Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Arbejdsskader i flok
FOAs medlemmer oplever mange arbejdsskader, næsten dobbelt så mange som resten af befolkningen. Og det er blevet lettere at få anerkendt en ulykke som en arbejdsskade. Det er til gengæld ikke blevet lettere at få anerkendt en erhvervssygdom som en arbejdsskade.
FOAs medlemmer er overrepræsenteret i arbejdsskadestatikken med dobbelt så mange anmeldte arbejdsskader som den øvrige befolkning. Det viser en ny undersøgelse, som FOA har udarbejdet.
Der var to formål med undersøgelsen, dels ønskede FOA at finde ud af, hvor mange af forbundets medlemmer, der har anmeldt en arbejdsskade til Arbejdsskadestyrelsen i perioden 2000-2008, dels hvor mange, der har fået anerkendt deres arbejdsskade. Hvilke typer af arbejdsskader anmelder FOAs medlemmer?
Hvilke typer af arbejdsskader har de let ved at få anerkendt? Og hvilke typer har de svært ved at få anerkendt?
Midt i den periode, som FOA har undersøgt, trådte en arbejdsskadereform i kraft. Pointen med den var at det skulle være lettere at få anerkendt en arbejdsskade. Har den så virket? Er det blevet lettere for FOAs medlemmer at få anerkendt deres arbejdsskader efter reformen?
For at starte med det sidste, så er det for FOAs medlemmer især ulykker der anerkendes af Arbejdsskadestyrelsen, og i langt mindre grad erhvervssygdomme. Faktisk blev syv ud af 10 anmeldelser af ulykker anerkendt som en arbejdsskade i perioden 2000 til 2008, mens kun hver femte erhvervssygdom i samme periode er blevet anerkendt som arbejdsskade. Så ja, det har været lettere for FOAs medlemmer at få anerkendt en ulykke siden reformen. Mens det altså ikke er blevet lettere at få anerkendt en erhvervssygdom som en arbejdsskade. Noget tyder på, at Arbejdsskadereformen fra 2003 har virket for ulykker, men ikke for erhvervssygdomme. FOAs medlemmer oplever mange arbejdsskader, næsten dobbelt så mange som resten af befolkningen. Og det er blevet lettere at få anerkendt en ulykke som en arbejdsskade. Det er til gengæld ikke blevet lettere at få anerkendt en erhvervssygdom som en arbejdsskade.
Arbejdsskader er nemlig en fælles betegnelse for arbejdsulykker og erhvervssygdomme. En ulykke er en fysisk eller psykisk skade, som opstår efter en hændelse eller en påvirkning, der er sket pludseligt eller inden for 5 dage. En erhvervssygdom er en sygdom eller en lidelse, der er opstået efter længere tids påvirkning fra arbejdet eller de forhold, arbejdet foregår under. I visse tilfælde kan det være vanskeligt at trække en skarp grænse mellem, hvad der er en ulykke, og hvad der er en erhvervssygdom.
Kvinder og lavtuddannede i bund
Som helhed har antallet af anmeldte, anerkendte og afviste arbejdsskader været relativt stabilt i perioden 2000-2008. I årene 2005-2007 har antallet af anmeldte arbejdsskader ligget lige over 5.000, mens antallet af anerkendte arbejdsskader har ligget omkring 2.500.
Men hvilke ulykker kommer FOAs medlemmer ud for og anmelder? Og hvilke erhvervssygdomme på drager de sig?
Det er belastning og bevægeapparatet, der står for skud blandt FOAs medlemmer generelt. Blandt de ulykker som de anmeldte i perioden 2000-2008, var knap halvdelen ulykker ved overbelastning, men fald/styrt udgjorde knap en femtedel. Blandt de erhvervssygdomme, som FOAs medlemmer anmeldte i perioden, var det sygdomme i bevægeapparatet der dominerede, de udgjorde 54 pct., mens psykiske sygdomme lå på 17 pct. og hudsygdomme 14 pct.
Netop de to tunge blandt erhvervssygdommene, sygdomme i bevægeapparatet og psykisk sygdom er den type arbejdsskader, det var sværest for FOAs medlemmer at få anerkendt fra 2000-2008.
