Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Leder:
Tillidsrepræsentanter og ledere fra de københavnske daginstitutioner, fritidshjem og klubber forsamlet til møde den 26. september 2006 om kommunens budgetforlig for 2007 udtaler:
København har råd
Forliget om kommunens budget for 2007 viser, at København har råd. Budgettet indeholder både investeringer og driftsudvidelser. Daginstitutioner, fritidshjem og klubber kan ikke se sig selv prioriteret i tilstrækkelig grad i budgetforliget og derfor kan vi ikke udråbe budgettet til at være hverken børnenes eller de pædagogiske medarbejderes budget. Medaljen har en bagside. Den bagside får daginstitutioner, fritidshjem og klubber at mærke. I form af besparelser der vil ramme den enkelte institutions lønkonto og vil få betydning for kvaliteten i det arbejde, der ydes med byens børn og unge.
I sidste øjeblik lykkedes det dog at fjerne besparelser for 34,6 mio. kr. i form af afregning til børnehavepladspris fra 2 år og 10 måneder. Det hilser vi velkomment. Men når man ser det samlede økonomiske billede, som forliget tegner, er det helt uforståeligt, at man vælger at krydre det hele med besparelser på de enkelte institutioner. Særligt besparelsen vedr. sygefravær på 22,9 mio. kr. og rene driftsbesparelser på fritidshjem og klubber på 17,7 mio. kr. skærer i øjnene.
Faglighed for alle
Forliget indeholder bud på udmøntningen af en styrket indsats i dagtilbud under aftalen om ”Faglighed for alle”. Det drejer sig om midler vedrørende mønsterbrydning, lærerplaner, sprogtest og opfølgning, mangfoldighed, efteruddannelse og heldagsskoleforsøg. Samlet set vedrører ca. 36,5 mio. kr. af midlerne til ”Faglighed for alle” daginstitutionsområdet. Institutionerne har i forbindelse med behandling af ”Faglighed for alle” blandt andet peget på, at der skal være tale om en reel tilførelse af midler til området, at finansieringen var et problem og at fritidshjems og klubbers rolle og placering i projektet var usynlig. Dette afhjælper budgetforliget ikke.
Budgetforliget efterlader en del af projektet ufinansieret. Midlerne skal så efterfølgende findes ved besparelser på forvaltningens område. Vi vil i den efterfølgende proces være særdeles aktive for at forhindre, at dette sker ved nedskæringer på daginstitutioner, fritidshjem og klubber.
Ressourcer skal følge med opgaven
Kvaliteten i arbejdet med børn og unges liv og udvikling afhænger af de rammer og ressourcer, der stilles til rådighed for dem, som i praksis og i det daglige skal udføre arbejdet. Derfor vil vi fastholde fokus på, at der tilføres midler til institutionerne i forhold til de opgaver, der skal løses. Der er afsat midler til en række specifikke formål. Disse midler skal flyttes der hen, hvor opgaven skal løses. Hvis man vil have løst opgaverne på institutionsniveau, skal midlerne lægges her.
Omvendt forventer vi også, at de områder der får tilført ressourcer, fx SSP midler, løser opgaven, således at klubberne ikke både mødes med besparelser og forventninger om at lave andres arbejde. Med de bemærkninger opfordres samtlige politiske partier i Københavns Borgerrepræsentation til at revurdere budgetforliget, fjerne besparelserne og investere i kvalitet i daginstitutionerne ude på den enkelte institution.