Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Ungdomskriminalitet, socialpolitik og socialpædagogik
Af Inge M. Bryderup
De senere års social- og retspolitik har været præget af stramninger og en hård kurs i forhold til såkaldte ’utilpassede’ og ’kriminelle’ børn og unge. I kølvandet på Ungdomshusdemonstrationerne, bandekrigen og den generelle stigning i kriminalitet blandt unge varslede statsministeren i oktober yderligere stramninger i lovgivningen.
Men går udviklingen i den rigtige retning? Men er straf vejen frem? Hvilke metoder skal der til for at få børn og unge med kriminel adfærd på ret køl igen – fængsel, lukkede institutioner, hårdere straffe, konsekvent genopdragelse eller imødekommende omsorg?
I Ungdomskriminalitet, socialpolitik og socialpædagogik – biografi ske interview med unge om straf og behandling bliver ordet overladt til 14 unge, der alle har en fortid på den forkerte side af loven. I bogen gives der et indblik i de unges oplevede virkelighed og deres holdninger til straf og behandling.
KLIM 193 sider • Pris 269 kr. ISBN 978-87-7955-764-2
Børn kan – i praksis
Af Ben Furman
Bogen viser, hvordan børn er ikke bare villige til, men også forbløffende kvalifi cerede til at løse deres egne problemer, hvis bare man nærmer sig dem med respekt og samarbejdsvilje.
Gennem en række konkrete historier fra virkeligheden beskrives, hvordan forfatterens metode ”Jeg kan”, kan bruges på talrige måder i meget forskellige situationer.
Blandt de store og små problemer, metoden med held er blevet anvendt på, kan nævnes bl.a. frygt, depression, sengevæderi og hyperaggressiv adfærd. I bogen opridses kort ”Jeg kan” metoden og dens baggrund og historie. Bogens anden del gennemgår grundigere metodens 15 trin. Den tredje, centrale del indeholder beretninger om problemløsning sammen med børn i alderen 3-14 år, gengivet af terapeuter og andre fagfolk fra mange lande. Endelig gives eksempler på, hvordan metoden er blevet anvendt kollektivt i børnegrupper.
Bogen henvender sig til alle, der arbejder med børn eller nærer omsorg for børn. Ben Furman er psykiater og psykoterapeut og internationalt kendt som ophavsmand til ”Jeg kan” metoden, der blev introduceret på dansk i bogen Børn kan i 2005.
Hans Reitzels Forlag 226 sider • Pris 248 kr. ISBN 978-87-4125-361-9
Godt For børn
- anerkendende relationer i praksis
Af Niels Elkjær Krogh og Lotte Secher
Bogen rummer ny inspiration til de dagtilbud, der bygger på begreber som anerkendelse, omsorg og ligeværdighed. I bogen formidles teoretisk viden om anerkendende relationer, og der gives forslag til, hvordan teori kan omsættes til virkelighed.
Forfatterne fremlægger på baggrund af en lang række meget genkendelige, selvoplevede situationer fra dagligdagen en særlig arbejdsmåde, der kan støtte de ansatte i deres refl eksioner over arbejdet med anerkendende relationer. Arbejdsmåden kan desuden danne udgangspunkt for dialog med forældre og andre samarbejdspartnere. Herudover behandler bogen betydningen af den struktur, som ansatte og forældre skaber for livet i institutionen, samt de samfundsmæssige og politiske forholds indfl ydelse på mulighederne for at skabe anerkendende relationer og derigennem styrke børns udviklingsmuligheder.
Hans Reitzels Forlag 246 sider • Pris 298 kr. ISBN 978-87-4125-305-3
Fra skam til selvrespekt
Af Marta Cullberg Weston
Skam er en af de sværeste følelser at håndtere, fordi den angriber selvrespekten og kan føre til negative selvbilleder samt psykiske problemer som fx depression, angst, spiseforstyrrelser, misbrug og selvmord. Hvis man ikke erkender skammen, styrer den ens liv i det skjulte.
Marta Cullberg Weston beskriver skammens mange ansigter og viser, hvordan, man kan håndtere skamsituationer på en konstruktiv måde.
I bogen deles de forskellige former for skam op i farverne:
Rød: almindelig skam over at have dummet sig
Sort: kulturel skam, som den viser sig i mange æreskulturer
Lyserød: diffus skamfølelse skabt af mediernes og reklamernes normer for succes
Hvid: dyb, kronisk skam over at være til.
Forskellen på skyld og skam defi neres, og fl ere temaer belyses, blandt andet skamløshed, seksuel skam og mænds og kvinders forskellige opfattelser, af skam.