Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Play off
Af Elisabeth Lockert Lange
Play, et succesrigt motiveringsprojekt for børn i risiko for overvægt takker af, men ikke med sin gode vilje.
Københavns Kommune kan ikke se sig i stand til at finansiere en fortsættelse af projektet som et fast tilbud, og det betyder at man taber flere års erfaringer på gulvet, siger Plays projektleder Martin Machado med beklagelse.
Jo du vejer for meget, men du vejer ikke nok for meget til at vi kan give dig et tilbud, som kan motivere til motion og vægttab. Kom igen når du vejer 15 kg mere, hvis vi ellers har en plads til dig…
”En sådan besked kan blive virkelighed for københavnske børn mellem ca. 10 (8) og 14 (16) år, som er let overvægtige eller er i risiko for at blive overvægtige.
For Play projektet slutter nu efter to et halvt års aktivitet, og der er i skrivende stund ingen politikere i Københavns Kommune, som vil overtage ansvaret og ejerskabet – og alle de mange erfaringer med et projekt som gennem sine to et halvt år har skabt trivsel og fællesskab, motiveret børn til motion og forebygget overvægt blandt børn i byen.
Play projektet har udspring i DGI Storkøbenhavn (Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger) og målet var at få foreningsaktiviteter til at ”løfte” omkring overvægtsproblemer hos børn og unge. Det handler først og fremmest om udemotion, men også kostvejledning og arrangementer i øvrigt spiller ind. Play projektet har været i gang fra april 2008 og udløb med udgangen af september i år.
Behovet for at få rørt sig og dyrke motion er drivkraften bag projektet, men samværet og det sociale fællesskab er mindst lige så vigtigt, understreger projektleder på Play, tidligere fritidshjemspædagog og lfs’er, nu fastansat under DGI, Martin Machado.
”Målgruppen for Play projektet er børn og unge med en overvægtsproblematik, men det har formået at skabe trivsel og fællesskabsfølelse, og det har givet denne gruppe børn og unge mange succesoplevelser på mange planer – også på vægten”, siger han.
På børnenes vegne er han rigtig ked af at kommunen ikke har grebet den bold, fyldt med erfaringer og viden, som Play projektet og dermed de mange foreninger under DGI har kastet op.
”Med meget få midler, få fordi der står så mange frivillige hænder klar til at løfte, kan kommunen gøre projektet til et fast kontinuerligt tilbud til gavn for mange børn og unge. Det kræver så lidt af kommunen.”
Frivillig indsats
Det to et halvt års projekt har involveret daginstitutioner, skoler, sundhedsplejen og en række andre instanser, som har med børn og unge at gøre. Martin Machados hovedkonklusion efter disse års travlhed og succes er at foreningslivet, de frivillige, gerne vil arbejde med denne målgruppe børn og unge.
Han understreger at det ikke er et vægttabsprojekt. Det handler først og fremmest om at indarbejde et aktivt liv nu og senere, hvordan man vælger det rette fokus, rette kost og motion. Men børnene i projektet har overvægt som problematik.
”Vi arbejder på den forebyggende arena, og på den er der ikke så meget evidens, det handler mere om sund fornuft. Hvordan vi skaber sociale foreningsfællesskaber, succesoplevelser, trivsel, og lægger kimen til et aktivt voksenliv”, siger han og understreger at idrætsforeningerne under DGI er dem der skal have anerkendelse for dette projekt. Det er dem der har løftet.
Projektet og arbejdet går på sin vis ti år tilbage. Dengang kontaktede Københavns Kommune DGI om arbejdet med børn og unge i byen, og i de ti år har diverse idræts – og motionsprojekter set dagens lys, indendørs og udendørs, med mange forskellige aktiviteter, målgrupper og bydele. Der er gennem årene opbygget en stor erfaring. Foreningerne vurderer problemstillingen med de overvægtstruede børn som meget aktuel, og de vil gerne bidrage på den forebyggende del.