I hele perioden 2000-2008 har været svært at få anerkendt en psykisk lidelse eller gene som en arbejdsskade, tilmed har anerkendelsesprocenten for psykiske sygdomme været faldende siden reformen 2003. Omtrent 6 pct. af dem, der anmeldte en psykisk lidelse som en arbejdsskade, fik den anerkendt. Skadeår 2007 og 2008 er endnu ikke helt færdigbehandlet.
Det skal dog også med i billedet, at antallet af anmeldte psykiske sygdomme er steget voldsomt. Fra 110 i 2000 til 537 i 2006. Og selvom mængden af anerkendelser ikke er fulgt med, så er i samme periode antallet af anerkendelser dog steget fra fire for sager anmeldt i 2000 til 19 for sager anmeldt i 2006.
Antallet af anmeldte erhvervssygdomme i det hele fra FOAs medlemmer er steget med 60 procent i perioden. I 2000 blev der anmeldt ca. 1500 erhvervssygdomme og i 2008 blev der anmeldt ca. 2.300 erhvervssygdomme. Ud over psykiske lidelser er også anmeldelser af hudsygdomme, nakkeskulder-sygdomme og rygsygdomme steget, og med ca. 60 pct. i perioden.
Pædagogisk personale
FOAs medlemmer får anerkendt deres arbejdsskader i nogenlunde samme omfang som den øvrige befolkning. I perioden 2000- 2008 anerkendte Arbejdsskadestyrelsen 48 pct. af de arbejdsskader, som FOAs medlemmer anmeldte. Den samlede anerkendelsesprocent for Arbejdsskadestyrelsen i perioden var 50 pct.
Men kvinder får ikke anerkendt deres arbejdsskader i samme omfang som mænd, ikke blandt FOAs medlemmer i hvert fald.
Det kan man grunde lidt over. Og tage med i undren at når man sammenligner med andre erhvervsgrupper, tyder meget på at fag med mange lavtuddannede eller ligefrem uuddannede medarbejdere også har ekstra svært ved at få anerkendt en arbejdsskade end fag med mange uddannede medarbejdere. I perioden 2000-2008 fik fx to ud af tre brandfolk anerkendt deres arbejdsskade, hvorimod kun en ud af tre medarbejdere på køkken- og rengøringsområdet fik anerkendt deres arbejdsskade. Hvordan er det man siger, det er bedre at være rig og rask end syg og fattig.
Og LFS’ere, pædagogisk sektor? Hvad anmelder de, og hvad får de anerkendt? De følger nogenlunde mønsteret, dog sådan at psykisk sygdom fylder meget og meget mere i LFS’ernes anmeldelser end for fx køkkenpersonale. Men også LFS’erne oplever at anmeldte ulykker anerkendes i langt højere grad end anmeldte erhvervssygdomme. Og at nogle områder anerkendes mindre end andre. For ulykkernes vedkommende er 41 pct. af de anmeldte overbelastningsulykker, og blandt de anerkendte er det kun 34 pct. Endnu mere grelt ser det ud ved anmeldelse af erhvervssygdomme. 35 pct. af anmeldte erhvervssygdomme er psykisk sygdom, mens anerkendelse af psykisk sygdom som arbejdsskade kun udgør fem pct. blandt anmeldte erhvervssygdomme der anerkendes som arbejdsskader. Her fylder hudsygdomme derimod rigtig meget i de erhvervssygdomme, der anerkendes som arbejdsskader. EL
2003 vedtog Folketinget en reform af arbejdsskadeområdet, som skulle gøre det lettere at få anerkendt sin arbejdsskade. Loven trådte i kraft over to omgange, i 2004 for ulykker og 2005 for erhvervssygdomme. Og det er virkningen af denne reform, som FOAs undersøgelse sætter fokus på. De er kommet frem til resultaterne i undersøgelsen ved at samkøre FOAs medlemsregister med Arbejdsskadestyrelsens register for årene 2000- 2008. Dog skal man lige huske at mange arbejdsskader, som er sket i 2008, endnu ikke er anmeldt – ligesom der er sager fra både 2007 og 2008, som ikke er færdigbehandlede. |