Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Søvnløs
Når man tæller
Op mod hver femte dansker har svært ved at falde i søvn eller vågner fl ere gange om natten. Årsagerne er mange, men søvnforskere giver bl.a. stress på jobbet skylden for søvnløsheden. Det skriver Videnscenter for Arbejdsmiljø på deres hjemmeside www.arbejdsmiljoviden.dk og citerer Magasinet Arbejdsmiljø for analysen.
Diverse søvnforskere vurderer at ca. 15-20 pct. af befolkningen jævnligt har problemer med at falde i søvn eller vågner op igen i løbet af natten. Dermed er søvnløshed den mest udbredte søvnforstyrrelse og forekommer oftere end snorken og søvnapnø.
Søvnløsheden stiger langsomt op gennem 30-40-års-alderen. Den topper omkring 50-60-års-alderen, og ofte har folk haft pro-blemet i 20 år, inden de søger hjælp. Forinden har mange fået piller mod deres søvnløshed, og i alt tager ca. 355.000 danskere hver aften sovemedicin.
Det kalder Jes Gerlach, formand for Psykiatrifonden og forfatter til bogen „Søvn“ et kæmpe problem. Han siger til Arbejdsmiljø:
”Halvdelen af befolkningen har i perioder søvnproblemer. Og der er ingen tvivl om, at tallet bliver større og større, hvis vi ikke får skabt en lidt bedre søvnkultur i Danmark.”Grundene er mange. Men stress – specielt i arbejdslivet – er hovedårsagen.
Hos søvnklinikken Scansleep kommer der flere og flere mennesker med søvnproblemer. De fl este er søvnløse på grund af stress på grund af de stigende krav og det hæsblæsende tempo på arbejdsmarkedet.
Poul Jennum er overlæge ved Dansk Center for Søvnforskning, han er enig i at en stressfyldt tilværelse og en arbejdssituation som er uoverskuelig kan være årsag til de søvnløse nætter.
”Man ligger og vender og drejer sig og spekulerer over sit arbejde. Tænker: Hvordan kan jeg nu klare det her. Man møder op og er træt og uoplagt og irriteret på kollegerne, man kommer måske op at skændes, og så kører den onde cirkel”, forklarer han i Magasinet Arbejdsmiljø.
Dertil kommer at mange mennesker også stresser i fritid, hvor de skal nå en hel masse. Konstant åbne mobiltelefoner foruden compu-teren kan give stress. Foruden alle kravene i forbindelse med familie. Generelt sover vi en time mindre end i gamle dage, så mange af os går rundt med konstant søvnmangel.
Så er der selvfølgelig de egentlige krisetider, hvor de fleste mennesker har svært ved at sove, hvis man sørger, er syg eller deprimeret.
Forskerne anbefaler at man oparbejder en god søvnkultur, det vil sige bl.a. motion, og mindre tv, kaffe, alkohol og andre stimulanser.
Kilde: www.arbejdsmiljoviden.dk