”Men når Play nu lukker så er der ikke noget koordineret tilbud til disse børn, før de ender der hvor de skal i egentlig behandling for overvægt. Allerede nu spørger sundhedsplejersker hvor de skal gå hen med børnene, hvad gør vi nu, spørger de.
Foreningerne vil gerne være med til at løfte denne samfundsmæssige forebyggende opgave, men et kvalificeret tilbud kræver en kommunal medspiller med en vilje til at give nogle penge til formålet.
Men så kan man også få et ekstremt stærkt forebyggende arbejde”, vurderer han.
Hvor mange penge det kræver, er som altid svært at gøre op præcist, for det afhænger af antallet af børn og unge. Martin Machado anslår omkring 500.000 kr. til 200 børn og unge, muligvis flere.
En pris med andre ord pr. barn som er væsentligt lavere end et egentligt overvægtscenter, som foreningstilbuddet skal ses som et supplement til.
Det virker
Efter ti års erfaringer i at motivere disse børn til at være aktive, indgå i sociale fællesskaber, opleve succeser og trivsel, ser det altså ud til at det hele tabes på gulvet. Play blev afsluttet med en konference, hvor erfaringer og projekt blev ”overleveret” til Sundhedsforvaltningen og borgmester Nina Thomsen så at sige. Men forsøget på med konferencen at forankre projektet kommunalt lykkedes ikke.
”Hun sagde klart at hun ikke havde en pose penge med. Jeg spurgte hende om børnene så skal vente to år, så de er overvægtige nok til et behandlingstilbud, for Børnevægtscentret tager dem jo ikke før.
Og der er også kun 100-120 pladser på dette overvægtscenter, mens det er op til hvert fjerde barn der er overvægtigt eller i risiko”, siger Martin Machado og peger på at en kombination af det forebyggende og det behandlende tilsammen er et kvalificeret tilbud.
”En læge har engang sagt at for hver krone der bruges på forebyggelse, bruger samfundet 1000 kroner på behandling. Og det er så frustrerende, denne kamp om pengene, når man som her kan gøre en forskel for få penge, fordi der står så mange frivillige, som vil og kan gøre en forskel i forhold til sundheden hos børn og unge i København.”
Projektets erfaring er bl.a. at når man skaber den rette ramme for børnene sammen med ligestillede så er ikke engang svømning et problem.
”Disse børn og unge forbandt fysisk aktivitet med ubehag. Vi sikrede at de fik succesoplevelser som var identitetsskabende for dem. Nogle ting er oplagte for børn med overvægt, fx alt med vand, fordi de kan ofte opholde sig længere i koldt vand.
De oplevelser skaber glæde, for de kommer fra et nulpunkt og får fællesskabsfølelse, trivsel, vægttab og udfordringer. Play er, var, et livsstilsprogram, og fællesskabet er alfa og omega. Det har skabt starten på et aktivt voksenliv for mange børn og unge.”
En del af projektet har også været et tilbud om kostvejledning i børnenes hjem, hvor Kostpatruljen under DGI lavede aftensmad sammen med familierne og snakkede om kost imens.
”Vi har haft 3500 igennem siden 2001, på det ene eller andet projekt. Nu mangler vi bare kommunen som en aktiv medspiller, så vi kan gå fra projekt til fast tilbud. Det virker jo.”
Mens de spændt venter på at kommunen får øjnene op, opdaterer de deres projekterfaringer til bred vidensdeling og udgiver en ny opdateret udgave af en (meget populær) fem år gammel bog Fede tips.
Den kan downloades på DGIs hjemmeside www.dgi.dk/storkoebenhavn
I projektperioden 2008 - 2010 har - 150 børn været igennem holdene – 2/3 er blevet nye foreningsmedlemmer - 2300 børn og unge deltaget i delprojekter med fokus på kost og bevægelse - 27 lærer og pædagoger deltaget med henblik på oplysning og uddannelse - 60 forældre deltaget i oplæg omkring sund kost og overvægt - 14 foreningsinstruktører er uddannet |