Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Madkøb opgivet
Et langt sejt træk med årelang kritik af Københavns Kommunes indkøbsordning og med en slutspurt hvor selv politikere kunne se det absurde i peberfrugter til 20 kr. og appelsiner til 25 kr., pr. styk, så har politikerne givet sig. Delvis – for sejren gælder kun for madindkøb. Computere og andet it er ikke med i befrielsen.
Det var først og fremmest fødevarer, der var rasende dyre i Københavns Kommunes og Koncernservices indkøbsordning, har de undersøgelser vist (som i øvrigt er foretaget af Koncernservice selv), som ligger til grund for at kommunen nu endelig har opgivet ordningen for maddelen af indkøbene.
Daginstitutioner og døgninstitutioner, som i forvejen er hårdt spændt for med snævre budgetter og konstante nedskæringer, har med andre ord i femseks år betalt overpriser for madvarer. Tænk så mange penge der er gået til… ja hvor er de gået hen?
Både kommunen og institutionerne kommer altså til at spare penge, faktisk mellem 2 og 43 pct., når de nu går i supermarkeder og andre dagligvarebutikker og køber madvarer.
”Der er også tidsperspektivet”, fortæller Thomas Enghausen, formand for Almenområdet, arbejdede tidligere på et fritidshjem.
”Det tager tid, for der er flere leverandører og man skal sidde med flere sider åbne og sammenligne priser. Og det er mange produkter, vi køber over nettet, så det er tidskrævende. Og samtidig slår man let de små lokale ihjel, som mange institutioner tidligere havde gode aftaler med.”
LFS hilser dokumentationen og frisættelsen af institutioner velkommen. Men tænk at det skulle tage så mange år. Især når man tænker på hvor mange institutioner – og LFS – som et utal af gange har fortalt forvaltningerne det. Først nu, hvor bølgerne virkelig er gået højt i medierne, og selv DRs Kontant har haft emnet på i bedste sendetid og med deltagelse af LFS’ næstformand Jan Hoby, først nu kaster kommunen håndklædet i ringen.
Nu får institutionerne selv lov til at tage ansvaret for deres daglige indkøb af madvarer. Og kan spare nogen penge som de i stedet kan bruge på børnene.
Så må vi bare håbe at politikerne ikke får idéer som fx at beskære institutionernes budgetter med den forventede besparelse. Ganske som de da vist gjorde dengang de indførte indkøbsordningen…
Andre ting, som fx kontorartikler, kontormøbler og barnevogne fastholder kommunen derimod er billigere for institutionerne at købe gennem indkøbsordningen.
Men det sætter LFS et stort spørgsmålstegn ved. For tidligere har daginstitutioner dokumenteret at de har betalt 42.000 kr. for en helt almindelig arbejdscomputer gennem kommunens indkøbsordning. En computer, som stod til lidt over 6.000 kroner på nettet.
Det forsvarer administrerende direktør i Københavns Kommune Claus Juhl med at institutionerne godt kan købe de helt billige computere, hvis den ikke skal kunne gå på kommunens net. Og have brug for licenser, support og netværksdrift.
Enkelte politikere er enige med LFS og stiller spørgsmål til den nye ordning. EL
Københavns Kommune køber samlet ind for otte milliarder kroner om året. Den del, som kommunen nu giver institutionerne mulighed for at styre selv, udgør cirka 200 millioner kroner. Ud over mad handler det blandt andet om legetøj, bleer og møbler. Samtidig med, at kommunen giver frihed til institutioner på nogle områder, bliver der strammet og skabt endnu mere centrale indkøbsordninger på andre. Det er blandt andet inden for strøm og benzin, hvor kommunen forventer at spare 21 millioner kroner til næste år. |