeth Lockert Lange
Med budgetforliget 2010 er madordningen i københavns kommune faldet på plads. og hvem støtter ikke at børn får sund og ernæringsrigtig mad? hvordan økonomien konkret ser ud på de enkelte daginstitutioner er mange ledere derimod i tvivl om, men beløbene ligger fast nu. 35 kr. tilført udefra, 12 kr. af egen kasse.
Københavns Madhus jubler efter budgetforliget 2010 er en realitet. Banebrydende madordning til de mindste i København, kalder de den mulighed, som budgetforliget har åbnet for.
Madordningen består af fuld forplejning til såvel vuggestuebørn som børnehavebørn, råvarer som for 75 procents vedkommende er økologiske, mad som for langt de fleste børn vil blive tilberedt lokalt i institutionen.
Og ingen, LFS Nyt har talt med, sætter spørgsmålstegn ved hvad god, sund og nærende mad betyder for børn og deres trivsel. Ingen har da heller udtalt sig negativt om idéen om og muligheden for en madordning med sund og god hjemmelavet mad til byens børn. Hverken LFS’ forretningsudvalg og formand, almenledersektionsbestyrelsen eller diverse daginstitutionsledere. Det er et godt initiativ og et godt signal – og helt nede på jorden godt for både børnene og institutionerne, ernæringsmæssigt, socialt og pædagogisk.
Men alle spørger til økonomien på deres daginstitution. I overordnede træk er der i budgetforliget 2010 afsat 21,9 mill.kr. til anlæg af madordningen. Til drift af madordningen er der i 2010 i budgetforliget afsat 3,6 mill.kr. Anlæg handler bl.a. om at bygge institutionskøkkener, så målet om hjemmelavet mad direkte på daginstitutionen kan nås. Og driftsmidlerne går bl.a. til rekruttering og uddannelse af personale, og selvfølgelig den for kommunen uundværlige evaluering.
Det statslige tilskud er på 38 mill.kr. og den øgede forældretakst i forbindelse med madordningen er på 74,2 mill.kr. Madordningen betyder at børnehavetaksterne stiger med 435 kr. pr. måned fra 1.879 kr. til 2.314 kr. Til gengæld er vuggestuetaksterne uændrede på 2.985 kr. De flere penge går direkte til madordningen i institutionerne.
Konkret får daginstitutionen 35 kr. pr. barn udefra til mad. Da prisen er sat til 47 kr. pr. barn (inklusiv løn til køkkenansat) skal daginstitutionen bruge 12 kr. af eget budget. Det er altså dette beløb, som daginstitutionen skal jonglere et godt og nærende måltid frem for.
De 12 kr. i institutionernes eget budget er penge, som engang blev brugt til mad til børnene i langt de fleste daginstitutioner. Nogle har bibeholdt madordninger, andre har valgt at bruge pengene på andre ting. Men pengene ligger stadig derude på institutionerne, selvom beløbet er indgået i den almindelige selvforvaltning, og nogle institutioner valgte at nedlægge deres madordning og bruge pengene på noget andet.
De institutioner kan fra årsskiftet stå med et problem, for de penge skal de nu bruge på madordningen.
Københavns Madhus er primus motor
Tilbage til Københavns Madhus. Som er fuld af entusiasme og glæder sig over fuld forplejning til både vuggestuebørn og børnehavebørn. Det vil betyde ”Danmarks bedste madordning til de mindste børn, når børnene fra 1. januar 2010 skal tilbydes mad af deres daginstitution”, som de skriver på deres hjemmeside.
For med budgetforliget for 2010 går Københavns Kommune skridtet videre end regeringen og gør ikke kun frokosten men også morgenmaden og eftermiddagsmaden obligatorisk. Københavns Madhus har regnet på det og mener det er 16.500 børnehavebørn i København som pr. 1. januar får udskiftet morsog fars madpakker med daginstitutionens sunde, velsmagende og økologiske mad primært fra eget køkken. Københavns Kommune har også høje ambitioner i forhold til økologi. Målet er 75 procent økologisk mad i 2011 og 90 procent i 2015.
At maden bliver både sund og velsmagende, vil Københavns Madhus gerne gøre sit til. De har gennem budgetforliget fået penge til at tilbyde diverse kurser i at tilberede rigtig god mad.
Anne-Birgitte Agger, Direktør i Københavns Madhus, kalder det en sejr for madkvaliteten og for fremtidens madkultur, at man har valgt at ville servere ”rigtige måltider, når madpakkerne afskaffes til byens børnehavebørn.”
”København er – til forskel fra mange andre byer – ikke sprunget over hvor gærdet er lavest. Vi glæder os til at være med til at få sætte ordningen i verden, og første skridt er at fi nde madmødre til de københavnske institutioner”, siger hun.
Københavns Madhus har udviklet sit såkaldte ”Køkkenløft”, et redskab til at måle og forbedre kvaliteten af den kommunale mad. Det kommer i brug nu som værktøj til at udvikle de køkkenfaglige kompetencer i institutionerne, til at forbedre arbejdsmiljøet og til at videreuddanne køkkenmedarbejderne. Der er i budgetforliget afsat 2,1 mill.kr. til at gennemføre Køkkenløftet i udvalgte institutioner i 2010.
Københavns Madhus er nu i gang med at fi nde 120 medarbejdere, der skal stå for de daglige måltider i børneinstitutionerne fra 1. januar 2010. De vil blive tilbudt kurser og praktisk sidemandsoplæring, så medarbejderne er klædt på til opgaven.