Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Børn i senmoderniteten barndomspsykologiske perspektiver
Af Dion Sommer
Er opdragelsen aflyst i senmoderniteten, eller hvordan opdrager forældre deres børn? Er senmoderne fædre nære eller fjerne – hvor involverede er de i deres børn? Hvad betyder det grundsyn, at udvikling sker i ’situationer’ og ’relationer’, for vores forståelse af senmoderne børn og barndom? Hvad er læring, og hvordan skal vi forstå børns læring i et senmoderne perspektiv?
Børn i senmoderniteten handler om børneopdragelse i en tid, hvor barnet ses som et unikt væsen, der oplever og forstår på sin egen måde, og hvor der stilles store krav til både forældre og pædagoger om at kunne erkende og indleve sig i det enkelte barns perspektiv – og handle derefter.
Bogen kan læses af alle, der arbejder professionelt med børn, og af studerende på universiteter, mellemlange videregående uddannelser, videreuddannelseskurser og lign. samt af ansatte i forvaltninger.
Hans Reitzels Forlag 320 sider • Pris 298 kr. ISBN: 978-87-412-5325-1
Perspektiver på specialpædagogik
Af Claus Nilholm
Perspektiver på specialpædagogik’ omhandler en række grundlæggende spørgsmål inden for det specialpædagogiske område: Hvad forstår vi ved ulighed og afvigelse? Hvad betyder det at diagnosticere et barn med vanskeligheder? Er der i det hele taget behov for en særlig pædagogik, eller kan den almindelige pædagogik udvikles til at håndtere og rumme de specielle børn?
Hvordan man svarer på spørgsmål som disse afhænger af, hvilket perspektiv man anlægger på specialpædagogik.
I bogen præsenteres tre forskellige perspektiver: den kompensatoriske, den kritiske og det såkaldte dilemmaperspektiv.
Forlaget Klim 139 sider • Pris 199 kr. ISBN: 978-87-7955-373-6
Min bror Joakim - kongen af bakken
Af Philip Moltke-Leth & Lene Straarup
Joakim er udviklingshæmmet. Hans 11-årige bror Philip, fortæller, hvordan det er at have og bo sammen med en handicappet bror, og om de følelser, man har som den »normale« søskende.
Det kan være følelser som vrede, had, flovhed, skam og skyld. Det er negative, »forkerte« følelser, som den ikke-handicappede søskende kæmper med.
Til slut i bogen giver psykolog Lene Straarup en række gode råd til forældre om, hvordan man håndterer og accepterer både sit handicappede og ikke-handicappede barn - så alle får en værdifuld plads i familien. Hun beskriver tre principper: Hierarki, gensidighed og komplementaritet. Lene Straarup har som psykolog haft kontakt med både Joakim, Philip og deres forældre.
Bogen henvender sig både til familier, deres pårørende og behandlere, og den er relevant for familier med børn med alle former for handicaps - ikke kun for familier med udviklingshæmmede børn.
Frydenlund 36 sider • Pris 199 kr. ISBN 978-87-7887-834-2
Når man anbringer et barn -baggrund, stabilitet i anbringelsen og det videre liv
Af Signe Hald Andersen (red.), Frank Ebsen, Mette Ejrnæs, Morten Ejrnæs, Peter Fallesen og Signe Frederiksen
Anbringelse uden for eget hjem er et af de mest radikale indgreb, man kan udsætte et barn eller et ungt menneske for. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvorfor børn og unge anbringes, hvordan deres anbringelser forløber, og hvordan det går dem senere i livet.
Med udgangspunkt i de informationsrige danske registerdata og i supplerende materiale undersøger forfatterne, hvorfor børn og unge anbringes. Det sker bl.a. ved at analysere, hvordan ændringer i lovgivningen og i anbringelsespraksis samt kommunale forskelle påvirker et barns sandsynlighed for anbringelse. I forlængelse heraf undersøges det, hvordan forskellige risikofaktorer hos barnet selv og dets familie påvirker denne sandsynlighed.
Herefter belyses spørgsmålet om, hvordan anbringelser forløber.