Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
VREDE UNGE MÆND
- optøjer og kampen om anerkendelse i et nyt Danmark
Af Aydin Soei
Mange har en følelse af at være andenrangsborgere. Og det at folk inderst inde godt ved, at de ikke er accepterede i Danmark, gør jo ondt.”
– Omar, ung beboer i Blågårdskvarteret
Nørrebro, februar 2008. Gaderne står i brand. Politiet angribes med brosten og molotovcocktails i kvarteret omkring Blågårds Plads. Unge tænder ild til biler og containere. I løbet af en uge breder optøjerne sig til store dele af landets udsatte boligområder.
Urolighederne bliver i medierne udråbt til “Danmarkshistoriens værste indvandreroptøjer”, og begivenhederne sammenlignes med tidligere optøjer i de franske forstæder. Men hvad var det i virkeligheden, der udløste uroen og gjorde en lokal konfl ikt på Nørrebro til et landsdækkende fænomen?
Vrede unge mænd bygger på interviews og samtaler igennem en lang periode med omkring 20 af de unge selv, både dem som afstod fra at deltage i optøjerne, og dem som var på gaden, samt med skolelærere, socialarbejdere, betjente, og pædagoger. Bogen arbejder – i journalistisk form – med sociologisk teori om “vrede unge mænd” i et forsøg på at trænge om bag mediernes dækning af “ghettoen” og dens unge beboere.
Aydin Soei argumenterer for, at uddannelse og en større demokratisk deltagelse skaber grundlag for en følelse af medborgerskab og social tillid på tværs af etniske skel.
I bogen analyserer forfatteren bl.a.
1) årsagerne til at etniske minoriteter i stort omfang afslutter folkeskolen uden funktionelle læsefærdigheder,
2) det demokratiske underskud på stemmer fra etniske minoriteter i mediedækningen,
3) diskrimination i nattelivet og på arbejdsmarkedet, samt
4) hvilken indvirkning kulturkampens store fokus på islam, ”ghettoer” og etniske minoriteter har haft på de unge mænd, der har gennemlevet deres teenageår i det sidste tiårs politiske klima i Danmark.
Bogen afdækker desuden, hvorfor oplevelse af modborgerskab i nullerne i stadig højere grad er gået på tværs af sociale skel, når det handler om unge etniske minoritetsmænd, der er født og opvokset i Danmark.
Tiderne Skifter • 320 sider • Pris 299 kr. ISBN: 978-87-797-3477-7
EKSISTENTIELLE PERSPEKTIVER PÅ SUPERVISION
Af Emmy van Deurzen, Sarah Young (red.)
Et eksistentielt perspektiv på supervision lægger særlig vægt på menneskelivets grundvilkår på en fi losofi sk måde. Alle bidragyderne til denne bog har en fi losofi sk snarere end et positivistisk eller medicinsk syn på terapeutisk supervision til fælles, og deres interventioner er forankret i en bredt funderet fænomenologisk metode.
Det betyder, at supervisorerne ikke styres af teorier og fortolkningsmæssige modeller, men snarere forholder sig pragmatisk, konkret og beskrivende til klientens virkelighed. At praktisere eksistentiel supervision er at fi nde ud af, hvordan mennesker kan leve med deres problemer med større livfuldhed og energi, og hvordan de kan genvinde livsglæden, når den tilsyneladende er gået tabt.
Dansk Psykologisk Forlag • 364 sider • Pris 390 kr. ISBN: 978-87-770-6690-0
DØGNINSTITUTIONEN
- modsætninger og strategier når børn og unge anbringes
AF Tine Egelund og Turf Böcker Jakobsen (red.)
Antologien udforsker de modsætninger, som institutionsanbringelser rummer – og som kan siges at afspejle mere generelle vilkår for forholdet mellem udsatte børn og unge, deres familier og velfærdsstaten. Hovedfokus retter sig mod konsekvenser af disse modsætninger (institutionel praksis), herunder særligt hvilke strategier nøgleaktørerne benytter for at håndtere en kompliceret social virkelighed. Antologien henvender sig til nuværende og kommende praktikere (på de sociale uddannelser), men også til studerende, forskere og personer med interesse for socialt arbejde mere bredt.
Hans Reitzels Forlag • 261 sider • Pris 298 kr. ISBN: 978-87-412-5545-3
FLERFAMILIETERAPI I PRAKSIS
- begreber og teknikker
Af Eia Asen og Michael Scholz
Flerfamilieterapi (FFT) handler om at bringe forskellige familier sammen i en terapeutisk kontekst for at samarbejde om at overvinde deres specifi kke og meget individuelle problemer. Denne banebrydende bog kombinerer fl erfamilieterapiens teori og begreber med detaljerede praktiske eksempler på teknikker og øvelser, der har vist sig velegnede i arbejdet med udsatte børn, unge og voksne. Bogen er spækket med innovative aktiviteter baseret på systemteori, der nemt lader sig omsætte til arbejdet med familier i grupper eller individuelt.