Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Den pressede dagpleje
Af Elisabeth Lockert Lange
Det er ikke kun i København og på Frederiksberg, der bliver skåret i budgetterne på børneområdet, i flere af kommunerne i Region Hovedstaden skæres der i dagplejen. For det er ikke kun på daginstitutionsområdet og det sociale område de ansatte bliver presset, det gør dagplejere og dagplejepædagoger også.
Dagplejeafdelingen i LFS har travlt i øjeblikket og har haft det hele efteråret. Budgetforløbet rundt om i kommunerne har kørt i høje omdrejninger, og mange steder er LFS blevet hidkaldt af medlemmer på grund af problemer. Mange møder og forhandlinger på både politikerniveau, med forvaltninger og med fagforeningens medlemsgrupper har været holdt.
Én ting er sikkert: dagplejen er presset. Dagplejen tænkes som en buffer ude i kommunerne, også økonomisk, og behandles derefter.
Situationen ser meget forskellig ud i forskellige kommuner – de to faglige sekretærer på dagplejeområdet i LFS, Marianne Heinkov og Bjarne Fritzbøger, giver nogle eksempler.
I Ballerup har politikerne valgt en helt særlig konstruktion på børneområdet for 2011, idet de har valgt at gøre en plads i dagplejen 226 kr. dyrere i forældrebetaling end en vuggestueplads. Udregningen bygger på kommunens madordning for de små, men reelt er det jo et politisk valg at man ikke vil hæve dagplejens budget med det tilsvarende beløb, så dagplejens forældrebetaling var på samme niveau som vuggestuens, mener Bjarne Fritzbøger.
Samtidig er fire dagplejere skåret væk, de er blevet tilbudt job i daginstitutioner som pædagogmedhjælpere. Og det vil uden tvivl også betyde at der tilsvarende mistes timer på dagplejekontoret.
Tilsyneladende er Ballerup fra at være en stor kommune set med dagplejeøjne nu i færd med at gøre dagplejen så lille som mulig.
”Der ligger klart en politisk pejling i det”, vurderer Marianne Heinkov.
I Høje Taastrup genåbnede politikerne budget 2010, da økonomien ikke kunne holde. Besparelserne resulterede i fire faste børn i dagplejen i stedet for tre plus gæstebørn. Samtidig blev der åbnet gæstehus, så man sparede udgift til det femte barn. LFS fik hentet en lille sejr hjem i forbindelse med forhandlinger om principper for afsked. Sygefravær er dér, som mange andre steder, en begrundelse for afsked, men LFS fik igennem for i år at sygdom ikke må være en begrundelse for afsked i forbindelse med nedskæringer.
Albertslund Kommune har præsenteret LFS for en lederhåndbog for procedurer for besparelser. Det vides ikke i skri- Det er ikke kun i København og på Frederiksberg, der bliver skåret i budgetterne på børneområdet, i flere af kommunerne i Region Hovedstaden skæres der i dagplejen. For det er ikke kun på daginstitutionsområdet og det sociale område de ansatte bliver presset, det gør dagplejere og dagplejepædagoger også. Tekst: Elisabeth Lockert Lange vende stund om disse vil blive brugt over for LFS’ medlemmer i kommunen i denne omgang. Men Marianne Heinkov og Bjarne Fritzbøger opfordrer indtrængende medlemsgrupper som føler sig i farezonen til at kontakte dem.
”Vi har kontakt til dem, og de har fået en livline i form af en åben telefon”, siger de og tilføjer at også forvaltningen er helt på det rene med at LFS er en samarbejdspartner som skal inddrages både i udformning af principper for afsked og i den konkrete rolle som bisidder, hvis det skulle ske.
Nedskæringer
I Gentofte Kommune er der også en nedskæring i gang til næste år, og seks hjemmedagplejere er opsagt, hvilket betyder en halvering af ordningen.
”Vi har kontakt med de af dem, der er medlemmer af LFS, og vi er med i forhold til forvaltningen og forhandler omplacering eller fritstilling afhængig af alder og ønsker”, fortæller Bjarne Fritzbøger og ærgrer sig lidt over at en kommune som engang var så dagplejeorienteret nu opleves at nedprioritere dagplejen.
”Kommunerne har så mange forskellige styreformer, og vi følger og deltager i processerne og forsøger at påvirke i den rigtige retning, sådan at dagplejen bevarer deres selvstændige ledelse og kan udøve den særlige dagplejepædagogik.”, siger Marianne Heinkov.
Frederiksberg er gået skridtet videre, de har som led i budgetreduktionen for 2011 ganske enkelt nedlagt hjemmedagplejen. Det betyder at fire fastansatte hjemmedagplejere er fyret. Sideløbende skæres der på bemandingen på dagplejekontoret, halvanden dagplejepædagog forsvinder. Også her er der tæt kontakt med de af de fyrede, som er medlemmer af LFS.
På Frederiksberg slås LFS desuden for at dagplejeformidlingen ikke ender i lokaler med store bygningsmæssige problemer. Flyttes skal den åbenbart, men det politiske niveau har lovet LFS at der naturligvis ikke må være problemer med skimmelsvamp i de nye lokaler.
I København skæres der ikke. Men dagplejen indgår i den sommerferielukning i ugerne 29 og 30, som også er besluttet for daginstitutionsområdet. Og det kan give problemer, for dels skal der være nødåbent, dels har medarbejdere ret til tre ugers sammenhængende ferie. Det fører let til at alle vil have ferie i en af de to uger på hver side af den tvungne ferie. Det kan med andre ord blive svært at tilfredsstille forældrenes behov for pasning og medarbejdernes ønsker om ferie samtidig. Hvor stort problemet reelt bliver, det vil vise sig.
I Furesø Kommune skæres der også i dagplejen på grund af besparelser på budgettet. Dagplejerne skal nu tage fire faste børn plus der etableres et gæstehus.
Før, under og efter
”Når der som nu sker nedskæringer og fyringer, så er der et før, et under og et efter”, forklarer Bjarne Fritzbøger. ”LFS spiller en rolle i alle tre faser.”
Før består af at hjælpe og støtte dagplejerne og dagplejekontoret og argumentere over for politikere og forvaltning, hvorfor det er en rigtig dårlig idé at skære. Her er der brug for gode kontakter til mange niveauer, og dem har LFS heldigvis i alle kommunerne.
”På dette tidspunkt er det vigtigt at medlemmer som befinder sig i et ”før” kontakter os i LFS. Vi rykker ud”, forsikrer han. Marianne Heinkov nikker og supplerer:
”Vi opfordrer også tillidsrepræsentanterne til at kontakte os, ligeså snart de hører rygter om problemer. Netop fordi dagplejen bruges som en bufferpulje, kan nedskæringer ske rigtig hurtigt.”
Under forløbet er LFS nærværende bagvagt, som forhandler så gode individuelle ordninger for medlemmerne som muligt. Så ring endelig, siger de begge to med et smil: ”Også hvis du skal til samtale om to timer.”
Efter et nedskæringsforløb er der ting der skal samles op. Dels for de ramte, men også for arbejdspladsen, som skal kunne fungere i hverdagen og bruge de relevante organisationer til at komme videre, som fx samarbejdsudvalg, arbejdsmiljøorganer m.fl. Der kan være diskussioner omkring struktur, eventuel sammenlægning med institutioner og andre ting, hvor LFS gerne indgår i en sparring med dagplejen. Og med kommunen, hvis forslag til omstruktureringer ikke altid er de mest hensigtsmæssige, viser fagforeningens erfaring.
Så husk at kontakte LFS, når det rumler i din kommune…