Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Færre voksne til flere børn
Det er sværere for børn at få fat i en voksen i landets vuggestuer og børnehaver, end det var for 25 år siden. Antallet af personaletimer pr. barn er nemlig faldet med godt en tredjedel i løbet af de sidste 25 år. Det skriver FOA i en pressemeddelelse på baggrund af beregninger fra analyseinstituttet Bureau 2000.
Fra 1985 til 2011 er bemandingen i børnepasningen faldet med cirka 15 procent, når man måler på, hvor mange timer personalet har pr. barn. Men i samme periode er der tilført mange ekstra opgaver til de ansatte i landets vuggestuer, børnehaver og skolefritidsordninger. Det betyder, at det reelle fald i voksentimer pr. barn er helt oppe på 36 procent.
Det voldsomme fald i reel tid til børnene kommer dog ikke bag på Jakob Sølvhøj, der er formand for FOAs pædagogiske sektor.
”Enhver der har sin gang i daginstitutionerne i Danmark kan mærke, at der mange steder er for mange børn pr. pædagogisk medarbejder. Og at det er gået den forkerte vej de sidste mange år. Det ved personalet. Og det ved forældrene.”
FOA foreslår derfor, at der indføres grundnormeringer, der angiver hvor mange børn, der som minimum skal være pr. voksen i daginstitutioner og på SFO/Fritidshjem. Eller omvendt en øvre grænse for hvor mange børn de pædagogiske medarbejdere må have ansvar for, hvis der fortsat skal kunne tales om kvalitet i børnepasningen Men naturligvis skal det være muligt for den enkelte kommune at beslutte bedre løsninger end grundnormeringerne.
Grundnormeringen bør højst være tre 0-2 årige børn og seks 3-5 årige børn pr. pædagogisk medarbejder, mener FOA. Sammenlignet med en virkelighed med i gennemsnit 4,9 børn pr. voksen i vuggestuerne og 10,5 børn pr. voksen i børnehaverne, når man tager højde for den tid, der går til opgaver væk fra børnene.
Beregningerne kan findes på: (link er ikke længere aktivt, red)