Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Redigeret af Elisabeth Lockert Lange
Småt nyt
FEST UDEN SLIKPOSER
Slikposen er blevet fast indslag, når børn fejrer fødselsdag. Sammen med kage og sodavand er det alt for meget sukker til de små maver. 6 om dagen opfordrer til at droppe slikposen, den er nemlig ikke nødvendig.
Tværtimod viser undersøgelser at børn ikke rigtigt savner den, hvis der sættes noget andet i stedet. Enten i form at noget andet spiseligt, som gerne må være sundt, bare det er fantasifuldt, eller noget helt andet som tager opmærksomheden.
På www.frugtfest.dk (link er ikke længere aktivt, red.) anbefaler de bl.a. lækre frugtspyd, et stykke frugt pakket ind i en sjov serviet og bundet med et lakridssnørebånd, eller en lille pakke rosiner bundet på en stor ballon - både hjemme, i børnehaveneller i skolen. De har flere alternative til slikposen.
Du kan også sende dine egne ideer ind og deltage i konkurrencen om en lækker frugtkurv. Konkurrencen løber frem til den 22. oktober.
MERE TVANG PÅ BOCENTRE
Personalet på bo- og dagtilbud i København rapporterer om et stigende antal tilfælde af tvang over for for psykisk syge og udviklingshæmmede. Tallet steg fra 377 i 2004 til 565 sidste år.
Det sker efter flere år med faldende tilfælde af magtanvendelse. Forstander Flemming Nielsen, bostedet Røde Mellemvej, siger til Jyllandsposten at personalemangel er en del af forklaringen. En anden er dårlige boforhold. Især medfører de små badeværelser konflikter, der kræver meget personale, og de mørke og smalle gange indbyder til at slå og skubbe.
Socialforvaltningen tilbyder temadage for lederne og vil udgive en pjece med retningslinjer for magtanvendelse.
FORÆLDRE VIL BETALE FOR BEDRE PASNING
Ved årsskiftet jublede regeringen over at de kunne sænke forældreafgiften i dagpleje og vuggestuer fra 33 til 25 pct. Nu beder forældreom at få lov til at betale det samme som de gjorde inden årsskiftet, blot kvaliteten af pasningen også kan forblive den samme. Det viser en analyse fra Vilstrup. 80 pct. af forældrenemener, at regeringen burde forbedre pasningsordningerne i stedet for at sætte taksterne ned.
DÅRLIG TRIVSEL OG USUND LIVSSTIL HÆNGER SAMMEN
En ny undersøgelse af trivsel, sundhed og sundhedsvaner blandt de 16-20-årige viser, at de fleste unge trives ganske godt. 6 pct. af drengene og 11 pct. af pigerne oplever dog flere former for trivselsproblemer.
Og blandt dem der trives dårligt er der en sammenhængmellem den manglende trivsel og en usund livsstil. Bl.a. er der et større forbrugaf tobak og hash. Det er Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen der står bag undersøgelsen.
Den viser at det bl.a. er ensomhed, problemer i hverdagen, mangel på sammenhængi ens liv og forventningspres fra forældrene, der gør at en del af de unge trives dårligt. En pige, der er ensom i hverdagen, har fx dobbelt så stor risiko for at ryge end piger der aldrig opfatter sig som ensomme. Undersøgelsen peger også på en sammenhængmellem manglende trivsel, dårligt helbred og dårlig fysisk form.
At trivsel og sundhedsvaner hænger sammen, er belyst i andre undersøgelser: Men det er nyt, at der er sammenhæng mellem usunde vaner og manglende trivsel, uanset om det viser sig hos de unge som ensomhed, personlige problemer, forventningspres fra forældrene, eller de bare ikke føler, der er nogen sammenhæng i deres liv.
Kilde: ”Trivsel, sundhed og sundhedsvaner blandt 16-20-årige i Danmark.”
AKTIV FRITID FOR UDSATTE BØRN
I dag deltager 90 pct. af alle 7-8 årige børn i en eller anden form for fritidsaktivitet. Det samme gælder blot for 69 pct. af socialt dårligt stillede børn. Derfor har satspuljepartierne taget initiativ til et ”fritidspas” til udsatte børn og unge.
Forskning viser nemlig at fritidslivet kan fungere som beskyttelsesfaktorfor udsatte børn og unge i forhold til deres trivsel på såvel kort som længere sigt, fysisk aktive børn trives bedre, er sundere og har et bedre socialt liv. Bl.a. fordi fritidslivet giver adgang til netværk og deltagelse i almindelige fællesskaber.
Gennemansøgningspuljen ”Forsøg med fritidspas til udsatte børn og unge” på 15 mill.kr. kan kommuner få støtte til projekter, hvor fritidsvejledere hjælper udsatte børn i gang med fritidsaktiviteter som sport, spejder eller musikskoler. Børnene vil kunne få op til 1.000 kroner i tilskud til en aktivitet.
OGSÅ FAGLÆRTE TAGER ARBEJDE MED HJEM
Grænserne mellem arbejdsliv og privatliv flyder mere end nogensinde og nu er det ikke længere bare cheferne, der tager arbejde med hjem. En ny undersøgelse fra LO viser, at også håndværkeren, hjemmehjælperen og slagteriarbejderen ofte er tilgængelige, selvom de egentlig har fri.
Ifølge undersøgelsen er 47 pct. af landets LO-lønmodtagere altid ellerofte tilgængelige for deres arbejdsplads, når de har fri. Godt halvdelen, 51 pct. tænker altid eller ofte på arbejdet i fritiden.